Прокуратурата да затвори скандала с истината

Прокуратурата максимално бързо да се произнесе по скандалите с изтеклите разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на Агенция Митници Ваньо Танов, настоява Националното ръководство на ДСБ. В момента трябва да се действа бързо и решително, въпросът дали премиерът е възпрепятствал митническа проверка срещу бирен бос, трябва да получи легитичен отговор от прокуратурата, обясни лидерът на партията Иван Костов.
Исканият вот на доверие от правителството не даде отговор на тези въпроси и не можа да прекрати скандала. Според ДСБ отговорите трябва да излязат бързо, за да не бъдат използвани в предизборната кампания.
Според тъмносините прокуратурата необяснимо бави и решението на скандала с подслушваните лекари в Горна Оряховица. По този случай като че ли “някой не иска да каже истината”, заключават от ДСБ.

Иван Костов: Здравейте! Благодаря ви за вниманието. Можем да започваме, нали? Ние обсъдихме гласуването на вота на доверие и съответно перспективата, която има пред нас политически. Искаме да ви информираме, че нашата позиция се посреща с разбиране и е подкрепено от мнозинството от нашите членове и симпатизанти.
Тази позиция не решава ключовия въпрос заради, който беше поискан вота на доверие. Ключовият въпрос, вие го знаете добре, са скандалите, които се дължат на това, че правителството използва с политически цели специални разузнавателни средства и ги чете от трибуната на Народното събрание. И че срещу правителството, донякъде успешно, се използват политически специални разузнавателни средства. Този проблем не може да го реши друг освен прокуратурата на Република България. Ние се обръщаме към прокуратурата, тъй като прокуратурата забави по недопустим начин да каже убийци ли са лекарите от горнооряховската болница или не са, сега да не прави същото. Тъй като ако се крие зад, ние ги наричаме половинчати и страхлииви експертизи, тя не заема страна. Прокуратурата трябва да реши дали заема страната на закона и реда или страната на тези, които изнудват правителството. Прокуратурата не може да се опитва да държи като заложник членове на правителство така, както беше в миналото. Тя трябва да каже истината. По отношение на тези скандали ние искаме истината. Истина ли е, че българският министър-председател е направил опит да препятства. Тя трябва да отговори на този въпрос, прокуратурата. Независимо дали ще го подведе под отговорност или не. Дали ще подведе под отговорност Ваньо Танов или не. Тя е длъжна да отговори на този много прост въпрос, който всички български граждани си задават. Истина ли е, че министър-председателят или не е истина, че министър-председателят е направил опит да препятства митническа проверка срещу нарушител? Това е въпрос от съдбоносна важност за страната. И този отговор не може да се бави. Ще запознаем с тази позиция Главния прокурор на страната.
На ваше разположение сме.

В писмен вид ли ще го запознаете или ще се срещнете с него? Не се ли опасявате от това, че се води разследване, че се води дело и твърде много ще се проточи разкриването на истината?

Иван Костов: Да не се разкрие истината преди изборите? Това ли ме питате? Ние призоваваме прокуратурата да не прави подобно нещо, защото тя така заема страна. И тази страна не е страната на закона. Страната на закона и реда е да каже истината веднага.

Това е специално за разговорите на Бойко Борисов с Танов, а другият казус? Не сте доволни от експертизата за Горна Оряховица?

Иван Костов: Е коя е експертизата? Какво е произнасянето?

Екатерина Михайлова: Ние нямаме отговор от прокуратурата и в единият и в другият казус. Има някакви експертизи. От кой са направени? За едната нещо сме чули, но не сме видяли и затова искаме създаването на анкетна комисия в парламента, за да може депутатите да се запознаят със съдържанието на тази експертиза. За другата експертиза, направена е от Института в МВР. От МВР се занимават със СРС-тата. Нали сами разбирате, че това не е достатъчен отговор за това каква е експертизата. Още повече, че самата експертиза е с толкова условности вътре, че не дава ясен отговор. Трябва прокуратурата да даде този отговор и да предприеме действия, защото няма да стъпва само на експертизи. Когато се прави едно досъдебно производство или предварителна проверка не се работи само с технически средства. Има много други начини, по които се събират доказателствата. Затова се обръщаме към тях. Както и към Подкомисията за контрол на специални разузнавателни средства в парламента, която предприема определени действия, но предстоят още неща, които трябва да бъдат направени от нея и да бъдат огласени.

Иван Костов: Може ли да допълня нещо? За комисията в парламента. Изключително важно за самата комисия, за самия закон е дали комисията ще завърши успешно своята работа. Дали ще направи безпристрастна, бърза и точна оценка на използваните СРС-та. Ако не го направи, това означава, че нямаме система за контрол. Да го кажем съвсем ясно на всички членове на тази подкомисия. Това означава, че този начин да се контролират СРС не работи, ако тя не свърши тази работа. Тоест тези колеги в момента доказват, първо, възможен ли е въобще контрол на законодателя, а от друга страна пък те трябва да докажат, възможно ли е да се искат и да се прилагат такива СРС-та, които в последна сметка не стигат до техния възложител.
Може ли да възлага прокурор специално разузнавателно средство и информацията от него да не стига до прокурора? Какво означава това? Какви СРС-та се правят? Комисията има изключително тежка задача и трябва да я реши. Да го кажем това съвсем ясно на колегите и на цялото Народно събрание. Защото се обезпредметява целия закон, цялата практика. Заповядайте сега.

Как приемате изявлението на бившият агент Росен Миленов , който твърди, че записите, които бяха излъчени всъщност са автентични по съдържание. Според вас това поредния компромат ли е?

Иван Костов: Трябва да бъде изслушан… Моето мнение е, че трябва да бъде изслушан в Комисията по контрол на ДАНС. И ще направя това предложение още в сряда. Плюс в Подкомисията за контрол на използването на СРС-та.

Иначе, вие кака възприемате това изявление?

Иван Костов: Като продължение на сценария на скандалите. Хвърлят се нови аргументи в пожара на скандалите. Аз искам да кажа следното: ние успяхме с това гласуване и това се оцени най-високо от нашето Национално ръководство, да останем встрани от тези, които са сценаристите на скандалите и тези срещу, които са насочени скандалите. Тоест, не заехме позиция между разпалващите и правещите опити да потушават. Това е най-важното нещо, което Синята коалиция и ДСБ успяха да направят, защото това ни прави своеобразен политически арбитър на това къде е политическото право, къде е истината за нещата. Ние искаме всичко да се реши в рамките на закона. Не участваме в тези скандали, те не хвърлят върху нас сянка. Това е много важно. Националното ръководство го цени най-високо в позицията, която сме държали тази седмица.

И президента Първанов намекна вчера, че са автентични записите.

Иван Костов: Ами той ги е чел сигурно. Като е възложил да ги изнесат, сигурно, ги е чел. Разсъждавам така закачливо, защото откъде президента ще чете всъщност СРС-та.

Г-н Костов, и министър Цветанов сутринта намекна за сценарий или за част от сценарий, изявлението на Росен Миленов, агента на ДАНС. Кой смятате, че стои зад този сценарий и каква е тяхната цел?

Иван Костов: Прокуратурата има властта да докаже точно какво се е случило. Ние не можем да го направим, ние нямаме тази компетентност, нямаме тази роля по закон.

Екатерина Михайлова: Ако няма отговори всеки ще казва различен сценарист и различен сценарий. Разбирате ли какво става ако няма отговори. Всеки ще може и управляващи, и опозиция, и граждани, и медии да си развива собствен сценарий според своите виждания. Докато няма отговор. Затова призоваваме и прокуратурата, и комисията да дадат отговори, защото иначе застават не на страната на закона, а на нещо друго.

Иван Костов: Има един такъв феномен в политическото внимание, в обществото. Тези скандали искат отговори навреме. Те се потушават с истината казана навреме. Ако това не се случи. Ако това продължи във времето накрая, когато се появи истината никой не си спомня кои са били скандалите и за какво точно са спорели. И тази истина е безсилна, защото е дошла много късно. Тя има значение за историците, има значение за хората, които наблюдават от “птичи поглед” процесите в страната, но няма политическо, практическо значение за обществото днес. Разбирате както искам да ви кажа, нали? Затова я искаме тази истина сега, а не преди изборите, защото тогава всички привърженици на ГЕРБ ще кажат “нали, досега мълчаха, а ето сега нова атака срещу нашите добри хора”. Тогава тя няма тази стойност. А след изборите никой няма да си спомня за какво са били тези скандали и ще остане рана в тъканта на обществото, която няма да бъде излекувана. А ние носим много такива неизлекувани рани.

Вие до какъв срок мислите, че прокуратурата трябва да отговори?

Иван Костов: Навреме да отговори. Колкото се може по-бързо тя трябва да отговори. Отдавна трябва да е отговорила за случая в Горна Оряховица. Вие чули ли сте отговора? Това е скандал от три месеца. Колко време е необходимо да проучат. Нямате ли впечатление, че някой не иска да каже истината. Аз попитах министъра по време на дебата в коридора “г-н Константинов, вие до кога ще търпите тези лекари-убийци в Горна Оряховица?” И той каза: “Няма такова нещо. Какво имате предвид?” “Ами, освободете ги.” “Аз не мога да освободя невинни хора.” Какво означава това?

Г-н Костов, правилно ли чухме, чеспоред вас президента Първанов е наредил тези СРС-та да бъдат изнесени?

Иван Костов: Аз това го говорих още преди вота. Аз мисля, че той е в дъното. Съвършенно очевидно е, че организатори са Българска социалистическа партия прикриват истинските организатори и казах три имена, ако си спомняте онзи ден. Това е президента, това е неговия съветник Цвятко Цветков. Те са в дъното. Това е и Алексей Петров. Няма как тези гравитиращи и втъкани вътре в тъканта на БСП, бивши служители на Държавна сигурност и политици да не са автори на този скандал. Няма как да не е така, защото те си мислят, че печелят от това.
Искам да кажа нещо друго, което беше казано от нашето Национално ръководство. Ако не стане това, което ние призоваваме сега, българското общество се хвърля в един дебат, в който забележете кой дебатира. Не гражданското общество и неговите организации и политиците. Не политиците с политиците. Дебатират ченгета с политици като темите на дебатите ги задават самите ченгета. Ето това е най-лошото в момента, което ние виждаме в нашето общество. Ние искаме това нещо да спре. Да се възстанови нормалния дебат. Защото ченгетата си дебатират по своя начин. Със СРС-та, с провокации, с активни мероприятия, с клевети. Всичко, което е в техния арсенал. Ние не искаме да ни вкарват в такъв дебат.

Г-н Костов, не стана ясно дали ще се срещнете с Главния прокурор.

Иван Костов: Ще направя необходимото да му кажа тази позиция. Тя се казва и по телефона, но мога да се срещна и да му я кажа.

Вие вярвате ли на премиера Борисов, че разговорите са били манипулирани?

Екатерина Михайлова: Пак същия отговор трябва да ви дадем. Тук не е въпрос дали вярваме или не. Тези неща … има институции, органи в страната, които дават отговори. Манипулирани в какво? Ние нямаме отговор дори от министър-председателя “Манипулирани в какво?” Той не каза каква е манипулацията. Не каза дали част от тези думи, за които е най-разтревожено обществото са вярни или не. Или са разместени? Той не каза това. Така че какво има да вярваме или да не вярваме. Ние искаме отговори. Искаме истината точно заради това.

Иван Костов: Косвен отговор вие получихте. Ние не питаме министър-председателя вярно ли е или не е вярно. Ние питаме прокуратурата. Истина ли е или не е истина, че министър-председателя е направил опит да препятства митническа проверка срещу нарушител. Ето го още един път. Вижте къде е адресирано.

Какви срокове поставяте да ви се отговори?

Иван Костов: Казахме, най-скоро. Най-скоро защото самата прокуратура ще стане част от сечивата на скандала. Ще стане част от скандалите.

Ще продължите ли да искате оставката на Цветанов ако не ви се отговори? И ако не се създаде подкомисия, специално за Горна Оряховица, където вие поискахте и беше отхвърлено от парламента. Ще поискате ли оставката на Ваньо Танов?

Иван Костов: Нали я поискахме. Аз специално съм я поискал. Затова прокуратурата. Ето пак. Затова прокуратурата. Ако се произнесе както трябва прокуратурата може да спре по много категоричен начин опитите на правителството да използва СРС-та за политически цели. Както и опити да се използват СРС-та срещу правителството с политически цели. Тя може този въпрос да затвори. Тези двата въпроса.
Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...