Пресконференция на НР на ДСБ

Радан Кънев: Здравейте! Аз се надявам, че тези от вас подобно на нас вече са се върнали от отпуската си са прекарали добре. Желая успешна работа през месец Август в тези жеги.Предполагам, че нашата позиция ви е вече раздадена. Затова ще бъда съвсем кратък.
Демократи за силна България не подкрепят предложението за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Не го подкрепяме по три основни съображения.
На първо място, това е едно решение, което влошава положението на осигурените лица в България. Както на наетите, така и самоосигуряващите се, така и на малкия бизнес, на семейните фирми. За да се оправдае едно подобно влошаване следва да се предлага нещо устойчиво с ясни и дългосрочни измерения, които да подобрят състоянието на пенсионната система, да увеличат пенсиите, да гарантират справедливи пенсии на хората, които днес работят и така да ги насърчат да участват в пенсионната система. Да внасят своите вноски върху реалният си доход. Такова предложение не ни е направено. Това, което виждаме не е такова предложение. То не е устойчиво. Не е дългосрочно. Не решава основните проблеми на системата. Не възстановява нарушената връзка между вноските и получаваните пенсии. Тази връзка беше нарушена през 2006, 2007, 2008 г. с поредица лоши решения на “Тройната коалиция”. Това е общо мнение, както на политическите партии в България, така и на синдикатите, така и на работодателите. Не ни се предлага обаче уместно решение.
Ние предлагаме конкретни мерки, които ще решат в голяма степен тези проблеми и бихме подкрепили цялостна пенсионна реформа, с дългосрочен хоризонт, която като ефект да насърчи българските граждани да внасят през целият си трудов живот пенсионни вноски върху реалния си доход. И така да осигурят както на днешните пенсионери, така и на себе си едни достойни пенсии, които си струват усилието и лишението.
Малко повече за конкретните неща, които ние през месец Септември ще предложим ще дам думата на Тодор Сантов, член на Социалната комисия на ДСБ и член на Столичното ръководство на партията.

Тодор Сантов: Здравейте! Моето притеснение е, че в областта на социалното дело няма политика. Има кризисни решения за закърпване на дупки. На този фон приказките за увеличаването на социалните осигуровки и на осигурителния стаж на мен ми звучат като присъда. Струвами се, че другата година отново ще има увеличаване и така накрая докато нещата заприличат на доживотен труд без право на помилване при особено тежки условия. Увеличаване на осигурителни вноски може би има смисъл да има, но в частта им към допълнителният фонд – ДЗПО. Това би имало смисъл. Това смятаме да предложим от началото на месец Септември на правителството.

Радан Кънев: Още една дума от мен, с която да приключим. Не случайно казваме, че пенсионната реформа не е и не може да бъде дело единствено на Министерство на труда и социалната политика. Пенсионната реформа е въпрос на цялостна държавна и правителствена политика. За да има пари за днешните пенсии, защото ние виждаме, че основния проблем е, както каза Тодор – виждаме едни кризисни, почти панически мерки. Основния проблем е дефицитът в момента. Правителството се фокусира върху краткосрочните проблеми. За да има такива пари държавата, защото тя е големият длъжник е необходима спешна административна реформа.
Нашите предложения ще бъдат – чрез реформа държавата да си осигури средства, които да внася в Националния осигурителен институт и същевременно да освободи средства на осигурените лица и на самоосигуряващите се, които те да внасят по лична сметка във “втория стълб”. Така че те да натрупват за своята лична бъдеща пенсия. Нещо за което за съжаление в тъй наречения дебат напоследък не се говори.
Благодаря ви. Готови сме за вашите въпроси.

Не смятате ли, че т.нар. частни пенсионни фондове също имат своите рискове?

България прие “три стълбовия модел” още през 2000 г. Това, което ние имаме като данни е, че частните пенсионни фондове, в които се събират вноските за “втори стълб” са най-добре държащите се финансови институции по време на криза. Те натрупаха дивидент за осигурените лица дори в най-тежкия кризисен период. Със сигурност при възстановяване на икономиката ще трупат по-висок дивидент. Естествено е, че във всяка финансова система има риск.
Благодаря Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...