Промяната трябва да започне от София

Водещ: Как кандидатите за кмет на София и президент от “Синята коалиция” коментират твърденията за напрежение в “Синята коалиция”? Това ще се опитаме да проверим в следващите минути в интервюта с Прошко Прошков и Румен Христов. Добро утро и на двамата.

Румен Христов: Добро утро.

Водещ: Всъщност, да започнем първо от там. Г-н Прошков, има ли действително такова напрежение, което да направи необходимо или всъщност да наложи СДС и ДСБ да регистрират отделни листи за участие в кметските избори?

Прошко Прошков: Аз не считам, че има такова напрежение. Текат, доколкото зная, нормални разговори, в които аз не участвам, тъй като съм кандидат на “Синята коалиция” и не се занимавам с никакъв тип преговори между двете партии.

Водещ: Тоест, за Вас няма значение какво съотношение ще следва след Вас в общинската листа?

Прошко Прошков: Това е право на групите, които преговарят. Тъй като и ние имаме най-сериозния критерий, а именно проведените избори. В крайна сметка аз станах официален кандидат на “Синята коалиция” по силата на дадено доверие от над 22 000 души в София, което е най-важното за мен в случая.

Водещ: Г-н Христов, кандидат на “Синята коалиция” ли сте или на “Синята коалиция” и ОДС?

Румен Христов: След подписването на споразумението вчера аз се надявам да бъда кандидат на “Синята коалиция” и ОДС, като очаквам към подкрепата, която получих, да получа подкрепа на други десни формации. Това е нещо, което очаквам не само аз. Това го очакват много десни избиратели, да не кажа повечето. През годините по една или друга причина ние бяхме разделени, но вече намираме общ език. Показахме, че сме зрели, големи хора, които поставят на преден план по-големите цели от своите лични цели.

Водещ: Това обаче, което беше подписано вчера, е от името на “Синята коалиция” или само на СДС? Питам Ви заради коментари, които дойдоха от ДСБ, че всъщност те не са участвали в подобни преговори.

Румен Христов: Това, което беше подписано вчера, беше подписване на предварително политическо споразумение, с което заявяваме, че моята кандидатура ще бъде подкрепена, но то беше подписано между председателят на предизборния щаб на СДС и този на ОДС.

Водещ: Тоест, сега предстои да се сондира и мнението на ДСБ, за да бъде и позиция на “Синята коалиция”. Така ли?

Румен Христов: Да, разбира се. Като предварително са водени разговори в тази посока и аз смятам, че няма да има никакъв проблем формациите, които желаят да бъдат заедно с нас на тези избори… още повече, че регистрацията за тези избори е нова. “Синята коалиция” съществува. Тя работи сравнително добре. Тя е парламентарен съюз, но за тези избори има нови регистрации.

Водещ: Г-н Прошков, Вие освен за бюлетина за кмет и общински съветници в София ще трябва да пуснете и бюлетина за президент, предполагам? Та в този смисъл, интересува ли Ви как вървят преговорите около кандидатурата на г-н Христов?

Прошко Прошков: Разбира се. Плюс това подкрепата за г-н Христов от наша страна е безспорна, тъй като, както и аз, така и той, преминахме през вътрешните избори. Така че аз лично нямам колебания по въпроса кой е кандидатът за президент. Що се отнася до разширяването на подкрепата, това е добре при условие, че има и последователност в поведението на колегите от Общност на демократични сили, които биха могли също така, и аз също така ги призовавам, да оттеглят своята кандидатура в София, за да покажат последователно поведение и истинско желание за единение, тъй като мнението ми е, че наистина сега сме изправени пред промяна на тези избори. Аз се явявам, за да ги спечеля с помощта на всички демократично мислещи софиянци, на всички, които искат промяната да започне от София и да се тръгне срещу управлението на ГЕРБ, както в страната, така и в града ни. И затова не виждам никаква последователност в това поведение.

Водещ: Тоест, очаквате Стефан Софиянски… очаквате г-н Софиянски да оттегли кандидатурата си?

Прошко Прошков: В това би имало политическа логика от тяхна страна. Аз иначе нищо не очаквам. Аз очаквам да работя за хората, които гласуваха за мен и за Владимир Кисьов на тези избори и за всички останали, които са периферията, която ние имаме. Защото на тези избори се явиха една малка част от нашите съмишленици в София. Това очаквам аз.

Водещ: Г-н Христов, когато преговаряхте за подкрепата за вашата кандидатура, коментираше ли се по някакъв начин каква кампания ще водят ОДС и “Синята коалиция”? На изборите не само в София, и на други места ще сте опоненти.

Румен Христов: Да. Вероятно на някои места ние ще бъдем опоненти, но ние се разбрахме категорично, че на втория тур ще се подкрепяме. За съжаление, на този етап не се постигна това, което спомена г-н Прошков – да имаме една кандидатура в София. Това би било най-добрият вариант и за десния избирател и за промяната, която очакваме. А тя би се случила, ако всички се обединим. Надявам се, че разговорите продължават и все още не са приключили и там, където имаме неизяснени неща, бихме могли в няколкото дни, които остават да ги решим. И пак повтарям, решението е, че на втория тур ще се подкрепяме.

Водещ: Г-н Прошков каза, че не се интересува от преговорите около общинската листа на “Синята коалиция”. Вие интересувате ли се и каква, така, според Вас, е причината да се чака почти, както се казва в онова клише, 12 без 5?

Румен Христов: Честно казано, и аз не участвам в преговорите, защото обикалям страната във връзка с предизборната си кампания, но това, за което чух е, че се спори за едно место. Надявам се да бъде преодолян този спор за това место разлика, което се получава сега, като интереси, от двете формации и в крайна сметка, като големи хора, още веднъж повтарям, да постигнем най-разумното, да застанем категорично зад г-н Прошко Прошков. Аз също нямам никакво съмнение, че той е моят кандидат и аз ще гласувам за него.

Водещ: Добре. Днес Николай Желев, който участва в този преговорен екип, тъй като очевидно Вие двамата сте встрани от тези преговори, казва, че за вота в София решава лично Иван Костов. Г-н Прошков, има ли наистина някакъв опит за диктат? Така, Вие също споменахте за числата и за резултатите, но…

Прошко Прошков: Първо исках само да уточня, ако ми позволите…

Водещ: Да, разбира се.

Прошко Прошков: …че не е точно така, че не се интересувам от листата. Исках да кажа нещо повече. Не че не се интересувам. Интересувам се, разбира се. Но в крайна сметка и от двете страни на тази листа аз имам само приятели и съмишленици. Не се правя на равно отдалечен от партиите, а тъкмо обратното – по равно близък съм с хората от ДСБ и СДС в момента, като общ кандидат.

Водещ: Тоест, говорите за тези 22 000 гласа, като цяло, а не ги делите на 13 срещу 9, каквото изглежда е противоречието?

Прошко Прошков: Не, разбира се. Не. Както и не деля над стоте хиляди гласа на миналите избори за “Синята коалиция” в София. Това са си сините гласове. За нас те са най-важни. Разбира се, това са наши съмишленици. И от там нататък градим и развиваме базата си. Така че за мен това е важно. А по отношение на това дали се спори за едно място или не, всъщност, казал съм и на двата екипа, които са преговорни, че може би не става дума нито за едно, нито за две, нито за три. Става дума за нещо повече. Очакванията ми са за много по-голяма общинска група, с която ще присъства “Синята коалиция” в общинския съвет. И с тези очаквания, смятам, че не е необходимо да се правят никакви сметки предварително.

Водещ: Тоест…

Прошко Прошков: Аз не съм и по технологиите и по сметките. Аз водя тези хора. Които и да са, която и да е листата, вътре имам само приятели и съмишленици.

Водещ: Усещането, като казвате и сметките, за пазарлъка, не за някакви коалиционни приятели…

Прошко Прошков: Не, не, не. Не става дума за пазарлък. Напротив, напротив. Не става дума за пазарлък. Разбира се, че трябва да се споразумяват и на база на проведените избори. Това е абсолютно и наше право. Право е и на колегите от СДС, да се води този разговор. Както казва и г-н Христов, аз мисля, че разговорите ще завършат нормално.

Водещ: И ще има една обща листа на “Синята коалиция”, а не две?

Прошко Прошков: Вижте, няма сила, която да не уважи тези хора, които гласуваха в цялата страна, както и в София. Няма кой да попилее това усилие, няма кой да направи такова нещо. Не съществува никаква политическа, камо ли морална логика.

Водещ: Добре. Имате ли обяснение защо се налага на националните щабове на СДС и на ДСБ да се включват в този разговор? Защо не можа да се получи разговора на ниво софийски организации?

Прошко Прошков: Ами, нямам представа. Може би защото София наистина е важна и от там ще стане пробива.

Водещ: Има ли някакви лидерски проблеми, и на софийско ниво, които да пречат да се постигне нормално такова съгласие? Без заглавия “Синята коалиция” в криза.

Прошко Прошков: Не. Аз не виждам такива проблеми. Както виждате, и не даваме никакви сигнали в тази посока, специално и от ДСБ. Лидерски проблеми няма никой в десницата. Най-важното е, че аз в момента ги нямам. Единственото, което правя, е работя усилено и ще влезем в кампанията добре. Ще имаме и голяма група. Няма такива проблеми. Исторически е моментът. Важен е шансът, който имаме. В София особено. Също така и в страната, разбира се, където имаме добра увереност.

Водещ: Г-н Христов, да погледнем към вашата новина от вчера и това споразумение с ОДС. Малко по-назад, човек ако завърти лентата, ОДС се срещаха с ДПС. Така и някои вече направиха връзката, че всъщност може би Вие ще сте кандидатът, на когото ще заложи ДПС – едни гласове, които социолозите определят като много важни. Ще бъдете ли и кандидатът на ДПС?

Румен Христов: Движението за права и свободи е самостоятелна формация. Те имат, доколкото разбирам на този етап, идея за издигане на собствен кандидат. Ние не сме водили преговори с тях. Аз искам да кажа две думи обаче за кризата, в която ни вкарват.

Водещ: Кой ни вкарва?

Румен Христов: С тези заглавия по медиите.

Водещ: А, медиите ли?

Румен Христов: Да, да, да. Аз смятам, че “Синята коалиция” е във възход, а не в криза. И ето част от това действие, което вчера се случи, показва, че ние намираме сили да се разширим, което означава, че не сме в криза. Ние се разширяваме, ние растем. Ние сме във възход, обаче се обяснява от сутрин до вечер как десницата е в криза. Аз смятам, че можем да изчакаме още два месеца и да видим резултатите първо в София, после и в страната и да коментираме автентичната десница в криза ли е или е в подем.

Водещ: Това разширяване ли е – да се събирате с хора, с които бяхте в непоправимо тежки отношения в определени периоди?

Румен Христов: Ами, те са част от десницата. Те са част от историята на българското дясно и дали са еднозначно приемани или не, те представляват една част от хората с дясно мислене. И е хубаво, когато става дума за важна надпревара, каквато е и кметската и президентската надпревара, в крайна сметка силите да бъдат обединени. Разединени никога не сме печелили. Не само като десница, но и като нация. Трябва да търсим начин да се обединяваме. На мен много ми се иска да бъда президентът обединител и смятам, че ако успея да обединя десницата, това е, така, една от първите стъпки по отношение на постигането на консенсус за важни теми в обществото.

Водещ: Защо продължава да не е ясно кой ще е вашият вицепрезидент, кандидат за вицепрезидент?

Румен Христов: Ами защо не е ясно кой ще бъде президентът на ГЕРБ? Има толкова…

Водещ: Не, това не е отговор, нали. Всяка партия си има някаква философия.

Румен Христов: Вижте. Значи, нито г-н Калфин е посочил неговия вицепрезидент, нито ГЕРБ са посочили тяхната двойка. На мен ми се иска като че ли, изчаквайки толкова време, по една или друга причина, да видим кои ще бъдат основните опоненти и конкуренти БСП и ГЕРБ, като двойки. Така, да се съобразим с тях от гледна точка на това каква е конфигурацията при тях, какви са профилите. За да може нашият вицепрезидент да бъде достоен съперник, защото ще има вероятно дискусии между самите вицепрезиденти. И в зависимост от профила и тяхната насоченост може би и ние ще…

Водещ: Тоест, имате листа от имена, които ще тествате според това какво ще извадят опонентите. Така ли?

Румен Христов: Да, имаме три-четири имена.

Водещ: И те в каква… къде гравитират тези хора? От кои партии са?

Румен Христов: Ами, не – за партии няма да говоря. Свързани са повече с духовното, отколкото с чистата политика.

Водещ: Тоест, няма да кажем човек от ОДС, който да бъде ваше вице в името на тази подкрепа, която вчера Ви беше дадена?

Румен Христов: Такива условия не са поставяни.

Водещ: Няма такива условия. Хайде да завършим така. И двамата сте със самочувствието, че имате шансове да спечелите тези избори. Социолозите поне не дават особено големи шансове. Г-н Прошков, как ще обърнете предварителните нагласи? До голяма степен това, което сега се коментира, понякога се случва и в реалните избори.

Прошко Прошков: Да. Моята задача, както досега казах, не е нито занимаването с преговори, нито с партийно строителство. Нашата задача е национална наистина и е на дневен ред пред ръководството и ще бъде решена. Аз си решавам моята задача, а тя е свързана със стигането на балотаж на първи тур в София и за мен е по-интересно от тук нататък да говоря единствено и само за града. И ще помоля дори по други въпроси да се обръщате към щабовете. А по отношение на социолозите – ако социологията беше единственото, което важи, аз нямаше да съм кмет на Лозенец четири години, тъй като преди четири четох анализи, които ми даваха четвърто място в Лозенец. Сега чета анализи, които ми дават второ или трето, което означава, че въобще не бива и да ги гледам. Първо, в средата на август, които излязоха, проучвания са не особено…

Водещ: На балотаж с кого?

Прошко Прошков: С ГЕРБ.

Водещ: ГЕРБ. Име? Осмелявате ли се да прогнозирате дали това ще е г-жа Фандъкова на фона на очакванията, че тя всъщност може да бъде краен вариант да се яви като конкурент на г-н Христов?

Прошко Прошков: Аз не се явявам, Ви казвам, по никакъв начин анализатор на…

Водещ: Тоест, не казвате кой от ГЕРБ, казвате ГЕРБ?

Прошко Прошков: Моята борба е за София. Моята борба е срещу управлението на Борисов по принцип. Коя точно фигура ще постави на дъската, за мен е малко интересно. Моята задача е да се боря за доверието на софиянци, а не срещу някого, да стигна на балотаж и да покажа всъщност, че София има нужда от промяна и тя ще започне от тук.

Водещ: А г-н Христов, Вие също не сте в сметките за балотажа.

Румен Христов: Да. Истинската кампания, така, е по мнението на социолозите. Искам да Ви кажа, че “Синята коалиция” не е поръчала социологическо изследване. Вие се сещате какво имам предвид като казвам, че…

Водещ: О, изобщо не се сещам. То стана пределно ясно.

Румен Христов: Все още не е поръчвано, да. Истинската кампания тепърва предстои. Тогава… под истинска кампания аз разбирам не само нашите обиколки, срещи с избиратели, които са изключително важни. Аз си поставих амбициозната задача да посетя всички 265 общини. Надявам се, че ще успея, независимо, че времето е много напрегнато. Но под истинска кампания аз разбирам и, така, дебатите, диспутите, които ще се водят, сблъсъка на идеи, на програми, на платформи. И тогава вече избирателят ще бъде по-ясно ориентиран кой какви тези защитава, кой как вижда България…

Водещ: И докъде, ще стигнете ли до балотаж? Какво смятате?

Румен Христов: Да. Аз съм затворил един плик в BTV, ако не се лъжа. Там съм написал името на г-н Бойко Борисов и моето име.

Водещ: Г-н Борисов ще е вашият опонент на изборите. Така ли?

Румен Христов: Да. Все още така смятам.

Водещ: Добре. А какво ще загубите, ако не познаете?

Румен Христов: Е, не. Нямаше облог точно.

Водещ: Не, може да не е това името. Това имам предвид, освен че може да не сте познал резултата. Сигурен сте, че Бойко Борисов ще се яви на тези избори. Така ли?

Румен Христов: Ами, аз заявих няколко пъти, че това е лидерска битка и когато става въпрос за пост №1 на република България, е хубаво да играят лидерите.

Водещ: Е, не играят нито Мартин Димитров, нито Иван Костов, нали?

Румен Христов: Г-н Мартин Димитров не отговаря на конституционното изискване за … години.

Водещ: Да. Той е млад. Така е.

Румен Христов: Така е, да.

Водещ: Но иначе няма други лидери и от другите партии. Добре. Интересно ще е . Ще проследим и по-нататък как ще се развиват числата. Много ми хареса изречението за поръчването на социологическите проучвания. Ние след секунди ще разговаряме със социолог, така че добра основа за следващия разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...