Пресконференция след съвместното заседание на ръководствата на ДСБ и СДС

МАРТИН ДИМИТРОВ: Днес беше поредната среща между ръководствата на СДС и ДСБ. Обсъдихме тежкото положение на бюджета и закъснелите реформи в държавата. И двете ръководства се обединихме около мнението, че сме изключително притеснени за бюджета през 2010 г. Очертава се огромен дефицит и не виждаме воля за истински антикризисни мерки. Това, което се прави е pro forma и е популистко. И няма да свърши работа, просто няма да свърши работа. Не са приети основните мерки, предлагани и от СДС, и от ДСБ.
В тази връзка, не смятам, че новият министър на здравеопазването, без ясна реформаторска програма, ще бъде успешен. Ние ще я поканим в парламентарната група и дано да успее да представи сериозна програма по дни и по месеци. Защото положението е много сериозно, здравеопазването е в тежка криза. И ако няма ясна концепция и ясна визия, няма да успее. Така че ние очакваме тази среща и, ако не бъдем убедени, не можем да подкрепим министъра.
ИВАН КОСТОВ: Ние я каним утре, преди или след срещата й с парламентарната група на ГЕРБ в ПГ на Синята коалиция да ни запознае със своята програма за реформи, след това да я обяви и пред обществото, за да е ясно как тя ще приеме да решава най-тежките и болезнени въпроси на хората, възникнали поради спрени реформи. Защото тези реформи са спрени от преди девет години насам.
И аз потвърждавам това – ние при откриването на парламентарната сесия ще проявим тази основна загриженост, която чувате да изразява Мартин, но аз по-скоро бих използвал и малко по-силни думи. Аз бих използвал думите “спрени реформи”. Бих използвал думите “нежелание”, “страх”, “отказ да се изпълняват реформи, които са с висока социална цена”. Бих нарекъл това обаче “ярък популизъм”. Това правителство, ако не прави реформи, се превръща в това, което правеше Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция. И ние не можем да не повдигаме тези въпроси. И да не настояваме те да получават отговори, да има продължение политиката на реформи, защото другото наистина би било много лошо за България.
И третата тема, която ние обсъждахме, е как постепенно ще изграждаме своята организация, за да се явим във формат “Синя коалиция+” на местните избори. Ако всичко върви по нашето очакване, нашата цел е да бъдем истински конкурент, сериозен силен конкурент, представители на реформаторската десница на следващите местни избори, както и на президентските. Това, предполагам, че ни обединява и по тази цел ще работим при следващите ни срещи.
Разбрахме се и да се видим по-скоро следващия път – може би още следващия месец, ако ни поканят СДС. От ДСБ ще бъдем готови да отидем.
МАРТИН ДИМИТРОВ: Вероятно при номинацията на нов здравен министър след един месец.
ИВАН КОСТОВ: Имате ли въпроси към нас?
– Какъв ще бъде този формат точно за местните избори “Синята коалиция+”?
ИВАН КОСТОВ: Въпросът е да бъдем истински конкурент в политическото пространство и в дясното. И на ГЕРБ включително. Това е големият проблем и ние искаме в това да се превърне Синята коалиция и това да бъде Синята коалиция на предстоящите местни избори и на предстоящите президентски избори.
– Решено ли е вече дали ще имате общи листи за общински съветници?
МАРТИН ДИМИТРОВ: Нашето желание е да дадем повече свобода на местните организации да решат тези въпроси, тъй като те познават най-добре ситуацията по места, а националните ръководства да имат координираща роля в процеса.

ИВАН КОСТОВ: Ако няма други въпроси, благодарим ви за вниманието, което ни отделихте днес на два пъти!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...