Проф. Димитър Камбуров: Матурите ще имат ефект

Водещ: Професор Димитър Камбуров, Демократи за силна България. Вие сте, господин Камбуров, и заместник-председател на Парламентарната просветна комисия.
Димитър Камбуров: Да, господин Конакчиев, добър ден.
Водещ: Ами преди матурите, да ви попитам едно кратко, така, мнение за здравната реформа. Би трябвало и там да поназнайвате, защото до колкото си спомням бяхте ректор, или не, или греша…
Димитър Камбуров: Бях ректор на Варненския медицински университет два мандата, да.
Водещ: Е, как я виждате реформата?
Димитър Камбуров: Ще бъда откровен – реформа въобще в момента не върви. Загубиха се много години, 5-6 години се загубиха в едно непрекъснато търсене на начини и форми и, разбира се, политически интереси да се създаде впечатлението, че нещо се прави в българското здравеопазване – за съжаление, това не е така. Това е един много голям въпрос и тъй като животът ми е преминал 45 години в тази област, можем да говорим много, предполагам, друг път.
Водещ: Добре. Сега за матурите. Законът за просветата.
Димитър Камбуров: Законът, който се прие в петък в пленарна зала, както самият председател на Народното събрание Георги Пирински спомена, е много важен закон. Той е важен и заради това, че ангажира много хора в нашата държава – това са учители, родители, деца, политически лидери, политици, журналисти и т.н.
Водещ: Може би всички, почти.
Димитър Камбуров: Когато на нас ни представиха проекта за закона в Комисията по образование, ние бяхме впечатлени, разбира се, в негативен план от предложението да отпадне т. 4 от чл. 16 – изискването за държавни образователни изисквания по книжовен български език. Ние реагирахме остро още в комисията, преди да е влязъл проекта на първо четене в пленарна зала. Тогава и председателството на комисията предостави на всички висши училища, които се занимават с обучение по български език и литература, едно писмо от 1 април тази година, на което всички без изключение университети, като започнем от най-стария – Софийския университет, Пловдивския университет, Шуменския университет, Търновския университет, НАТФИЗ и т.н., свои становища до членовете на комисията. Преподаването и усвояването на книжовния български език бих казал е гръбнака на цялостното обучение на учениците в българското училище, защото чрез този език и на този език се получават и се усвояват знанията по всички предмети. Може да се каже, от степента на владеенето на книжовния български език зависят и възможностите на учениците да получават добро и адекватно образование и да продължават в по-горните степени на образователната система. Затова и нашето становище беше, че усвояването на книжовния български език е conditio sine qua non на образователния процес. Освен това отмяната на т. 4 на чл. 16 обезсилваше действието на т. 2 и т. 3 от чл. 16, които се отнасят до основни неща, а те са общообразователния минимум, учебния план и учебното съдържание. Ние сме доволни, че комисията взе под внимание нашите забележки и на гласуването в петък това предложение отпадна.
Водещ: Да, тази тема сме я разисквали, но предложението отпадна. Сега, проф. Камбуров, имам няколко въпроса, така, кратичко и стегнато. Ще имат ли ефект матурите? Сега, казва се, няма да се пишат двойки. В такъв случай…
Димитър Камбуров: Вижте, матурите смятам, че ще имат ефект и те трябваше много отдавна да бъдат въведени в образователната система. Само да спомена и да напомня, че това беше изискването на една програма на Световната банка от 2000-2001 година – 64 млн. евро, в която за едно от условията за развитие на българското образование се определяха матурите. Аз знам, че ние сме “за” това да има матури, безспорно, “за” това са и всички граждански организации, родители.
Водещ: Някои родители не са, някои ученици – също.
Димитър Камбуров: Ние не можем да останем зад всички страни от Европа. В продължение на 33 години от 1975 година в България няма матури. Това е един начин, в който ние трябва да стандартизираме образованието, да определим стандарти, по които ние ще определяме нивото на обучение чрез матурите и на второ място те трябва да послужат като входна врата във висшите училища на България, както е в целия свят. Друг е въпросът, че чрез PR акции се създаде впечатление в хората, в родителите, в гражданите на България, че всички университети в България ще приемат въз основа на резултатите от зрелостните изпити – това не е така. Това се отнася само за университети, към които има сравнително малък интерес, които не могат да наберат и достатъчно кандидати. Атрактивните специалности, там, където винаги е имало желаещи да учат, безспорно е, че ще продължи старото правило. Аз обаче имам доста неща, които искам и които в края на краищата представляват проблем по-нататък. Това е на първо място – ще има ли безработни учители? Въз основа на това, което говорим и във връзка с политиката, която ще се води за закриване на маломерните и смесени паралелки…
Водещ: То това върви вече.
Димитър Камбуров: Това вече е факт, но това още не е в истинския си смисъл навлязло в сърцевината на образованието в България. Другият въпрос е съдбата на хората в малките селища.
Водещ: Може би по-късно да дойдете в студиото и да говорим с други хора.
Димитър Камбуров: Третото е – ще фалират ли български училища след въвеждането на така наречените делегирани бюджети. Ние приехме една точка, с която тези, които надхвърлят 20% от полагащия им се бюджет, ще трябва да бъдат освободени. И много други проблеми, които безспорно вълнуват хората и трябва да поговорим върху тях.
Водещ: В студиото трябва по-широк кръг от хора. Добре, разбираме се така. Ще остане ли България без професори?
Димитър Камбуров: България по пътя, по който върви, има голяма опасност да остане без професори, тъй като аз и член на специализирания научен съвет по хирургия. Трябва да ви кажа, че от 1250 души професори в България, 620 са над 65-годишна възраст. Представете си какво представлява висшето образование при нас и резките, бързите, навременните мерки, които трябва да се вземат във връзка с промените в Закона за висшето образование и Закона за научните степени и звания.
Водещ: Те закъсняват.
Димитър Камбуров: Ние имахме уверение, че те ще бъдат представени на вниманието на комисията през октомври месец миналата година. Мина вече половин година, но в края на краищата нямаме още проект. Водят се едни безконечни разговори, но в края на краищата не сме пристъпили към нещо по-радикално.
Водещ: Последно – ще има ли сливане в едно по-далечно бъдеще, предполагам, между Демократи за силна България и ОДС, между ОДС и ДСБ?
Димитър Камбуров: Това ще го решат безспорно не само ръководствата, но това ще го решат и хората отдолу, от градовете, от селищата, които ще се произнесат по този въпрос. Конкретно за Демократи за силна България това ще стане.
Водещ: Вие “за” ли сте или?
Димитър Камбуров: Аз мисля, че този въпрос може да се обсъжда, особено в ситуацията, в която могат да изпаднат десните партии след приемане на новия Закон за изборите. Това ще се реши на 7 юни в Шумен, където ще бъде Националната конференция на Демократи за силна България.
Водещ: Седми юни, Шумен.
Димитър Камбуров: Шумен, да.
Водещ: Благодаря ви, проф. Камбуров. Приятен ден.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...