Проф. Калин Янакиев: Автентична дясна коалиция в София не може да включва Бойко Борисов

Фокус: Г-н Янакиев, от гледна точна на приключилата конференция на СДС и предстоящата конференция на ДСБ, дали между два вида избори, десните партии ще успеят да намерят лице, което да привлича повече избиратели?
Калин Янакиев: Да, при всички положения и Демократи за силна България, и СДС ще се опитаме да потърсим един нов десен проект, преди всичко за управлението на столицата, тъй като това е особено важно. Разбира се, ние, Демократи за силна България, бихме искали това единодействие, тази коалиция, този нов проект за управлението на София да бъде автентична и истински дясна. При всички положения тя не може да включва Бойко Борисов и ГЕРБ, тъй като тази партия, според нас, е фалшиво дясна. Тя представлява опит на олигархията, на мутрите, да си създадат включително, и своя десница.
В известен смисъл ние сме обнадеждени от избора на нов председател на СДС. Много бързо, в много спешен порядък, ще потърсим някакво взаимодействие с новото ръководство на СДС и ще се опитаме, разбира се, да намерим подходяща кандидатура, която да се изправи срещу олигархията, преди всичко в столичния град, срещу Българската социалистическа партия, срещу представителите на Тройната коалиция в Общинския съвет, и срещу представителите на Бойко Борисов.
Фокус: Означава ли това, че на местните избори, за ДСБ е по-важна една победа над ГЕРБ, отколкото над представителите на Тройната коалиция?
Калин Янакиев: Трудно е да го формулирам по този начин. Както знаете, местната власт в България е овладяна колкото от партиите на управляващата коалиция, които са наши противници, толкова и от тъй наречените независими кметове, по-голямата част от които са представители на олигархията по места. Така че аз не бих го формулирал така. Аз говорих предимно за столицата, където наш противник безспорно ще бъде и ГЕРБ на Бойко Борисов. Но в много други места в страната наш противник ще бъдат просто представителите на местната олигархия. Ние ще се опитаме в единодействие със СДС и с други десни формации да противодействаме на това настъпление на местни феодали за да можем да осигурим на хората една силна държава, включително и на местно равнище. Защото в България тъкмо държавата е дефицит.
Фокус: ДСБ как подрежда приоритетите си? Тоест местните избори ли са най-важните до края на годината или въобще промяна на властта на тази Тройна коалиция, на управлението?
Калин Янакиев: Приоритет, разбира се, са местните избори, тъй като те са най-близко до нас. Струва ми се обаче, че Тройната коалиция навлиза бавно и постепенно в политическа, а и икономическа криза. Ние сме свидетели на нарастването на социалното напрежение в България, в резултат от една пагубна, както обикновено
сбъркана икономическа политика. Моето лично очакване е, че такава икономическа криза ще се разрази в България до година, година и половина най-много. В тази смисъл ние трябва да бъдем готови да посрещнем и низходящата линия, или по-скоро снопът от низходящи линии на управляващата коалиция. В този смисъл един по-далечен приоритет на десните сили, да се надяваме до тогава те да бъдат в едно прилично, истинско единодействие, е да посрещнем това предизвикателство предизвикателство на кризата, която безспорно се задава. Признаци за нея вече има.
Фокус: Само социалното напрежение в отделни сектори на страната ли е признак на тази криза или, например, това, което се случи в НСО?
Калин Янакиев: Нека първо да кажа по повод икономическата криза. Аз не мисля, че това са напрежения в отделни сфери. За сега те са такива, но от тук нататък, според мен, нещата в социалната сфера ще се уплътняват и ще отиват все по-надълбоко. Вие знаете много добре, че това правителство води една тотално погрешна икономическа политика. То трупа бюджетен излишък, което значи че прибира, държи като съкровище, голяма част от реално изработеното в страната и не връща тези изработени средства обратно в икономиката. Това води в близка перспектива до едно зацикляне на икономическия живот в България. Не е възможно част от изработеното да бъде държано на страна от икономическия живот. Стигаме до положението, в което държавата става все по-богата, а гражданите стават все по-бедни. Това не може да не води до повишаване на социалното напрежение. И ако сега то е в отделни сектори, за в бъдеще то ще бъде все по-плътно и по-плътно.
Що се отнася до вашия въпрос със скандала в НСО, ние очакваме, че ако там излязат интересни разкрития, ние може да станем свидетели в най-новата ни история на нещо, което до сега е било без прецедент. Второмандатникът Георги Първанов може да се превърне в първия български президент, който да бъде подложен на импийчмънт.
Фокус: Смятате ли, че може да се стигне до това?
Калин Янакиев:
Вижте, дори да не се докаже по безспорен начин, това че нерегламентирано е събирана информация за президента или за неговото най-близко обкръжение, самият факт, че в НСО се разкриват злоупотреби, че в НСО се разкрива въпиюща некомпетентност на нейното висше ръководство, че има оправдани подозрения, да не кажем почти доказани факти за връзки на служители, включително бивши на НСО, с олигархията, с престъпния свят, хвърля сянка, върху онзи, който носи отговорност за тази служба. Доколкото аз знам, най-висша отговорност за нещата в тази служба носи президентът Георги Първанов.
В страни с развито правосъзнание, и без да бъде доказано, това че се събира нерегламентирана информация, при подобни факти за неуредици в такова важно звено в държавата се носи много тежка отговорност от онзи, който отговаря за службата. Пак повтарям, според мен това е президентът Георги Първанов. Ще очаквам развитието на този въпрос. За мен той е една от трите големи кризи в страна. Аз бих ги отбелязал така: Едната е тази, скандалът в НСО. Другата е набиращото скорост недоволство на хората от бургаския регион от проекта
Бургас-Александруполис. Аз съм учуден, че не се дава достатъчно гласност на това недоволство, а доколкото знам, то взима все по-масов характер. Не знам дали знаете, но през есента на местните избори в Бургаския регион, кметовете ще могат да бъдат избрани само тогава, когато декларират някаква съпротива срещу този проект. Аз съм убеден, че това ще се случи. Ние трябва да се поучим от това, което стана в Гърция. В Гърция хората знаят да стоят и да защитават интересите си. Ние сме в същото, ако не и в по-лошо положение по отношение на проекта Бургас-Александруполис. Още повече че ние не сме и информирани за това в какво точно се състои споразумението между българската и руската страна по този въпрос.
И третата криза в страната е
, разбира се, началото на социалните протести. За мен това е начало на бъдеща и задълбочаваща се икономическа криза, плод на погрешната икономическа политика на Тройната коалиция.
Фокус: Когато говорите за тези три кризи, Вие не споменахте например за организираната престъпност. Малък проблем ли са стрелбите в София?
Калин Янакиев: Нека да кажа, че това не е криза, тъй като кризата е нещо, което има начало, избухва, преживява своя пик. Организираната престъпност в нашата страна набира скорост и фактически до голяма степен владее държавата най-малкото от 6 години насам. Само по време на управлението на тази коалиция станаха може би над няколко десетки вече показни убийства. Организираната престъпност обаче не се занимава само с такова бандитско разчистване на сметки. Тя до голяма степен владее нашия икономически, а от там и политически живот. Аз ви споменах, на много места кметовете представляват просто представители на олигархията или техни лобита. Впрочем случаят в Несебър ясно свидетелства за това. Тоест в България организираната престъпност, аз не бих употребил за нея думата “криза”, просто защото тя е може би базисната язва на нашето общество.
Фокус: Бихте ли посочили конкретни имена за такива места в страната?
Калин Янакиев: Има много такива места. Някак си в момента не бих могъл да се съсредоточа, за да посоча конкретни имена.
Фокус: Понеже споменахте за Бургас и региона, за протеста на хората срещу проекта Бургас-Александруполис, смятате ли, че умишлено не се дава гласност на такъв протест?
Калин Янакиев: Струва ми се, че е умишлено, да. Защото, когато в България беше взето решение за настаняването на американски бази, ние чухме какви ли не, включително крайно ирационални тревоги на граждани и организации. Беше обсъждан въпросът, буквално казано за “нероден Петко: Ако избухне война между Съединените щати и Иран, дали може ракети от иранска страна да достигнат нашата територия… И т.н и т.н. Тоест искам да кажа
и на реалните, и на нереалните тревоги дори, по този въпрос бе дадена много широка гласност. А сега аз имам информация, че в Бургаски регион това недоволство е напълно реално, при това е много по-обосновано в сравнение със случая, за който говорих до сега. А за него някак си почти не ни се казва. Аз лично съм прочел много кратки, и много бегли, и много епизодични информации по този въпрос. Дори не беше дадена достатъчна гласност на исканията на гръцката страна по този въпрос, а те пряко ни касаят, защото ние, пак казвам, сме в почти същата, даже по-лоша ситуация. Как е възможно журналистическата колегия в България да не се поинтересува от конкретните параметри на договореностите, които българското правителство е сключило с Газпром? Ние не ги знаем, през нашата територия ние ще сторим нещо, което е потънало в пълен мрак. Онова, което знаем е тревожно, онова, което не знаем, може би трябва да подозираме, е още по-тревожно.
Фокус: ДСБ като парламентарна партия би ли могла да изисква повече яснота по въпроса?
Калин Янакиев: Може да се каже, че именно ДСБ води последователна политика по този въпрос. Би могло да се каже, че именно благодарение на нашите протести, на алармирането на общественото мнение, на исканията за информация, в момента сме свидетели на подобно пробуждане. Направо може да се каже, че напрежението в Бургаския регион е резултат от успешното политическо действие на ДСБ. Аз много бих искал това да доведе и до съответни политически резултати и на местните избори.
Фокус: Нека да се върнем на предстоящата конференция на ДСБ в събота. Какво очаквате на нея?
Калин Янакиев: Мисля, че този най-висш форум на Демократи за силна България трябва да сложи точка на продължилите няколко месеца в партията дебати за нейното бъдеше, за нейното съживяване, за нейното успешно политическо действие за в бъдеще. Очаквам да бъде направен още веднъж един задълбочен анализ на причините за поредните, няколко пъти една след друга изборни загуби. И очаквам да бъде взето мъдрото и правилното решение за новото ръководство на ДСБ.
Фокус: Във връзка с последното представяне на ДСБ на евроизборите, предполагам че на местните избори се очаква то да бъде по-добро. Кое би привлякло хората за на есен? Само вида кандидати, вида политика?
Калин Янакиев: От извършените през тези няколко месеца анализи, ние намерихме, че грешката очевидно не е в нашите програмни документи, не е в остротата и радикалността на нашата опозиционна политика. По мое дълбоко убеждение големият проблем на ДСБ е връзката с обществото и това, че ние не си даваме достатъчно сметка, че водим политическа борба в силно деформирана в България публичност. Ние воюваме като политически проект не с други политически проекти, а като политически проект воюваме с медийни и медийно-икономически проекти. Такъв проект е “Атака”, такъв проект безспорно е и ГЕРБ. Ние трябва да се научим да действаме в тази дълбоко деформирана в България публичност. Ние трябва да се научим да се състезаваме освен с политически, уви очевидно с медийно-политически и направо казано медийно-олигархични проекти. Това според мен трябва да се научи да прави партията Демократи за силна България.
Фокус: Относно ръководството?
Калин Янакиев: Нека да изберем новото ръководство. Доколкото аз зная, за председател на партията в момента има издигнато само едно предложение
то е на господин Иван Костов. Ще видим какво ще бъде новото Национално ръководство.
Фокус: Необходима ли е промяна в досегашното ръководство?
Калин Янакиев: Струва ми се, че да. В националното ръководство е необходима промяна. По мое лично убеждение не е необходима промяна на лидера на тази партия, тъй като той си остава нейният единствен лидер. Друг просто не се е появил.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...