Приключихме с кризата и задвижихме икономиката за 10 месеца

Водещ: Какво накара Иван Костов да покани на телевизионен дебат Сергей Станишев? Лидерът на ДСБ е в студиото на “Здравей, България”. Добро утро.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Най-напред защо избрахте “Козлодуй”, за да агитирате против развитието на ядрената енергетика и изграждането на нова ядрена централа?
Иван Костов: Поискахме да се сблъскваме с най-силните привърженици на ядрената енергетика, за да им обясним, че всъщност референдумът не е “за” или “против” развитието на ядрена енергетика в България, а “за” или “против” строителството на АЕЦ “Белене” – нова ядрена електроцентрала. И основното ни послание беше да им кажем, че ако се появят тези по някакъв начин се намери стратегически инвеститор и се появят тези нови 2000 мегавата мощност в “Белене” ще трябва да бъдат постепенно изведени от експлоатация централите в “Козлодуй” и това беше прието от хората, които накрая казваха: Ти кажи за какво си – за “Белене” или за “Козлодуй” – така преведоха дебата.
Водещ: Честно ли е така да се поставят нещата? Вие смятате ли, че в “Колодуй”…
Иван Костов: Абсолютно честно е.
Водещ: … 5-ти и 6-ти блок ще бъдат спрени, ако има “Белене”?
Иван Костов: Да, защото няма възможност да се потребява такова голямо количество електроенергия. Средната мощност, която потребява, фактически, домакинствата е около 3000 мегавата извън сезона, сега е около 5500 мегавата. Но извън сезона…
Водещ: А има ли пазар да изнасяме електроенергия?
Иван Костов: Няма такъв голям пазар. Това беше обяснението, че няма такъв голям пазар, на който да се реализира електроенергията. Даже в последните години се свива този пазар, защото всички страни решават проблема.
Водещ: Изненада ли ви агитката, която ви посрещна в “Козлодуй”?
Иван Костов: Не, бяхме предупредени. Всъщност, това бяха едни и същи хора, които ни следваха с коли, от “Атака”, ВМРО и някои представители изпратени от БСП.
Водещ: Няколкократно поканихте лидера на БСП Сергей Станишев на телевизионен дебат, в крайна сметка ще се случи ли това?
Иван Костов: За каквото и да се хванем от казаното от господин Сергей Станишев ние не получаваме отговор. Ето, например…
Водещ: Той гостува тук и миналата седмица и пак продължава да твърди, че централа ще струва не повече от 6,2 милиарда, при условие, че външния оценител е оценил 22 милиарда.
Иван Костов: 6,2 милиарда евро.
Водещ: Да.
Иван Костов: Но това е само реакторите. Освен тях трябва да се построят хранилище за тръбата на радиоактивно гориво. Освен това трябва да се изгради инфраструктура за приблизително 2 милиарда евро. Нови далекопроводи, защото там няма как да се свържат с централата. Тоест всички разходи обобщени са 20 и, надхвърлят 20 милиарда във всички случаи по всички оценки. Но, вижте, два въпроса, които те бягат като от огън, тези, които събраха подписите. Първият въпрос е свързан с това – къде е той като министър-председател господин Сергей Станишев решил да складира отработеното ядрено гориво, защото то трябва да се складира вече в България, къде, в коя община? И на този въпрос трябва да се даде отговор, защото хората трябва информирано да гласуват, тъй като ние сега…
Водещ: Трябва да стане ясно преди референдума.
Иван Костов: Разбира се, ние готвим социологическо проучване, в което наред с въпроса “За” ли сте изграждането на нова ядрена електроцентрала или “против”? Втори въпроса да бъде: “Съгласен ли сте във вашата община да бъде погребано отработено висорадиактивно ядрено гориво – съгласен ли е или не?” Нали знаете как ще приключи отговорът на този въпрос. Дори без да сме социолози сме абсолютно сигурни, че никой няма да иска в неговата община отработеното ядрено гориво.
Водещ: Аз знам, че вие сте твърд привърженик на референдумите заради това, че народът може да каже гласа си. Свидетели сме на много абсурди обаче около “Белене”, включително и на това, което казахте за отработеното гориво, гората нямат информация за този референдум. Сергей Станишев много иска да построи централата, Бойко Борисов не иска да я постои, обаче продължи да строи едно известно време да налива пари, после се случиха въпросните обрати. Какъв е смисълът от този референдум сега?
Иван Костов: Първо нека преди референдума да погледнем само за миг какво се случи на 20, 23 и 24 април в дните преди БСП да вземе решение да събира подписи, за да видим върху какво се базира идеята да се съберат подписи. В тези дни последователно Румен Овчаров, Сергей Станишев и Петър Димитров излизат с бомбастичното твърдение, че централата в АЕЦ “Белене” е в състояние да произведе за 60 години 200 милиарда евро печалба, подчертавам това дебело, защото това е казано буквално от всички един от тях в тези три дни преди да вземат решението за референдум. Абсурд е това, това е нагла лъжа да се твърди, че може централата да произведе такъв огромен приход, че от него да остане 200 милиарда евро за 60 години.
Водещ: Според разчетите на БСП тя ще се изплати за 10 години.
Иван Костов: Абсолютно невъзможно, това беше доказано и от министъра. Ние искам той да застане срещу мен и да обясни от къде ще дойдат тези 200 милиарда. Защото знаете ли какво се случва на дебатите? Петър Димитров казва: “Не, това не е печалба. Това е общият приход.” Опитвате се да измъкнат от тази лъжа, с която започнаха строителството. Референдуми, връщам се към вашия въпрос, се правят когато честно е поставен въпросът пред обществеността, когато не са подведени хората да подпишат с една огромна лъжа, каквато е 200 милиарда печалба. Защото, вижте, по тяхно време “Козлодуй”, който има 2000 мегавата беше на загуба, в момента той, миналата година, последната отчетена счетоводна година има 50 милиона печалба. Как при 50 милиона печалба ще произведе за 60 години 200 милиарда? Това са хора, които разчитат, че българският избирател, тези хора, които са подписали въобще не могат да смятат с големи числа.
Водещ: Според проучванията на социолозите от “Сова Харис” цитирани миналата седмица превес в общественото мнение взимат тези, които са “за” строежа на атомна централа. Съотношението е 44 процента “за” 22 процента против. Изненадан ли сте от такава висока подкрепа? И понеже вие се срещнахте с хората в различни градове, какво всъщност е настроението на хората, които видяхте?
Иван Костов: От Бойко много интелигентно разбиране и влизане в проблема съществена помощ на инициативния комитет в тези, например, с тази теза 200-те милиарда /…/ предложиха включили се към инициативния комитет организация в Пловдив. Защото те са разшифровали всичко и са доказали, че за да стане това, извинявайте ще се върна отново на този въпрос, но цената трябва да бъде 0,37 лева при сегашните 0,054 лева на “Козлодуй” и освен това държавата трябва да купува горивото, а не АЕЦ-а да покрива текущите разходи, а не АЕЦ-а и да осъществява задължителните ремонти. Това се получава. Можете да си представите за какво колосално подвеждане става въпрос. Тоест от такава силна подкрепа, интелигентно разбиране влизали в проблеми до много тежки дебати, каквито бяха в “Козлодуй”, където трябваше да убедим хората. Защото те накрая разбраха, че при една консумация от 3000 мегавата в нормалните месеци пролетно, есенни, летни не може да има 4 блока по 1000 мегавата, защото едните 1000 мегавата няма къде да отидат. Освен това България има много други мощности основани на български въглища, много други централи, в които са студени мощности.
Водещ: Съвсем накратко на финала на тази тема в нашия разговор: ГЕРБ премина на вашата позиция изненадващо. В петък дори, след като каза три пъти “не” премиерът обяви “Референдумът е безсмислен и ако отговорът е “да” нищо няма да се промени”. Какво ще се случи, ако хората кажат “да” на развитието на ядрена енергетика и строежа на нова централа?
Иван Костов: Това не е вярно точно. Това не е точно така, както го е казал господин премиерът, защото ако хората преобладаващо гласуват с “да” и има над 20 процента участие този въпрос ще се реанимира, ще се върне отново в пред правителството за решаване. То ще трябва да го разглежда отново и ако това правителство не е на господин Бойко Борисов, а на Сергей Станишев тази кражба гигантска, която руската и българската енергийна мафия са организирали в “Козлодуй” ще продължи, не че ще построят АЕЦ в следващите 7 години, защото там няма стратегически инвеститор. Най-силното опровержение на лъжата за 200 милиарда е, че ако някъде в света се мернат 200 милиарда веднага ще се впуснат десетки стратегически инвеститори, които да ги вземат. Но никой не идва в България, което означава, че тези 200 милиарда ги няма, има 50 милиона печалба на “Козлодуй”. Всички виждат, че с такава малка печалба даже не може да се откупи инвестиция от над 20 милиарда лева.

Водещ: От финансовите показатели на атомната централа на финансовата тема за бюджета. 4 години мъчихме и приемахме постни пици, сега 6 месеца преди изборите имаме програма срещу безработицата, вдигане на пенсиите и доходите като цяло и ще решаваме проблема със забавеното изплащане на ДДС. Как определяте такава политика?
Иван Костов: /…/ необясними предложения за вдигане на заплатите на президента, на председателя на Народното събрание и на премиера…
Водещ: 8000 лева.
Иван Костов: … 8000 лева…
Водещ: Той премиерът го е отхвърлил това предложение, тази сутрин четем във вестниците.
Иван Костов: Те всичките, тримата ще го отхвърлят. Защо обаче е това заиграване, защо изведнъж се показват и се правят тези неща? Отговорът е единствен с предизборна цел. Не могат да бъдат създадени работни места, да говорим откровено. За да се създадат работни места трябва да се възстанови българският предприемачески дух, за да се възстанови той трябва да има положителни очаквания, трябва да има надежди, че в страната е възможно да се развие бизнес, той да се откупи, инвестицията да се върне, да се приложат нови технологии, да се разшири пазарът. Защото в условията на свиващия се пазар в момента и отново нарастващия внос как да се прояви българско производство и да заеме място на този намаляващ се пазар. Основният проблем не е свързан с изкуствено създаване на работни места през програмите за /…/, на които се редят много хора и които практически създават най-скъпите и най-безплодни, за съжаление, работни места. Икономиката може да тръгне напред и тези неща, които се обещават сега с толкова задна дата можеха да бъдат реализирани, ако беше приложена правителствената програма от септември веднага след изборите, когато се предвиждаше излизане от криза с реформа.
Водещ: В началото на мандата.
Иван Костов: Сега няма време за трето…
Водещ: Като влязохме в предизборната тема как ще се яви ДСБ на изборите? Четем по вестниците, че сте преговаряли с “Единство” на Надежда Нейнски и Мартин Димитров.
Иван Костов: Не само с тях, с всички партньори, които са в момента са в Синята коалиция и с партии, които желаят да влязат в Синята коалиция се водят разговори.

Водещ: Ще се случи ли широка Синя коалиция преди изборите или да чакаме обединение след това?
Иван Костов: Възможно е да се случи широка Синя коалиция преди изборите, но нека да стигнем до подписване на споразумението, което обсъждаме в момента и тогава ще обявим пред всички, че сме на /…/ на линия за доверието на избирателите. Защото, ако някой няма нужда да доказва, че може да извади българската икономика от криза, да я стабилизира и да създаде предпоставки за дълго развитие на бизнеса в страната и на предприемачеството – това сме ние, защото сме го правили през 1997-1998 година и го направихме само за 10 месеца. Тогава от огромен дефицит на бюджета и от огромен спад на икономиката ние само за 10 месеца излязохме на хоризонта на растежа и на стабилния бюджет.
Водещ: Добре, очакваме новини в такъв случай от дясното пространство. Благодаря ви. Иван Костов, лидер на ДСБ, гост в “Здравей, България”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...