Призоваваме ГЕРБ и БСП на дебат за “Белене”

(видео)

Радан Кънев: Здравейте! На първо място ще представим позицията на Националното ръководство по повод проведената среща на Национален съюз “Единство” в Пловдив, в следствие на която беше регистрирано гражданско сдружение “Единство”. Ние виждаме в резолюциите на тази среща желание и готовност десницата в България, дясната опозиция в България да бъде обединена въз основа на съществуващата Синя коалиция, за съжаление напусната от една от партиите – СДС. Това винаги е била нашата позиция. Ние приветстваме това решение и това очакване, както и това, че има излъчен конкретен представител за преговори с ДСБ и с партиите от Синята коалиция. Нашата следваща крачка, която се надяваме да доведе до бърз процес на консолидация на десницата е това, че Националното ръководство упълномощи лидерът на партията г-н Иван Костов да проведе незабавно среща с госпожа Надежда Нейски, като упълномощен представител на “Единство” и с другите формации от Синята коалиция, с цел бързо подписване на коалиционно споразумение и оттам нататък вече реална работа към изборите. Да не се занимаваме твърде дълго време с коалиционни въпроси, а с политически. И именно по политическите въпроси първо имам удоволствието да представя, не за първи път на наша пресконференция, но за първи път в това качество – Росица Рачева, като нов член на Националното ръководство. Тя ще представи позицията ни по подготовката за референдума “АЕЦ Белене”, където виждаме, че след бойкота на няколко национални политически партии, вече и инициаторите на референдума от БСП и ГЕРБ , изглежда започват да влизат в позиция на бойкот, която считаме за най-малкото недостойна.

Росица Рачева: Здравейте и от мен. Ще започна оттам, откъдето свърши господин Радан Кънев, а именно от това, че все повече политически партии започват да се оттеглят от един открит дебат по темата за референдума, който предстои. Това е първият национален референдум и ние смятаме, че е редно политическите партии, които инициираха този референдум, да излязат в открит дебат, да изложат своите аргументи затова, защо смятат, че този проект е добър за България. Ние съответно, в няколко региона на страната, в които вече членове на нашето национално ръководство и инициативния комитет за Белене, влязоха в разговор с медиите и с пресконференции, заявихме нашата готовност да влезем в такъв дебат. Така че очаквам реакция от всички политически партии да влязат и да защитят своите позиции по темата. Благодаря.

Радан Кънев: Аз искам да добавя само, че отказът от участие в такъв дебат не показва само страх и некомпетентност, защото този дебат не е само експертен, ние нямаме никакво съмнение, че ще надделеем без проблеми във всеки експертен дебат за защитници на АЕЦ Белене. Всеки такъв дебат обаче е и дебат за бъдещето, за алтернативните икономически решения , за решенията свързани с околната среда. Ние сме готови и на това. До момента със сигурност мога да кажа Иван Иванов , като водач на листата в Стара Загора и председател на инициативния комитет. Иван Костов като водач на листата в Пловдив. Петър Москов като водач на листата в Русе . И аз като водач на листата във Варна. Поканихме застъпниците на тезата “да” на регионални дебати, освен на националния, на който вече са поканени. Засега има пълно мълчание и отказ от позиция.

Росица Рачева: Бих искала да допълня само нещо, че на практика е много важно да се влезе в този разговор за Белене. Тъй като по този начин ние даваме възможност на хората да направят информиран избор. И това е начинът, по който се правят политиките. Когато една политическа партия застава и аргументирано казва, защо заема определена позиция. По този начин ние проявяваме уважение към нашите избиратели.

Радан Кънев: Ако имате въпроси…

Въпрос: Може ли няколко думи за вас?

Росица Рачева: По професия съм клиничен психолог, имам завършени магистратури по социология, клинична психология и социална интервенция, основания и доказателства, в момента съм докторант на института по изследване на населението и човека към БАН. Член съм на ДСБ от 2005 г. Била съм член на вътрешнопартийната комисия по труда и социалната политика, също така и на националния предизборен щаб, и от тази година съм член на Софийското ръководство.

Въпрос: Как бихте коментирали скандалите в БАН?

Росица Рачева: Като човек, който се занимава с научни изследвания аз смятам, че това е начина, по който би трябвало да бъдат консултирани политиките, и че политиката би трябвало да бъде основана на доказателства, т.е. в науката има смисъл да се инвестира и това е най-основното перо по отношение на развитието на страната.

Въпрос: Г-н Кънев, доколкото разбрах сте упълномощили г-н Костов за среща с Надежда Нейнски за преговори за единна дясна коалиция. Значи първо двамата ли трябва да се срещнат и след това останалите и как имате доверие да ги оставяте да се срещат насаме( смее се ).

Радан Кънев: По отношение на ДСБ доверието ние сме го изразили на Национално събрание, което беше само преди една година, така че явно го имаме не сме го загубили през тази една година в никакъв случай. А иначе казах и от страна на ДСБ позицията винаги е била, че съществуващата СК трябва да бъде основа на консолидацията на дясната опозиция срещу ГЕРБ. Същата позиция заемат и представителите на “Единство”, мисля че е логично да се проведе един разговор и да се види дали говорим и мислим за едно и също нещо с тези думи. Аз не се съмнявам, че е така мисля, че ще стигнем до такъв резултат и незабавно след това да се мине към преподписване на СК.

Въпрос: А останалите членове на досегашната СК? Кои са четирите партии, за които говорите?

Радан Кънев: Безспорно трябва да бъдат част от процеса. Разговаряли сме с много десни партии и аз на пресконференции съм поемал ангажимент, че ще търсим максимална консолидация. Но докато няма подписано споразумение няма да коментираме разбира се.

Въпрос: Как ще коментирате тази единна дясна партия, за която Надежда Нейнски говори и вие как ще участвате в нея?

Радан Кънев: Това е тема, по която сме водили доста разговори с колегите от “Единство” не само с г-жа Нейнски, както лични така и на ниво партия по времето, когато те бяха в СДС. Нашето мнение е и остава, че една дясна коалиция, след като докаже, че има доверието на избирателите, в което не се съмнявам, т.е. след изборите е хубаво да пристъпи към по-голяма степен на интеграция. Апропо ние предложихме на СДС през май месец едно споразумение, което предвиждаше траен десен съюз, това са точните думи, с общ национален коалиционен орган и с други елементи на значително по-голяма вътрешна сплотеност, отколкото имаше СК. Това беше и една от причините, официално изречени от СДС да отхвърлят СК през май, че те не искат такава сплотена десница, а искат нещо като десницата в СОС – има СК, но съветниците от двете партии гласуват различно. За нас такова нещо не представлява интерес, за десния избирател не представлява интерес. Така че нямам съмнение, че ще стъпим точно на този проект за споразумение, който предвижда една много сплотена коалиция, предполагам с общ коалиционен съвет.

Въпрос: А след изборите смятате да има една партия, така ли?

Радан Кънев: Нека не влизаме в такива подробности, защото никой не е водил толкова подробни разговори. Една такава коалиция трябва първо да докаже, че има по-голямо доверие на избирателите, отколкото имат отделните и части.

Въпрос: Непроменена ли остава позицията ви за избора на последния член на КС?

Радан Кънев: Кой е последния, че тази сутрин не съм гледал новини (смее се)? Нека изчакаме, да видим дали е последен и тогава да коментираме. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...