Приоритети на СК за зимната сесия на 41-то Народно събрание

І. В тези дни тече кампания за информирането на обществото за Референдума за развитието на ядрена енергетика чрез строителство на нова ядрена централа. В тази връзка призовавам г-н Сергей Станишев на дебат в петък в БНТ в предаването “Панорама”.

Призоваваме 76-те депутати от ГЕРБ да определят окончателната си позиция по отношение на това как ще гласуват на Референдума.

Призоваваме всички останали парламентарни групи да определят своята позиция и се включат в дебатите.

Призоваваме правителството да оповести публично своите становища относно:

1) Прогнозата за вътрешното потребление на електроенергия в хоризонта на 2015-2020-2025 г.;

2) Прогнозата си за потреблението на електроенергия в региона на Югоизточна Европа в същия хоризонт от време;

3) Възможностите на Енергийния системен оператор да управлява енергийната система на страната в случай на функционирането на 4 реактора по 1000 мегавата;

Призоваваме Народното събрание да приеме законови промени, които да забранят строителството на ядрени обекти в зони на висока сеизмична активност.

И накрая настояваме Временната анкетна комисия за Белене да обяви междинен доклад за разхищенията и злоупотребите осъществени от българската и руската енергийна мафия на стойност 1.8 млрд. лева пари на българския данъкоплатец.

ІІ. СК настоява Изборният кодекс да бъде върнат за преразглеждане от Народното събрание, да се отразят в кодекса всички препоръки на ОССЕ, които са приети от българското правителство и имат широко политическо съгласие.

Обещанието на правителството да извърши тези промени трябва да бъде изпълнено, защото е дадено пред българските избиратели и пред европейските граждани. България трябва да намери пътя да преустанови мониторинга върху своята демократична система, която в момента е считана от ОССЕ за некачествена.

ІІІ. Настъпилата 2013 г. ще бъде година на икономическа криза. Това ни мотивира да предложим и да настояваме Народното събрание да приеме два закона, които ще позволят преодоляване на същественото затруднение на фирмите.

Първият променя закона за обществените поръчки така, че гарантира на малките и средни фирми подизпълнители да получат задължително, от спечелилия обществената поръчка изпълнител, дължимите им суми за извършени строително-монтажни работи.

Вторият променя правилата и условията за обезщетяване на заетите при фирмена несъстоятелност като прави използваем нарочно създаденият за тази цел фонд.

ІV. СК ще настоява да бъде приет отново мораториума срещу застрояване на защитени терени, който тихомълком бе заобиколен от управляващите от ГЕРБ. Целта ни е да не допуснем нови скандали от типа на този с опита за застрояване на дюни в Несебър от приближени на вицепремиера Цветан Цветанов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...