Проф. Калин Янакиев: БСП комплексарски удря по финансовия министър

Г-н Янакиев, как си обяснявате намерението на БСП отново да пусне в ход скандалния клип със секирата и Костов? Защо сега и с каква цел?
Това по моему е продължаване на кампанията, която започна президентът в нарушение на своите правомощия – една кампания за разрушаване на имиджа на правителството. Президентът Първанов се държи като опозиционен лидер. Той третира министъра на финансите като свой политически противник – нещо, което е флагрантно нарушение на неговите правомощия. Имам усещането, че БСП по своя неловък и комплексиран начин се опитва да се включи в тази целенасочена кампания на президента Първанов, като изважда отново на бял свят злощастния клип с брадвата, преследвайки своя основна цел – дискредитирането на министъра на финансите в труден за страната период. Период, в който правителството ще трябва да вземе решение за непопулярни мерки, за да оздрави финансовото състояние на страната, доведено до катастрофа от предишното управление. Имам усещането, че подобно развяване на този злощастен клип е изключително безпомощен демарж на социалистическата партия, което няма да доведе до никакви позитиви в случая. По някакъв начин то е и някаква илюстрация на прословутия комплексарски израз на президента Първанов за костовизация на управлението. Костовизацията, би следвало да си спомните, означава извършването на радикални реформи, извеждането на страната от кризата в един бърз порядък, увеличаване на доходите на населението. В момента в БСП и на президента на всички българи, казано в кавички, поведението на сегашното правителство се привижда като костовизация в този смисъл на думата аз бих приветствал правителството, защото се движи в неправилна посока.
Но защо е нужно повторението на този клип, който доказано донесе негативи и загуби на БСП на изборите?
Сигурен съм, че отново ще им донесе негативи, ако въобще бъде забелязан по някакъв начин от гражданите, които имам усещането – в този момент не се интересуват много от Българската социалистическа партия.
Тоест отново е време за откровени пиар трикове?
То е безспорно, вие не може да не сте убедена в това.
Но все пак стрелите са насочени пряко и към Иван Костов, той е основен герой в този сюжет.
Това е също елементарен психологически трик от базисно политически нечестното, бих казал, от политически подлото поведение на президента. Има едно добро, конструктивно, градивно сътрудничество между Синята коалиция и управляващата партия ГЕРБ. Знаете, че вече двукратно Синята коалиция и по-специално ДСБ, представят за обсъждане на управляващите антикризисни мерки. Последните бяха представени в понеделник. И ако с това се цели по някакъв начин прекратяване на това добро сътрудничество, толкова по-зле за Първанов. И пак ви казвам – позицията на Първанов изобщо не е позицията на българския президент – тя е позиция на опозиционния лидер. Той се очертава като субститут на лявата опозиция. При това действа по един подъл начин, като използва за това креслото на президента, използва за това тази своя чисто опозиционна, чисто партийна атака медийния комфорт, с какъвто по определение разполага президентската институция, т.е. продължава да нарушава своите правомощия.
Г- н Янакиев, част от този сценарий ли са появилите се вчера мистични антикризисни мерки, от които в крайна сметка управляващите се разграничиха?
Тези мерки бяха опровергани от правителството. Става дума за проект на нещо, което обсъжда правителството.
И тези мерки ли трябва да сложим сред богатия арсенал на пиара?
Зад всичко – от подлия ход на президента по отношение на министър Дянков, всичко оттам нататък е един опит да се дестабилизира управлението на България. Това е безспорно и престъпно в период на криза. Този период е изчислен, защото трябва да бъдат взети непопулярни мерки.
Но защо според вас до толкова се страхуват от Симеон Дянков, той едва ли взима еднолични решения.И ако дойде следващ министър на финансите, той вероятно ще продължи същата политика.
Вижте, най-удобно е в период на криза да бъде атакуван финансовият министър. Финансовият министър в едно правителство обикновено винаги събира определени негативи поради позицията му на човека, който дава и не дава определени пари. В момента предстои да се вземат непопулярни мерки. Естествената мишена, разбира се, че ще е министър Дянков, защото той е най-удобен. Но вие трябва да забележите, че наред с министър Дянков президентът даде заявка, че следващият, който ще бъде атакуван, най-вероятно ще е вицепремиерът Цветанов. Тоест двата ключови сектора в управлението, където правителството полага усилия – за финансовото оздравяването на страната и сигурността и борбата с мафията. Това са двамата министри, които опозиционно действащият български президент атакува, и според мен ще продължи да атакува. Той е съвършено прав – той не иска в този момент падането на правителството. Неговата стратегия е по-различна – едно дълговременно, постепенно изронване на авторитета на това правителство чрез концентриране на атаката върху ключови министри. Това щеше да е приемливо, ако се извършваше от лидера на Българската социалистическата партия, от лидера на опозиционната сила в парламента. Но то се извършва от българския президент, който няма никакво право да действа като опозиционен лидер. Той нарушава правомощията си, много ви моля подчертайте. Той за пореден път нарушава правомощията си, продължава да нарушава правомощията си, след като наруши чл. 32 ал. 2 от българската Конституция.
А защо е толкова отчетлива битката на Георги Първанов срещу Костов?
Защото Първанов е комплексиран от Костов. Това е най-краткият, най-простият отговор.
Тези атаки част от нов политически проект ли са, както вече се говори, че президентът има намерение да обозначи и прокара пътя на съвременен ляв проект.
Не мога да ви кажа, дали става дума за нов ляв проект.Засега виждам поведението на Първанов като поведение на лидер на старата левица. На сега съществуващата левица. Той върши услуга на левицата, заемайки мястото на дискредитирания, на слабия като опозиционен лидер и като политик Сергей Станишев.
Измества ролята на настоящия ляв лидер. Докъде може да се стигне в атаките, за които говорите?
Не искам да мисля докъде може да се стигне. Аз очаквам в българския парламент да стартира процедурата по отстраняването не президента Първанов. Нека да изчакаме да видим какво ще се случи тогава. Защото най-доброто, което може да се случи на България, е Първанов да престане да заема това място, от което непрестанно нарушава своите правомощия. Бих се пошегувал и бих казал- бързината на вземането на ефикасни антикризисни мерки е право пропорционална на времето, в което Първанов бъде отстранен от президентското място. За да си послужа с неговата шега.
А смятате ли, че следващият управленски проект ще е ляв, при сегашно разколебаване на хората от реформите, които ще бъдат приложени. Ако хората просто не приемат антикризисните мерки и се настроят срещу тях?
Вижте, ние не сме видели още мерките на правителството. Както вече разбрахме – правителството отрича това да са мерките, които смята да въведе. Като представител на ДСБ мога да ви кажа – ние продължаваме диалога със правителството за изработване и налагане на разумни антикризисни мерки. Последното такова наше предложение е свързано с неотложното уреждане на задълженията на държавата към различни фирми – тежък проблем, наследен безспорно от правителството на Тройната коалиция.
Но програмата на ДСБ не звучи като идеи за тежки реформи, крайно непопулярни. Напротив – тя бе определена от Костов като щадяща.
Да, мерките, които г-н Костов като председател на ДСБ представи, са щадящи мерки. Част от тези мерки, които синдикатите по някакъв начин изтекоха от своите централи, са действително шокиращи. Както обаче вече ви казах – ние не разполагаме, че това са мерките, които правителството възнамерява да наложи – нещо повече, имаме уверенията на правителството, че такива мерки не са обсъждани. Това не е официален документ, не мога повече да коментирам това.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...