Проф. Калин Янакиев: Наличието на фенклуб на Бойко Борисов е много различно от наличието на електорат

– Проф. Янакиев, какви са Вашите очаквания за новата политическа партия ГЕРБ?
КАЛИН ЯНАКИЕВ: Струва ми се, че около създаването на ГЕРБ имаше една много голяма шумотевица. Имам усещане, че ГЕРБ вече е едно “прегряно ястие”, което омръзна на българските избиратели, преди да бъде създадено.
Съдя за това от твърде непоследователното поведение на Бойко Борисов в последните месеци. Той от една страна се обявява срещу настоящото правителство, от друга декларира, че намира Ахмед Доган за един от най-добрите политици в България, най-успешните и силни. От трета страна повтаря и твърди, че иска да заеме място в дясно, от четвърта – демонстрира добро отношение към настоящия президент Георги Първанов. Към всичко това трябва да прибавим невероятно непочтеното му поведение по време на президентските избори. Той открито заяви, че ще подкрепи със собствения си глас кандидата на десницата, но в последния момент не отиде да гласува.
Мисля, че тази негова непоследователност по някакъв начин му изигра лоша шега.
Според мен той би следвало, ако е малко от малко разумен човек, да се разсърди на медиите, които толкова упорито и настойчиво рекламираха създаването на неговата партия, че очакванията за нея “прегоряха”.
– ГЕРБ партия само на Бойко Борисов ли ще бъде?
КАЛИН ЯНАКИЕВ: Аз поначало съм силно скептичен по отношение на това що за партия ще бъде ГЕРБ. Моето становище е, че Бойко Борисов безспорно има един фенклуб в България. Употребявам това понятие и смятам, че то е напълно точно. Борисов има свои персонални привърженици, хора, които персонално го харесват и нямат особена политическа визия. Това са представители на нисшия обслужващ персонал, провинциалисти, идващи в София да изживеят един бурен хедонистичен живот и да се включат в структурите на сивата икономика. Това са средни и може би едри босове от сивата икономика, които не успяха да станат клиентела на НДСВ и ДПС.
От друга страна това са млади хора, за които политиката се превърна в шоу и поради тази причина харесват Бойко Борисов като успешно лице от тази шоу-атмосфера в България. Това обаче още не е достатъчно, за да говорим за наличието на партия. Наличието на фенклуб е много различно от наличието на електорат.
Какъв би могъл да бъде електоратът на Бойко Борисов? Той сам твърди, че това е една партия, която би следвало да заеме място в дясно. Но неоспорим факт, който винаги трябва да бъде припомнян, е че три четвърти от хората, които декларират, че подкрепят Бойко Борисов, на последните избори гласуваха за Георги Първанов. Дори само този формален факт говори, че ГЕРБ едва ли би могла да заеме позиция в дясно. Бих призовал всички журналисти да отправят въпроси към ГЕРБ и нейния формален или неформален лидер Бойко Борисов, това ще видим утре (бел. ред. днес), какви са неговите визии за бъдещето на България. От тези негови визии ще стане ясно дали той е ляв или десен. Аз лично подозирам, че Борисов няма каквито и да било позитивни визии за развитието на обществото. Неговата програма е ясна. Тя спокойно би могла да бъде наречена с пълно основание “популистка”. При това популистка в един много немощен смисъл. Бойко Борисов е против партийната система и настоящото партийно състояние на страната. Той няма дори този антиевропейски, националистично-фобиен проект, който е в основата на другата популистка формация – “Атака”. В този смисъл намирам “Атака” даже за по-опасно политическо формирование, защото нейният популизъм все пак почива на някакъв макар фалшив, измислен, митологичен проект. При Бойко Борисов няма дори това. Ето защо ми се струва, че да се нарече партия формированието, което ще учреди Бойко Борисов, е прибързано.
– Има ли място в България за още една политическа сила?
КАЛИН ЯНАКИЕВ: След като в България успешно със старанието на мнозина бе разбит така обругаваният двуполюсен модел, който бе един модел на честно състезание между чистите визии на ляво и дясно, в България се отвори едно широко популистко блато. Това блато, като всяко друго има склонност да поглъща и да ражда отровна растителност. Не мога да се учудя, че при неговото наличие, се създава партия след партия. Разбира се, че партията на Бойко Борисов е в повече. По-същественото обаче е не, че тя е още една измежду партиите, а че е може би единствената, която практически по всички правила не би следвало да се нарече така. Тя няма визия, няма проект за бъдещето на обществото. Не е ясно вляво, в дясно или в центъра е. Няма позитивна визия за страната, няма електорат, няма същински структури на обществено ангажирани хора. Има от една страна своя малобройна клиентела преди всичко от хора, свързани със структурите на сивата икономика и един широк фенклуб. Това не може да бъде наречено партия, според мен.
– С кои политически партии би могла ГЕРБ да си партнира?
КАЛИН ЯНАКИЕВ: Не бих се наел да прогнозирам кои партии от сега съществуващите биха се излъгали да си партнират с формированието на Бойко Борисов след демонстрацията на неговата политическа непоследователност и непочтеност. Бих могъл да кажа коя партия със сигурност не би си партнирала с него и мисля, че това е Демократи за силна България.
– Какви са новите предизвикателства пред българските политически партии след 1 януари 2007 година?
КАЛИН ЯНАКИЕВ: Ние влизаме в Европа много слаби. Влизаме със за жалост осъществен ляв проект и изоставен десен. Според данните ръстът на официалната икономика е около 5,5% и 4-5 пъти по-висок ръста на сивата. Влизаме в Европа с капацитет да усвоим по признанията на самия премиер Сергей Станишев само около 20% дори от това, което Европа ни подарява. Ние влизаме в Европа със състояние на заможните в България такова, че те почти до един са представители на икономическата олигархия. Ако не кръвни, то политико-криминални потомци, на които Андрей Луканов е раздавал куфарчета. Влизаме в Европа с висока и откровено безнаказана престъпност, което вече затваря вратите за българските работници в много страни от Европейското пространство. Ако някой до този момент не е разбирал съдържанието на девиза на ДСБ “За силна България в Обединена Европа”, мисля, че след 2007 година ще трябва да му стане ясно неговото конкретно съдържание. Това, че влизаме слаби в Европа ще ни направи в общото пространство на европейската цивилизация да ни направи не такива каквито са останалите там. Основна вина за това носи управляващото в момента мнозинство, в което влиза и партията, управлявала предишния мандат. Именно тези политически сили осъществиха за България левия проект. Ние влизаме с осъществен ляв проект в Европа и това ще ни се отрази за в бъдеще.
– Ще трябва ли българските партии да преминат през период на адаптация към европейските норми”?
КАЛИН ЯНАКИЕВ: Не знам дали лявата партия, която ни управлява и либерално-центристките, които са в коалицията, ще се опитат действително да се адаптират към европейските условия. Отдавна е известно, че тези партии искат европейските пари, но не искат европейските правила. Те всячески ще се опитат и след 1 януари 2007 г. да запазят това положение – да получават европейските пари и да не ги усвояват според европейските правила.
Що се отнася до десните партии и по специално за ДСБ, аз смятам че тази партия отдавна живее и се бори според европейските стандарти.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...