ПРОМЕНИ В УСТАВА НА ДСБ

Уважаеми делегати,

Скъпи съратници,

Драги гости,

Позволете ми да ви приветствам с “добре дошли” на ІІ-то Национално събрание на ДСБ. Съобразно нашите правила, то се провежда три месеца след парламентарните избори. За първи път делегатите на Националното събрание са изпратени от нашите общински организации съобразно приноса им за парламентарното представителство на ДСБ, както е предвидено в нашия Устав.

За мен е радостно да съобщя, че на настоящия форум има делегати от 224 общински организации, които обхващат 75 на сто от общините в страната. Вие представлявате 14 395 члена и 7 266 регистрирани симпатизанта, или общо 21 661 души активни наши привърженици.

За много кратък срок ние успяхме да създадем национално представена политическа формация. Благодаря на всички инициатори, на депутатите ни от 39-то и 40-то Народни събрания и на другите ни организатори, които поставиха основите на общинската мрежа от организации на ДСБ.

Политическите задачи на днешния наш най-представителен орган произтичат от обстановката след изборите. От нас се очаква да дебатираме и заемем позиции спрямо:

проведените парламентарни избори и да оценим представянето на ДСБ.

националните приоритети и реализацията на българските интереси;

управляващата коалиция;

подготовката ни за следващите местни и президентски избори;

участието ни в общинските предсрочни кметски избори, в това число и в София.

Приканвам делегатите активно да участват в дебата. Политическите документи, които ще приеме ІІ-то Национално събрание, очакват вашия принос. Ние всички имаме нужда от открита и откровена дискусия. Нашата спойка са нашите ценности, а не нашите интереси – за разлика от останалите партии. Като свободни хора ние имаме различия и противоречия. Не сме нито социалисти/комунисти, нито царисти, за да лицемерим. За разлика от всички партии на статуквото ние нямаме конфликти. Това, което ни прави единни, е нашата кауза.

Парламентарните избори и подменения вот

Управляващите злоупотребиха както никога досега със средствата на българския данъкоплатец в подкрепа на своите избирателни кампании. Направиха го безочливо, въпреки нашите протести. Анализите, които ДСБ проведоха по избирателните региони повсеместно показаха, че това публично нарушение е било съпровождано с безпрецедентни злоупотреби от страна на всички наши противници и опоненти. Подкупване и насилие над етническите и религиозни малцинства, открита партийна корупция и заплахи ни дават основание да направим извода, че това бяха купени и опорочени избори.

Парламентарни избори 2005 г. бяха най-скъпите и най-манипулираните от провежданите досега. Подготовката за това започна още в 39-то Народно събрание. С огромни за мащабите на страната парични средства бяха купени медиите. Те отразяваха тези, които имаха с какво да платят, а не тези, които произвеждаха събития.

Вместо да бъдат ограничени, известните от предишни избори нарушения на ДПС, придобиха масов характер. Обхванаха нови избиратели-роми и българи мохамедани. Намесата на официална Турция в българските избори е недопустима за отношения между две желаещи членство в ЕС страни.

Разпадането на българската партийна демокрация се проявява най-отчетливо в нечестните и опорочени избори. Избирателната система трябва да бъде променена, за да бъде оздравена българската демокрация. Вотът на българските избиратели започва да се подменя още в деня на изборите.

В първата си реч в 40-то Народно събрание ДСБ поиска да бъдат разследвани изборните нарушения. Досега нашето искане не получава подкрепа от останалите парламентарни групи. Това косвено потвърждава направените по-горе изводи. ДСБ трябва да настояват да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да разследва многобройните сигнали за нарушения. Ние ще предложим законодателни промени за ограничаване и премахване на срамните и недопустими извращения на изборния процес.

ДСБ на парламентарните избори 2005-та

Изборите`05 бяха първото наше изпитание. Обявихме се против политическото статукво и закономерно всички представители на това статукво бяха против нас.

В условията на повсеместна съпротива, ДСБ взе решение да се яви самостоятелно на изборите. Днес можем да оценим това решение като правилно. Никоя друга партия вдясно от центъра не посмя да се яви сама пред съда на избирателя. С тази смелост ние постигнахме морална победа още преди изборите.

ДСБ постигна две от своите предизборни цели. Създадохме политическо представителство на демократичните и патриотични българи, на тези, които искат силна България в Обединена Европа и не приемат съглашателство с олигархията, създадена от бившата комунистическа партия и нейния репресивен апарат. Станахме най-силната партия вдясно от центъра. Имаме най-единната и активна парламентарна група в XL Народно събрание. Действията на тази група се разбират и одобряват от избирателите ни и не само от тях. Това бе оценено и получихме предложения за членство в най-голямата и представителна дясно-центристка формация в Европа – ЕНП-ЕД. След доклад на нашия наблюдател в Европейския парламент, ще вземем окончателно решение да подадем молба за членство.

Основните причини да постигнем тези успехи са, че видяхме кризата и разпада на старата десница далеч преди другите, че предложихме нов политически проект на избирателите, че събрахме смелост да започнем отначало. Изборите и особено случващото се след тях категорично показаха нашата правота – старата десница се провали и загива пред очите ни. Това, което става с нея, вече няма никакво значение за бъдещето на България.

ДСБ не успяха да попречат да се състави правителство под ръководството на БСП. Основната причина да се формира то, е ловката измама на избирателите.

БСП и НДСВ напълно в синхрон и с подкрепата на голямата част от медиите разиграха театър “Алтернатива” пред публиката. Пропагандата им ги представяше за две взаимно изключващи се политически перспективи. ДСБ трябва настойчиво да повтарят, че БСП и НДСВ не са алтернатива едни на други. Защото утре, когато този театър се позабрави, ще бъде изигран отново на публиката.

Симеон Сакскобургготски подмени вота на своите избиратели, защото им обеща, че няма да участва в правителство под ръководството на БСП. Една част от българските демократи дадоха вота си за НДСВ подмамени от това негово антикомунистическо обещание. На тази измама “се хванаха” и наивници от старата десница. Ние не повярвахме. Сега ДСБ упорито и непрекъснато трябва да изтъкваме подмяната на вота на българските демократи. Заради тази подмяна НДСВ освободи цялото пространство вдясно от центъра. Затова на следващите избори трябва да ги сведем до гласовете на царистите и царедворците.

Дотук анализирахме причините извън нас. Честно ще бъде да потърсим и причините за непостигнатите цели и в себе си. Нашите депутати се оказаха по-малко от очакваните от регионалните ни щабове. Не бяха изпълнени обещанията, поети от ръководствата ни и от водачите на нашите листи. Голямо е разочарованието ни в големите градски райони: в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Ние не казахме истината за старата десница преди изборите. Сега се вижда добре, че нашите предизборни позиции са били правилни: ОДС и БНС са парламентарно нежизнеспособни; поведението им е съглашателско и конюнктурно. Техният провал бе предизвестен само в София. В останалата страна нашите кандидати и щабове не го направиха.

Предизборната ни програма “Силна България в Обединена Европа” не стана част от думите и действията на повечето от нашите кандидати и организации. Те защитаваха свои виждания. Само до част от българските демократи стигна нашият политически проект и договор.

Организациите на ДСБ в смесените райони на страната не подеха нашата остра, но честна критика срещу клиентелата и върхушката на Доган. Не се сблъскахме по места с този противник. Национално ръководство противодействаше, но и то в края на кампанията възприе по-компромисна позиция. Това стана на фона на недемократичната и ксенофобска риторика на коалиция “Атака”.

Нашите общински организации и регионалните щабове бяха оглавени от достойни и честни хора, но без политически опит. При нас на места се пренесоха противоречия от старата десница. Влязохме неуверени за първи път в предизборна кампания, а на места разединени. Липсваха средства да бъдат компенсирани слабостите. Не направихме добър подбор на кандидатите за депутати. Някои от тях не участваха активно в предизборната кампания.

Националните приоритети и българските интереси

Приоритет на ДСБ е членството на нашата страна в Европейския съюз. Наред с него поставяме ефикасната съдебна система за борба с мафията. Тя съсипва България и отнема шансовете ни. Ние сме категорично против създадения обществен съвет, който ние нарекохме “генералски борд” на вътрешното министерство. Бивши висши офицери и генерали от разузнавателното и контра-разузнавателното управления на Държавна сигурност, кръстниците на българската мафия, не трябва да бъдат легитимирани и да получават обществена роля. ДСБ ще се борят с тази и всички други бъдещи провокации, които БСП ще организира срещу нашето атлантическо и европейско членство.

Ние виждаме нарастващи заплахи пред членството на България в ЕС. Областите на загриженост на ЕС заради нашето изоставане нараснаха и вече са седем. ДСБ съсредоточава усилията си срещу нежеланието на управляващите да преодолеят грешките и провалите на предишното правителство. Сочим неспособността им да догонят изоставането. В повечето случаи проблемите не са в липсата на закони. Отсъства компетентност и воля за тяхното приложение.

Управляващите са си поставили една цел – да заблудят ЕС, че България постига някакъв напредък. Ние ще ги разобличаваме, защото у тях изобщо отсъства искрено желание за членство в ЕС. Мафията не желае да спазва правилата и законите на ЕС. Не желае да се подлага на неговите съдебни санкции. Не е изпрала още своите пари и лица. Не е унищожила напълно компрометираните. Не е заличила следите на своите престъпления.

За нас особено важно е завършването на реформите в здравеопазването, образованието, МВР и администрацията, не защото това се изисква от европейското ни членство, а защото е необходимо на българските граждани. Точно за тези реформи ние не виждаме у БСП, НДСВ и ДПС никаква готовност, никаква способност да бъдат осъществени. Нашата тревога днес е, че българското общество се измори от реформите преди те да бъдат завършени. Вече се формира съпротива срещу реформите от значителен брой заинтересовани професии и държавни институции. Това, заедно с пълното отсъствие на политическа воля у управляващите, заплашва нашето общество и препятства бързото развитие на българската икономика.

ДСБ категорична опозиция на БСП, НДСВ и ДПС

ДСБ е категорична опозиция на БСП, НДСВ и ДПС със следните основни аргументи:

Първо, тези три партии са с един и същ произход. Те са създадени от върхушката на бившата комунистическа партия и нейния репресивен апарат. С лъжа и лицемерие прикриват българската мафия. Чрез тях организираната престъпност се сраства с властта, за да контролира българската икономика, държавното и местно управление, и медиите.

Второ, БСП, НДСВ и ДПС станаха управляващи посредством измама. БСП измами своите избиратели, че ще промени управлението, а НДСВ, че са демократи. Всяка една от тези партии ще продължи да мами своите избиратели и няма да изпълни дадените преди изборите обещания.

Трето, управляващата коалиция няма компетентност, смелост и решителност да завърши изоставените реформи. Тя ще продължи саботажа на българската модернизация и на членството ни в НАТО и ЕС.

Четвърто, Г. Първанов разшири властта на ДПС, купувайки етническия вот за следващите президентски избори.

ДСБ е решително против официалната теза на управляващите и президента за т.нар. “български етнически модел”. За турското етническо малцинство още не е дошла демокрацията. За тях политически ДПС смени БКП и нищо друго не се промени. Това, заедно със злоупотребите с властта, които виждаме да прави непрекъснато този партиен елит, създава междуетническо напрежение.

Националните малцинства започнаха да претендират все повече за специални привилегии, заради етническата си принадлежност. И основната причина за това е ръководството на ДПС. То е корумпирано, свързано е с престъпността и демонстрира публично тези връзки. Това ръководство вкара във властта знаково корумпирани представители от старата десница. То изнудва българското политическо представителство за икономически и финансови придобивки и затваря националните малцинства в гето.

ДСБ реагира остро и ще продължи съпротивата срещу първите действия на управляващата коалиция: управителите от ДПС в областите на страната, които имат най-много държавно имущество, прикриването на злоупотребите на предишното управление, генералския борд на МВР. Тези действия показват политическия цинизъм, с който ще бъде удовлетворявана мафията, ще бъдат захранвани “обръчите от фирми” и ще бъде реабилитиран бившият репресивен апарат.

ДСБ на следващите местни избори

Голямото изпитание за нашите общински организации и изобщо за начина, по който ние създадохме своята политическа формация, са бъдещите местни избори. ДСБ има хоризонтална структура от общински организации. Тяхната най-отговорна задача са местните избори. На тях те показват какво доверие създават към ДСБ като ръководство и организация, като качествени кандидати за кметове и общински съветници. Всички наши общински организации трябва веднага да започнат подготовката си за редовните местни избори.

Подготовката трябва да не пропуска следното:

Първо, анализ на резултатите от проведените парламентарни избори и набелязване на действия за компенсиране на допуснатите слабости и усилване на постиженията.

Второ, на основа на честна прогноза за възможностите към датата на местните избори определяне на целите пред общинската ни организация.

Трето, определяне на политическата формула за участие в кметските избори и изборите за общински съвети.

Четвърто, издигане и подготовка на кандидати. Създаване на публичен образ и авторитет на кандидатите за кметове и водачите на листите на общинските съветници.

Пето, определяне на общински предизборни щабове. Подготовка на участниците в тях за решаване на предстоящите задачи.

Предлагам ДСБ да се явят със свои кандидати за кметове и листи на общински съветници на местните избори. Предлагам да не участваме в каквито и да е коалиции, защото това ще компрометира неукрепналата политическа самоличност на нашата нова партия, особено по места. Участието в каквито и да е местни коалиции ще представи ДСБ като част от политическото статукво. Срещу него ние се създадохме като партия.

Предлагам също така ДСБ да подкрепят независими кандидати за кметове – почтени, решителни и компетентни личности. Но при спазване на горепосоченото условия – да не се правят коалиции.

Виждали сме няколко пъти как се променят политическите нагласи на избирателите между парламентарни и местни избори. Затова преди изборите общинските ни организации трябва да направят изводи за нагласите и тогава да вземат решения как да се явят.

Още сега, като пристъпваме към подготовката за местните избори, трябва да решим основната задача. Тя е изработване на предизборни платформи за решаване на общинските проблеми. Тези платформи не могат да са умозрителни. Трябва напълно да съответстват на желанията и очакванията на хората в общината. Освен това трябва да представим пред обществеността, по подходящ начин и навременно, нашите бъдещи кандидати за кметове и водачи на листите на общинските съветници.

ДСБ на предсрочните общински кметски избори

Политическите коалиции у нас се компрометираха в последните години. Те очевидно не се правят с цел реализация на политически идеи и програми. Столичната т.нар. “дясна” коалиция, която ние нарекохме “модел “Софиянски” се провали напълно. В нея няма нищо дясно: няма реформи, няма приватизация, няма икономично използване на всеки общински лев, няма съкращаване на администрацията и борба с корупцията, няма решително пресичане на мафията и престъпността. Водачът й се скри в Народното събрание от гнева на хората и нерешените проблеми. Такава е местната съдба на редица общински коалиции. Политици създават коалиции от суета или да се спасят от правосъдието. Коалициите станаха начин да продължава кризата на партийната ни демокрация. Това са причините, поради които ДСБ отказват да участват в коалиции.

Ние трябва да заявим ясно, че ще преодолеем кризата на българската демократична общност когато започнем да постигаме изборни победи, а не като спасяваме в политиката чрез коалиции едно или друго лице.

На предсрочните общински кметски избори ДСБ се подготви да участва по начините, които посочих. На три места ще излъчим свой кандидат за кмет. На останалите ще подкрепим независими кандидати без да участваме в коалиции.

Безспорно най-голямото предизвикателство пред нас са предстоящите предсрочни избори в София.

Първо, тези избори могат реално да обединят избирателите-демократи в София. Десните партийни централи не чуват политически аргументи.
Единственото, което може да обедини софийските демократи, е победа в изборите. Обединение – да, но не на партийните централи с напълно провалени коалиционни формули. Обединение на избирателите-демократи срещу статуквото. Обединение зад безукорно честен и компетентен кандидат. Обединение в изборните дни с гражданите.

Второ, на тези избори може да бъде спряно настъплението на БСП и НДСВ. Ако някой може някъде да спре сега червено-жълтите, това са софиянци на предсрочните избори за кмет. Разположението на силите в страната в момента не е в наша полза. Демократите са разединени и не си вярват. Едно от малките места, където могат да се обединят и да спечелят, е столицата. Така, както го направиха при управлението на Виденов през 1995 г.

Трето, тези избори са начин да излезем от кризата. Когато постигнем успех, ще направим и втората крачка напред. Ще посочим кандидат за президент. Ако спечелим София, ще имаме шансове да отстраним Симеон Сакскобургготски от българската политическа сцена. Ще имаме и реална възможност да спечелим президентските избори. Г. Първанов предаде българските интереси, заради етническия вот. Създаде правителството на измамата и затова може да бъде победен.

***

Сега, след изборите, ние можем да бъдем сигурни, че опазихме каузата на българските демократи и антикомунисти. Не останаха много тези, които още не разбират, защо поехме по своя самостоятелен път.

Нас не ни радва разпадът на т.нар. “десни” коалиции. Казвам “така наречени”, защото тези, които участваха в преговори с бившите комунисти за общо управление, и тези, които се поставиха в услуга на Симеон Сакскобургготски, не могат да бъдат “десни”.

Ние сме твърда и категорична опозиция. Ще изпълним тази политическа и обществена роля. Надявам се, всички виждат, че ДСБ е основният противник на управляващите. Затова агресията им е насочена срещу нас. Нашите гласове се опитват да заглушат. Това правят, защото сме тяхната единствена реална демократична алтернатива. Демократи за силна България не са част от политическия модел на олигархията. В този модел има място за СДС, за ССД и за кой ли не, но не и за ДСБ.

Тази политическа позиция в никакъв случай не ни задоволява. Аз не си представям ДСБ малка опозиционна партия в бъдеще. Да сме опозиция не изчерпва нашите политически задачи. Това не е пълният прочит на нашата кауза. ДСБ носят политически проект, който е необходим на България.

Имаме сили и реална възможност да променим всичко. Затова трябва смело да отстояваме позициите си в националния и местен политически дебат. Да сочим компетентно нужната на страната ни политика. И да печелим избори с решителност.

Тогава ще започнем да разширяваме доверието, което ни дават българските демократи. Ще тръгнем напред и нагоре.

Напред, демократи за силна България!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...