Проф. Калин Янакиев: Църквата е голямата жертва на комунизма

Калин Янакиев е професор доктор по философия и културология, преподавател е в СУ “Свети Климент Охридски”. Автор е на множество книги, по-голямата част от които са посветени на християнството.. В края на 90-те години той бе член на комисията за въвеждане на обучение по религия в училищата към просветното министерство. Член е на Националното ръководство на ДСБ.

Проф. Янакиев, Комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те митрополити от Светия Синод на БПЦ са били сътрудници на ДС. Това прави 73 %. Изненада ли ви този висок брой на агентите сред висшето духовенство?

От няколко дни насам напълно го очаквам. Имам свои канали за информация и бях почти сигурен в големия брой. Въпреки това, което се огласява, Българската православна църква си остава голямата жертва на комунизма, жертва, дори поради тази причина, че органите на ДС са се грижили систематически за издигането и налагането на определени свои креатури за епископи и митрополити. Оттук нататък всички обобщения, които ще повтарят с превъзбуда, че БПЦ е била в ръцете на ДС, ще бъдат съвсем нечестни и несправедливи.

БПЦ, както всяка православна църква, далеч не се състои само от човешкия фактор. Църквата, колкото и да се струва странно за секуларно мислещия, е богочовешки организъм. Тя е божествена и земна институция. През всичките тези години силата на духа в нея е привличала в нейното лоно миряни и вярващи. Самият аз, на зряла възраст съм привлечен в нея и съм станал неин мирянин. Така че обобщенията не са уместни по никакъв начин. БПЦ е жертва дори поради това голямо количество от имена на нейни митрополити, които бяха обявени от комисията.

Името на патриарх Максим обаче не излезе сред сътрудниците на ДС.

Оттук нататък всякакви спекулации по повод на патриарха на БПЦ трябва да престанат. Това е един голям урок за всички онези, които навремето предизвикаха разкола. Българският патриарх Максим, както става ясно от решението на комисията, няма дори и картонче. А не е възможно някой да има какъвто и да било досег и сътрудничество с ДС, за което да не се запази дори картонче. Българският патриарх няма такова картонче. Може да направите справка и да видите, че за част от митрополитите техните донесения са унищожени, но въпреки всичко документи са запазени.

На всяка цена трябва да се отбележи и още нещо. Ловчанският митрополит Гавраил, за когото преди време казах, че е един от достойните ни архиереи, не е бил сътрудник. За Пловдивския митрополит Николай е ясно, той е млад, както и за Доростолския митрополит е Амвросий, който израсна по друга линия. Но всички ръководители на разкола, заедно с покойниците, за които е известно, че са били сътрудници, както виждате са били привлечени от ДС.

Още, когато стартира проверката на комисията по досиетата, призовахте да не се правят обобщения. Но в случая какво очаквате да се случи оттук нататък?

Очаквам детайлно преглеждане на нещата, защото за двама от митрополитите отсъства сведение някога да са правили донесения. Това са единственият разкаял се – Йосиф, който е Американски митрополит, (б.а.- През 2008 г. митрополит Йосиф публикува свое обръщение, озаглавено “Прощавай, български народе!”, в което поиска прошка за всички, на които е навредил при контактите си с органите на Държавна сигурност преди 1989 г.) и Русенският Неофит. Но сега данните, извадени от комисията, показват, че той не е правил донесения.

На всички трябва да е ясно – преди 10 ноември, по времето на комунизма никой духовник не можеше да бъде ръкоположен в епископски сан без ДС по един или друг начин да се намеси. Преди време пледирах за индивидуален подход. Ето че първите данни вече ни позволяват да направим такъв като отделим от една страна онези, които не са били сътрудници – на първо място българският патриарх и останалите трима митрополити, като извадим Йосиф и Неофит, които явно не са писали донесения, на всички останали вече внимателно трябва да бъдат прегледани досиетата. За много голямо съжаление на някои от тях делата от тях са унищожени, но е запазена информацията, че те са правили донесения. Има и сведения за получаване на възнаграждения. Това ни позволява да съдим за моралния облик на някои от митрополитите.

Каква очаквате да бъде реакцията на Светия Синод? Съвсем логично е те да бъдат търсени за обяснения и от медиите, и от миряните.

Аз като мирянин ви отговарям – БПЦ е жертва на комунизма. Предполагам това е и мнението на българските свещеници. Всеки един от уличените митрополити би трябвало да каже нещо на църковния народ. Всеки един от тези митрополити дължи обяснение на църковния народ, разбира се дължи и някакво публично разкаяние, което би могло, подчертавам би могло, да бъде прието от църквата. Тъй като църквата е призвана от Исус Христос да прощава. На въпроса на неговите ученици до 7 пъти ли трябва да прощаваме на онези, които са ни оскърбили Христос казва: “Не до 7, а до 70 пъти по 7”, т.е безкрайно. Но за да се получи прошка, тя трябва да бъде поискана. Очаквам да бъде поискана такава прошка от онези, които би трябвало да я подирят.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...