ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ след съвместното заседание на Националното ръководство на Демократи за силна България и народните представители на ДСБ в ПГ на ОДС

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Здравейте! Имаше заседание на Националното ръководство на Демократи за силна България заедно с депутатите от ПГ на Обединените демократични сили. По нашия устав такива заседания трябва да се провеждат един път месечно. На тях се обсъждат основни политически въпроси и политическата обстановка в момента. Това са фактически решенията, които се взимат на най-високо равнище вътре в политическата ни партия извън Националното ни събрание. Това само така като увод, за да знаем какъв е поводът, по който сме се събрали. Разискванията днес бяха свързани най-вече с отбелязването на различни дати, както стана модерно и ползването на българския календар за политика. Ние категорично не приемаме 10 ноември като дата на изградената българска антикомунистическа общност. Смятаме, че провеждането на политически събития на тази дата са по-скоро проблем, отколкото уважение към миналото. Ето защо, на 18 ноември в 18.00 ч. каним на среща-митинг в залата във ВИАС, където се състояха нашите първи срещи през зимата на тази година, всички хора, които бяха на площад “Св. Александър Невски” на този ден преди 15 години. Каним тези, които искат, за да уважим собствения си празник, а не празника на комунистическите превратаджии, с което се опитват да свързват едва ли не политическото бъдеще на десницата.
Категорично беше потвърдено мнението, че в България се оформят две десници. Едната е проправителствена, която върви, за да направи втори мандат на Симеон Сакскобургготски, и това категорично е изразено от лидери, които считат себе си за десни – визирам директно ССД и ВМРО. И същевременно ние, Демократи за силна България оставаме опозиционна десница в България. Колебливото отношение на Съюза на демократичните сили го анализирахме във връзка с това, че от една страна авторитети като Петър Стоянов, Филип Димитров, Едвин Сугарев стоят зад такъв втори мандат и коалиция с НДСВ, докато самото ръководство в лицето на г-жа Надежда Михайлова и членовете на НИС не се ангажират с такава прогноза, т.е. там има все още колебание, което вероятно ще завърши в даден период от време и ще можем да го научим като категорична позиция, може би, в близките дни, но не можем да гадаем. Това констатираме в момента като факти.
– Г-н Методиев, Вие изключвате в момента всякакво съдействие със СДС. Те, пък утре нали имат тази обединителна конференция. Засега изключвате всякакви преговори с тях?
ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Ще повторя, разбира се, щом го задавате този въпрос, може би, се нуждае от повторение. Поставянето на обща рамка на партии, които са заявили опозиционно поведение от една страна и други, които са заявили опозиционно поведение от една страна и други, които са заявили коалиционни намерения с днес управляващите, за нас е недопустимо и вие го знаете това. Не виждаме никакъв принцип, по който може да се разговаря. Имахме желание да разговаряме във формата, който беше в Будапеща по покана на Европейската народна партия. Не се осъществи. Така че в този формат, в който са поканени и управляващи, и опозиция, нямаме за какво да разговаряме. Просто нямаме принципи, по които да се обединим. Да ви кажа по следния начин от днешната дискусия: все пак ние трябва да имаме обща представа за миналото, настоящето и бъдещето. Ние все още спорим за миналото – дали ОДС е сполучливата формула за управление, дали трябва да се защитят тези реформи. Това някак си продължава да бъде, за съжаление, спорен въпрос. От друга страна – дали днеска НДСВ фактически отведе БСП във властта. Като че ли и по това все още се спори. Ще дам пример от областта, в която считам, че имам право да давам примери – образователната система на управление в изпълнителната власт. Тя цялата е на БСП. Там пък има коалиция за управление на БСП и ДПС. Как да не го кажем с тези думи, след като това е фактът там. Аз виждам даже, че те започват помежду си да имат проблеми БСП и ДПС за това кой е назначил повече висши чиновници в сферата на образованието. Значи срещу тези очевидности на българския политически живот нямаме все още представа. И от друга страна, за близката перспектива. Ние трябва, все пак, да направим такава политика, че да отстраним от това управление БСП и НДСВ. Ние знаем, че това е трудно. Знаем, че българското общество през 1993 – 1994 г. не разпозна в Беровото управление БСП. Това го знаем. И това е някак си общ политически опит от България. Но сме длъжни, от друга страна, в името на своите привърженици, на хората, които ни извикаха на живот като политическа партия, тези неща да ги казваме много категорично и да ги отстояваме като позиции. Иначе ще излъжем хората, които дойдоха по тези зали.
– Г-н Методиев, Вие казахте, че на срещата, която организирате на 18 ноември, ще поканите всички, които са били на митинга през 1989 г. Но на този митинг присъстваха и хора, пътищата на които много се различават след това – хора от БСП, от СДС…?
ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Казах, че каним тези, които бяхме на площада. Аз например бях там със своя баща и с малкия ми син. Говоря за хората, които бяхме на площада, не за тези, които бяха на трибуната, защото за тях никой от нас не иска да си спомня дори. Става дума за тази група, която ще се отзове на покана на Демократи за силна България. Ще им бъдем благодарни да дойдат в УАСГ (ВИАС) на 18-ти в 18.00 ч. в голямата Аула Максима, където ние провеждаме такива срещи. Искаме наистина да уважим този празник, защото смятаме, че това е нашият празник – на хората от площада. Не става дума за партийни ръководства, за партийни лидерства, става дума за хората.
– Това ли обсъждахте на това заседание – организирането на срещата на 18.11 и какъв да е сценарият?

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Да, Националното ръководство получи задача да изгради своеобразен сценарий за тази среща. Все още не мога точно да Ви отговоря. Вероятно другия вторник, когато ние имаме заседание, ще вземем окончателното решение. Ние правихме такава среща сравнително наскоро, когато на 8 септември почетохме жертвите, загинали през Комунизма. Тогава имахме един филм, който бяха направили наши съмишленици и симпатизанти, прожектирахме го, имаше две речи. Това беше форматът за тогава. В момента ще бъда некоректен, защото не е взето решение какъв ще бъде форматът този път. Много Ви благодаря, че бяхте любезни да ни изчакате. Приятен ден!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...