Пресконференция на Ръководството на ДСБ

ИВАН КОСТОВ: Здравейте! Добре дошли на нашата пресконференция. Ние разисквахме програмите за излизане от кризата и искаме да напомним пред вас, че много отдавна, още преди изборите, считаме, че трябва да има много силна управленска антикризисна програма и си позволихме тук да настояваме пред вас и на една пресконференция. Друг е въпросът кой как ни разбра. Обстоятелството, че правителството се забави с антикризисната си управленска програма, даде възможност в държавата да се появят разнопосочни сили и лоши сигнали. Президентът се опитва да изземе инициативата, да бъде алтернатива на управлението и да излезе със своя програма за излизане от кризата. В тази връзка ние искаме да напомним пред вас, че президентът няма никакви правомощия в областта на икономическата политика и никакви възможности да влияе на икономическата политика. В една страна като България да се създава обстановка, в която да има различия между президент и правителство по отношение на тази политика, е много лош сигнал. Президент – алтернатива на правителството на собствената си страна няма никъде по света. И когато говорим за тези антикризисни програми и като анализираме това, което досега е известно като намерения на ГЕРБ, ние считаме, че е абсолютно наложителна програма за управление с реформи. Реформи веднага в ключовите сфери, които се нуждаят от реформи – сигурността, здравеопазването, образованието, сферите на големите публични услуги. Курс към реформи веднага! Кризата иска структурни промени чрез реформи. Така се отговаря на такава криза, която има в България. Нито президентът предлага такава програма, такава още не сме видели и от управляващите. Когато управляващите публикуват своята антикризисна програма, ние ще дадем своите предложения, ще направим своите корективи към нея, ще предложим своите мерки от тази позиция, която ви казах. Това сега е най-важният въпрос, въпросът на въпросите за България, за да излезе от кризата.
ДИМИТЪР БЪЧВАРОВ: Очакваме да се публикува антикризисната програма на правителството, доколкото прочетохме обявление, че под някаква форма това ще бъде още утре. Ще я проучим основно. Разчитаме, че тя няма да се различава много от предизборната програма на ГЕРБ, която беше доста близка в най-важните неща с програмата на Синята коалиция. Ако има обаче различия, ние сме готови веднага с конкретни предложения, да създадем една цялостна действителна антикризисна програма от десни позиции, от каквито действително в момента страната има нужда, за да компенсираме някои недостатъци на средносрочната фискална рамка, които забелязахме. Надяваме се тези недостатъци да бъдат уплътнени в антикризисната управленска програма. Доброжелателно и без никакви резерви сме готови да участваме в създаването на една наистина наложителна програма за незабавни реформи в основните сфери и във всички други сфери, които кризата ще притисне много силно. Това ще бъде нашият отговор и принос към решаването на проблемите на страната, ако, надяваме се, от страна на ГЕРБ се вслушат в нашата експертиза, в нашата политическа визия.
ИВАН КОСТОВ: Можем и конкретно да отговорим, ако нещо ви интересува, но виждате, че обстановката ни е обща.
– Г-н Костов, какво е вашето обяснение, защо сега президентът излезе с антикризисна програма? Има ли нещо добро в нея? Министри от кабинета я нарекоха дори “малоумна”…
ИВАН КОСТОВ: Ние ще се занимаем с тази програма, ако дебатът се разгорещи, ако някоя политическа сила в парламента, която е реална опозиция на управлението, започне да защитава тези програмни политики, които са заложени в нея. Ако никой не ги защитава, няма да участваме в такова обсъждане, защото е напълно напразно. Всеки може да публикува такава своя програма. Президентът в това отношение е един обикновен редови български гражданин – говорим за правомощията му в областта на икономическата политика. Но, разбира се, че ще обърнем голямо внимание, ако в разгорялата се дискусия други политически сили, опониращи на правителството, застанат на тези позиции. Ако те не застанат, тогава за какво изобщо ще говорим? Нали разбирате как функционира държавата – има управление, има и опозиция. Това е в парламента, където се предлагат стратегиите и законите, предлагат ги управляващите, атакуват ги или ги коригират или се консултират с тях от опозицията. Там президентът го няма. Така че, много важно е дали някой ще припознае тези идеи като свои. Тогава те ще нямат значение. Сега в момента нямат никакво. Всеки може да си направи публикация. Не искам да омаловажавам усилието на авторите, разбира се. Най-добре е всеки от тях да си публикува своята част, тогава от уважение към техните имена, към направеното от тях, в българската икономическа мисъл ще се завърже такъв професионален дебат. Но президентът да започва дебат между политици за икономическата политика, не е възможно. Това искам да кажа. Извинявайте за многословието!
– Казахте за реформи в областта на здравеопазването, осигуряването, там където от години текат реформи, за съжаление на гърба на българския гражданин. Смятате ли че тези реформи трябва да продължат, след като ням ясни резултати в тези сфери?
ИВАН КОСТОВ: От години няма реформи. Никакви! И се натрупаха изключително тежки проблеми. Ако в медиите се е създало такова впечатление, че има реформи в България, които са причинили тези неприятности на гражданите, значи сме лъгали всички заедно българското общество. В България от осем години няма никакви реформи. Това е основната причина да се натрупат много тежки нерешени проблеми.Да вземем която и да е конкретна сфера.
– Понеже днес премиерът и неформален лидер на ГЕРБ каза, че до дни ГЕРБ ще има своя кандидатура за кмет на София, Синята коалиция ще подкрепи ли един такъв кандидат и на каква цена…
ИВАН КОСТОВ: В момента се водят разговори между представители на Синята коалиция, на софийските организации. Точно в момента. И вие тях трябва да питате.
– Но какво е Вашето мнение по този въпрос?
ИВАН КОСТОВ: Нашето мнение е каквото те решат. Ние ще ги подкрепим.
– А за Владимир Кисьов, ако е кандидатура на Синята коалиция?
ИВАН КОСТОВ: Да видим какво ще решат.
Понеже днес е и първият учебен ден, искам да кажа още нещо. Това, което вие говорите, че имало реформи… Ние посрещаме тази година най-малкия випуск от първокласници в историята на страната. Най-мъничкият набор от дечица тръгва на училище. От две хиляди и шест-седемстотин училища около петстотин нямат ученици или работят при непълна натовареност и са в зоната на тази закрила. Български деца учат в смесени паралелки – големи и малки заедно. Тази огромна издръжка за тези неработещи практически училища и вероятно на още 5-600 до 1000 други е паднала на гърба на общините. Само в 40 града има ученици за гимназия. И вие казвате, че осем години е правена реформа. Сигурно не сте прави. Реформата, която започна и която беше доведена донякъде, трябва да бъде продължена. Училището е заради учениците, заради тяхното удобство, заради качеството на тяхното образование. То не е заради сградите, не е заради общините, не заради социални нужди, не за поддържане на изкуствена заетост. Училището е заради децата ето ви само най- най-насъщните неща, които изкачат в първия учебен ден и то в сферата на образованието. На едно място няма въобще деца, на друго място населението се скупчва в големите градове и там има остър недостиг от места в детските градини. Това е пак проблем, който очевидно не е взиман предвид, не е решаван.
Трябва спешно реформи във всички сфери! Това ще бъде нашата теза, когато се отнасяме към всеки документ. Отложени бяха реформите и това причинява притеснения на българските граждани.
Благодаря ви и всичко добро.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...