Приватизацията осигури доходи на хиляди семейства за 12-13 години

(видео)

Водещ: Между другото, казвайки добро утро на господин Костов, се сещам, че още по времето на Богомил Бонев тази история си е жива.

Иван Костов: Аз не се сещам.
Водещ: Отдавна е проблемът.
Водеща: За съжаление проблемът е много стар.
Иван Костов: Проблемът е по-широк и той е в това, че кражбите като най-масова проява на битова престъпност не могат да бъдат овладени. И от страна на Министерството на вътрешните работи, органите на полицията.
Водеща: След малко ще търсим отговор на въпроса.
Иван Костов: Как точно трябва да стане това е сериозен и дълъг въпрос. Може би промени в законодателството, но трябва да има много сериозни инициативи. За да се преодолее въпросът, както много други нерешени въпроси в страната.
Водещ: Сега ще стане дума и за тези, които Вие смятате за нерешени. Откъде да започнем, от “Белене” ли, защото днес очакваме премиерът да разясни, какво си е говорил с Путин. Ще ви питаме после и по вътрешнопартийни драми, свързани с господин Прошко Прошков. Но първо темата “Белене”?
Водеща: Защото ни носите нещо, какво е то?
Иван Костов: Нося ви решението на Министерския съвет на Димитър Попов от 28 август 1991 година, с което се спира изграждането на АЕЦ “Белене”. И се отрежда да бъде проучено дали да стане площадка за изграждане на паро-газова централа или да се създаде икономическа зона.
Водещ: С какви аргументи е било това?
Водеща: Може ли да го покажем?
Иван Костов: Решението беше взето по мое предложение. Преди всичко по макроикономически аргументи.
Водещ: Че е много скъпо и невъзможно?
Иван Костов: Бъдещето. Вижте, колко са актуални аргументите и днес. Първо, че ще има спад на консумацията на електроенергия, че ще има повишаване на енергийната ефективност. Тъй като България произвежда и потребява огромно количество електроенергия. Второ, че страната няма финансови възможности да финансира, да инвестира в изграждането на този проект. Трето, че предвид мораториума върху изплащането на външния дълг, фалитът фактически, който беше обявил Андрей Луканов. Нямаше и как да се вземат и кредити, за да се изгради АЕЦ “Белене”. Това бяха основните аргументи.
Водещ: 1991 година?
Иван Костов: Да, които наложиха спирането.
Водеща: От тогава много вода изтече?
Иван Костов: Да, но всичките са в сила. Продължава България да произвежда повече електроенергия на глава от населението, отколкото Италия. И с тази електроенергия произвежда десет пъти по-малко брутен вътрешен продукт. Т.е. възможностите с енергийна ефективност, да се оползотвори много по-добре произвежданата електроенергия и същевременно да се произведе много повече благосъстояние за хората са огромни. Десет пъти, не един, не два пъти. След това, България и сега не може да вземе кредит, защото кредитът се оказва изключително скъп и ще натовари външния дълг на страната.п Ние много бързо ще допуснем негово увеличение, което няма как да бъде и финансирано, т.е. и това е валидно. Трето, не може да изградим и да разчитаме, че ще изпълним европейските стандарти за ядрена безопасност ако създадем проектна компания, която изгражда АЕЦ “Белене” само с руснаците, което много пъти е казвано и от премиера Борисов.
Водещ: И от правителството?
Иван Костов: Точно така. Тези аргументи всичките са в сила и в момента.
Водещ: Ако не ни удължат животът на пети шести реактор и след 2017 и 2019 година, Русия не даде становище за удължаване на живота им, какво ще правим.
Иван Костов: Делян Добрев каза нещо много важно, което много пъти е повтаряно, но той го споделяше. Ние го знаем, че го споделяше в Комисията по икономика и енергетика. А то е, че всяка инвестиция в сферата на икономия на енергийни разходи. Всяка инвестиция има огромна възвръщаемост. Той каза 20-30% се откупува такава инвестиция. Което означава, че един от секторите, в които най-ефективно се възвръщат вложените пари са примерно тези, които икономисват електроенергията. Това означава, какво, за да не говорим общо. Това означава саниране, изолиране, сменяне дограмите на всички обществени заведения. На болници, на училища, на всякакви административни сгради. Това означава саниране и на домовете. Или създаване на облекчение, за да могат хората да го извършат това, което извършиха в Западна Европа 70-те и 80-те година. Трябва та бъде завършено и тук, т.е. енергията трябва да се икономисва.
Водещ: Саниране без пети и шести реактор. Висяхте, че в Германия се наложи да си построят ядрени реактори?
Иван Костов: Когато има такова саниране 20-30% възвръщаемост означава намаляване на консумацията с 20-30%. Т.е. може рязко да спадне консумацията. Освен това има едни руски анализи. Те наскоро излязоха, анализи на бивш руски министър на енергетиката. Заместник-министър по ядрена енергетика, който с най-категорични и много сериозно звучащи аргументи показва, че АЕЦ “Белене” не е нужен на България и не е възможен и за Русия. Тъй като Русия пък би поела огромни рискове ако участва с България в изграждането на АЕЦ “Белене”. С неясна съдба за продажбата на електроенергията. Защото, казва той, в страните на Балканите, всички страни гледат на производството и консумацията на електроенергия като елемент на енергийната си сигурност.
Водещ: Нашата икономика няма да стане по-малко енергоемка?
Иван Костов: Ще стане, повярвайте ми.
Водещ: С ОЦК – Кърджали, с кое точно?
Иван Костов: Повярвайте ми, ще стане, възможно е.
Водещ: Като спре токът?
Иван Костов: Не. Възможно е. Мога да ви дам много примери, но възможностите на съвременната технология да икономисва електроенергия. В сравнение със старите технологии, при старите процеси, с които ние си служим са наистина огромни. Човечеството е извършило технологичен скок в консумацията на електроенергия. И въпросът е да се въведат тези технологии и това ще струва много по-евтин, отколкото да се произвежда нова електроенергия.

Водеща: Какво?
Иван Костов: Което между друго ще бъде и много скъпа. Този същият заместник-министър прави разчет, че за 19 години няма да може да се възвърне направеният разход за АЕЦ “Белене”, защото той ще бъде двадесет и седем милиарда, заедно с лихвите за това време.
Водеща: На фона на всичко, което казвате, какво очаквате днес да каже днес депутатите Бойко Борисов? Защото се очаква той днес да разкрие мистерията около този разговор с Путин, но който разговор е дал отговор, български отговор, какво правим с проекта?
Иван Костов: Аз казах, че има три варианта. Единият е да бъде продължен срока, който според мен позагуби малко шансовете си. Тъй като това не е новина и щеше да бъде обявена веднага.
Водещ: Ново удължаване, че няма?
Иван Костов: Струва ми се, че нямаше да има такъв съспенс, нямаше да има такива очаквания, нямаше да се вдигат и нямаше такава пара да се пуска.. Остават два варианта. Единият е господин Борисов да е казал “да” – ето на това решение. Ако може да го покажете, това е решението на правителството на Симеон Сакскобургготски за започване строителството на АЕЦ “Белене”.
Водеща: Декември 2002 година.
Иван Костов: Без аргументи е взето, с много висящи въпроси. По това време, искам само да вметна, че министри в кабинета, които са участвали във вземането на решението са госпожа Меглена Кунева и Даниел Вълчев.
Водещ: Чакайте, Милко Ковачев мисля, че беше министър на енергетиката?
Иван Костов: Да, но целия кабинет е гласувал. Това е решение на Министерския съвет. Всички са гласували за това решение.
Водещ: А това за Кунева, защо го напомняте?
Иван Костов: Напомням го, защото искам да дам възможност на хората сами да преценят откога е нейната дясна политическа и евроетлантическа ориентация. Защото това решение отваря безспорно възможността да се извършват гигантски разходи и те са извършени и не по вина на управлението на ГЕРБ, а са извършени по вина на това решение. Извършени са около петстотин милиона допълнителни разходи, за да се образува онзи гьол, за който говореше министър-председателят.
Водещ: Намеквате?
Иван Костов: Намеквам, че това решение е донесло на България огромни загуби. Защото ако сега се преустанови изграждането на АЕЦ “Белене” една значителна част от тези средства ще се окажат изразходвани нецелесъобразно. Защото да се изгради една паро-газова централа не са необходими такива огромни разходи, за да се приготви площадката. Защото това са леки централи. Те са едни турбини. Там производството на ток е подвижно. В смисъл може да се увеличава, може да се намалява. Изобщо това са друг тип централи. Около тях има обикновено парници, за отглеждане на зеленчуци, защото се произвежда много топла вода и т.н. Това е друга индустрия.

Водеща: Но не случайно споменахте името на Меглена Кунева. Може би, защото тя ще бъде активен участник в следващите избори.
Иван Костов: Ди точно заради това.
Водеща: И ще бъде ваш конкурент?
Иван Костов: Има хора, има хора, Движението за права и свободи, например. Цяла партия, която заяви това беше патриотична авантюра и го заявиха на своя конгрес и казаха ,че това било грешка това решение. Т.е. аз искам да чуя и други, които са сбъркали да признаят своята грешка. Да кажат, направихме тази грешка поради еди какво си. Нали, да дадат някакво обяснение. Защото тази грешка струва огромни пари, както стана ясно.
Водеща: Очаквате това да направи Меглена Кунева?
Иван Костов: Не. Не очаквам никой да го направи. Просто се обръщам по принцип. За мен ще бъде добре ако НДСВ го направи. Ако НДСВ признае поне една от големите грешки.
Водещ: Какъв е смисълът, те в момента не са фактор вече?
Иван Костов: Да, не са фактор, но за политическата история има значение.
Водещ: Има значение нещо друго.
Иван Костов: Защото признатата грешка означава невъзможност други да я повторят. Т.е. ще се даде възможност министър-председателят сега господин Борисов да каже “не” на това решение от 2002, а “да” на това решение от 1991 година, което е решението на здравия разум и ще му се даде възможност да излезе на една чиста политическа позиция, а не да се защитава от популисти, които пък ще го атакуват, защо не е продължил изграждането на АЕЦ “Белене”.
Водеща: Да, де но това решение, което ще вземе Министерският съвет, изобщо премиерът, който е взел и съобщил на Путин, обвързано и с цената на природния газ, изобщо много геополитика, пари и икономика, не е просто отказвам се?
Иван Костов: Това дето е обвързано и дето българското правителство позволи да бъде обвързано с други въпроси, ще бъде сериозна политическа грешка. Защото ние и сега консумираме газ на най-високата цена или на една от най-високите цени.
Водещ: Ясно.
Иван Костов: И сега се иска увеличаване с 26%, дават се 13%. Българските фирми казват на работодателските организации и синдикатите няма да издържат тази нова цена на газа. Това на практика наистина убива българската индустрия. И да се обвържат тези неща и да се кажат – добре, няма да даваме двадесет и седем милиарда, но ще убием още стотици предприятия.
Водещ: Разбрахме.
Иван Костов: Аз не разбирам такава дилема и защо въобще това трябва да се прави.
Водеща: Не е изговорено като дилема от кабинета, но се предполага?
Иван Костов: да, но така виси в публичното пространство.
Водещ: Понеже се връщате назад и това като бумеранг ще се върне и със следващ въпрос. Тези дни има друг прочит на друга история. Напрежението в ОЦК – Кърджали.
Водеща: Преди това Мадан.
Водещ: “Горубсо-Мадан”. Погледнах, какво е писано през последните дни и всичко се връща подобно на това, което вие сега правите. Подаръкът от Костов. Той подари 1999 година за един лев, макар, че и дълговете бяха, на Валентин Захариев.
Водеща: “Кремиковци” на Валентин Захариев.
Водещ: Нещо, което той продаде години по-късно за сто и десет милиона на Прамод Митал. Даваш един лев, взимаш сто и десет милиона. Обвиняват Ви за престъпния начин, по който се извършила приватизацията. “Кремиковци” е драстичен пример, а и не само “Кремиковци”. Приемате ли Вие това за Ваша грешка?
Иван Костов: Не. В никакъв случай, защото “Кремиковци” беше фалирал. “Кремиковци” беше с огромни задължения. Този, който го купи, Валентин Захариев, го пое с гигантски задължения. Той разкри вътре допълнително над двеста милиона допълнителни задължения.
Водещ: Правителството му опростихте една част от тези задължения?
Иван Костов: Една част и въпреки това той го взе с огромни задължения. Той не го взе с един лев, както се спекулира по медиите.

Водещ: Но сделката е за един лев?
Иван Костов: Да, но и с покриване на задълженията. Предприятието струва, стотиците милиони задължения, които собственикът трябва да покрие. Това е, които той е направил. Защо се стигна до тези продажби. Защото иначе трябваше да бъдат ликвидирани и “Горубсо” и ОЦК, и ОЦЗ, и “Кремиковци”, и още седемдесет предприятия, които обявени в несъстоятелност. За да има Валутен борд, за да има възстановяване платежоспособността на България, за да може да си покрива задълженията, да бъде подкрепено от Международния валутен фонд, да има своя парична единица, която се беше изпарила през онези години.
Водещ: На практика той не реализира ли огромна печалба, обезкостявайки съвсем комбината, без да покрива всичко?
Иван Костов: По отношение на това защото той санира предприятието и защото извърши капиталовложение. Вътре има нови производствени мощности.
Водещ: Той не изпълни ли инвестиционната програма?
Иван Костов: Изпълни я.
Водещ: Не мисля, има и дела точно по този повод, че не е изпълнил?
Иван Костов: За тези десет години, каквито дела е имало това е срокът. След това делата се водят. Претенциите на държавата ще бъдат упражнени и съответно ответникът ще отговаря за тези неща.
Водещ: Добър стопанин ли беше?
Иван Костов: Що се отнася обаче за ОЦЗ аз не мога да кажа, какъв стопанин е бил, защото не съм бил министър-председател в последните 13 години.
Водещ: Не, дава му се нещо, за да изпълни един ангажимент?
Иван Костов: И той увеличил животът на предприятието и е позволил хората да останат на работа, това е направило “Кремиковци” с нашето решение е да не бъде ликвидиран тогава, а да бъде ликвидиран сега след 12 години. Отгледали са си децата хората за тези 12 години.

Водещ: Голямо разграбване имаше?
Иван Костов: Сега, разграбването нали намериха тези, които грабят. Нали трябваше да ги съдят.
Водещ: Дали не беше дадена възможност един човек да осребри?
Иван Костов: Когато има такива кражби, които започнахте тук предаването има и наказание. Що се отнася за ОЦЗ, ОЦЗ беше препродаден от собственика, който го купи от приватизацията. Доколкото си спомням Цветелина Бориславова на господин Валентин Захариев. Така, че няма как да е вярно това, което. И то, мисля, че в присъствието на тогавашния главен секретар Бойко Борисов.
Водеща: В присъствието на тогавашния главен секретар Бойко Борисов?
Иван Костов: Той се появи там някъде по кадрите, доколко аз си спомням, но това е препродадено предприятие след изпълнение на договорите.
Водещ: Вижте, просто това изпълнение на договорите не сме видели?
Иван Костов: Не може да се твърди. Да, даде му се металургията, защото металургията от ръцете на Цветелина Бориславова ОЦЗ – Кърджали в ръцете на Валентин Захариев, но аз не искам да навлизам в тези неща. Искам само да кажа следното. Ако логиката е такава, че надзорниците на фирмите, които изпитват затруднения или, които са фалирали се викат в полицията в бързо производство. Това означава, че стотици хиляди българи трябва да бъдат вече уплашени, за това, че могат да бъдат извикани от полицията, защото са допуснали предприятията им да фалират. Защото в България фалираха наистина стотици хиляди предприятия в последните години.
Водещ: А редно ли е без пари да работят хората?
Водеща: Когато не са си получавали заплатите тези хора?
Иван Костов: Законът урежда.
Водеща: Да се разбере защо това е тенденция?
Иван Костов: Законът урежда как хората да си получат заплатите. Но аз питам редно ли е да изпитват страх тия всичките, които така или иначе не са се справили с кризата.
Водеща: Ако са честни пред работниците си и ако са управлявали достатъчно добре предприятието си и са съкратили тези хора, на които не могат да им дадат заплати, защото има криза, може би не трябва да се страхуват?
Иван Костов: Точно така. Не би трябвало да се страхуват, защото това е икономически успех или икономически провал.
Водещ: Да, но едни съдия изпълнители отиват и описват имуществото на хората, които банките не чакат?
Иван Костов: Така трябва да направят и, когато банката упражни искането си или който и да е от кредиторите на фирмата поиска несъстоятелност на фирмата. Законът е уредил всички тези неща и тези хора, които са допуснали несъстоятелността, те не получават абсолютно нищо. Те губят изцяло своето участие, понасят загуби и така нататък.
Водеща: Но ако има съмнение, че са прибирали нещо нерегламентирано през годините, за да се стигне до несъстоятелност прокуратурата трябва да се намеси, нали?
Иван Костов: Това вече е въпрос на икономическа полиция.

Водеща: Понеже времето буквално лети иска ми се малко да се върнем в рамките на Демократи за силна България. Знаков човек, ваш колега Прошко Прошков много гласове събра в София като кандидат за кмет.
Иван Костов: Не събра много гласове, за съжаление.
Водеща: Така или иначе остана трети, което на фона на…
Водещ: На фона на цялостното представяне на Синята коалиция беше трети в София.
Иван Костов: Синята коалиция има доста кметове в страната.
Водеща: Защо си тръгна, лични упреци към Вас?
Водещ: Казва, че каузата е отлетяла и, ч се свежда само до унижението, с кого да се коалираме, за да прескочим четири процентния праг, че това е останало като цел единствена на ДСБ?
Иван Костов: Аз няма да вляза в задочен разговор с който и да било. Мога да коментирам само общо така, както коментирах пред вашите колеги. Ние инвестирахме много в този млад екип. Ние не сме голяма партия и не може да продължим да инвестираме като виждаме, че екипът губи и не печели доверие за нас. В този момент те трябва да се отдръпнат, да изчакат своя втори шанс. Като, разбира се покажат, че продължават с втори шанс, а на преден план да получат шанс други млади хора от Демократи за силна България. Това е процес, който е абсолютно естествен. И това е начинът, по който софийската организация тръгне да излиза от тази ситуация. Тя си посочи председател, избра го с пълно единодушие. Първо от страна на председателите на районните организации. След това с огромно мнозинство на събранието, даде си доверието. Каза, че иска да бъде единна и по този начин въпросът от наша гледна точка е приключил.
Водеща: Прошко Прошков не се е справил добре на изборите и затова са се смразили вашите отношения, и затова той си е тръгнал? Това ли да четем в думите Ви?
Иван Костов: Това казва Софийската организация с изборите, които се проведоха.
Водещ: На това се вика апаратно обяснение.
Иван Костов: То не е апаратно.
Водещ: Това обясняваше, че апаратът превзема партията, а каузата е някъде в канала?
Иван Костов: Това не е апарат събранието на Софийската организация. Ако това е апарат, къде е партията.
Водещ: А упрекът, че всъщност единствената цел е да влезем в парламента и всичко е подчинено на това унизително състояние, не го ли приемате?
Иван Костов: Не, не го приемам. Защото онзи ден ние, само онзи ден, само миналата седмица ние в края дадохме пресконференция, в която предложихме пакет от мерки за намаляване на лекарствата и елиминиране на злоупотребите в господстващо положение на лекарствения пазар. И тази програма от действия беше приета съвсем така като най-доброто нещо, което може да свърши анкетната комисия, която сме създали.
Водеща: Финал?
Водещ: Блиц?
Иван Костов: В смисъл,у ние предлагаме политически решения непрекъснато. Както, между другото и воюваме срещу ето това закопаване на България в сферата на енергетиката.
Водеща: Ядем от времето на темата, която е много силна в сайта.
Водещ: Имаме две много важни неща ако може кратък отговор. Бойко Борисов във въпрос за бъдеща коалиция спомена Синята коалиция, на първо място дори преди Меглена Кунева? Да или не, възможна ли е, просто като хипотеза? Ако се представите така, че да влезете в парламента, да влезете в такава коалиция?
Иван Костов: Вижте, има огромно значение господин Борисов дали ще покаже истинската си привързаност към евроатлантическата кауза, с решението на АЕЦ “Белене”.
Водещ: Трайчо Трайков?
Иван Костов: Има огромно значение, значение, което е геополитическо, което е стратегическо за бъдеще на страната, което ще натовари и следващите поколения с издължаване на дълга.
Водещ: Добре, сега отговор на този въпрос няма?
Иван Костов: Не, отговорът е – зависи от неговото поведение.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...