Пресконференция на НР на ДСБ

Иван Костов: Здравейте! Добре дошли на нашата пресконференция. Ние ще направим цялостен преглед на изтеклата част от мандата на управление на ГЕРБ следващата седмица, когато видим резултата от гласуването за актуализирания бюджет, където очакваме да бъдат подкрепени наши предложения. Те са доста на брой. И тъй като това е ключово за това в каква степен и какво ще се възприеме като предложение. Ние тогава ще бъдем напълно готови. Разбира се, още сега ако имате някакви въпроси във връзка с една годишнината от изборите ние можем да вземем отношение, но това няма да бъде онова окончателно сериозно отношение, което ние ще формираме на базата отношението на групата на ГЕРБ към предложенията, които ние ще направим за актуализацията на бюджета.
Да кажа все пак и две думи за управлението за тази една година. Ние считаме, че едно от най-важните неща през тази година бяха, че се възстанови откровената и ясна геополитическа ориентация на България по посока на НАТО и Европейския съюз. Това доведе до значителен напредък в сигурността на страната отчетени в борбата с престъпността, във външните отношения и в сферата на действия на Министерство на отбраната. Това е според нас едно от най-важните неща.
Разбира се, ние бихме желали да видим много повече осветени и посочени политически покровители на корупцията от предходното управление, защото освен епизодично появяващите се имена на двама, трима политици от БСП не се чува нито един политик от ДПС и не се посочват действително тези отговорности.
От друга страна, ние считаме, че кризата не получава отговор това е за сега очевидно за нас. Кризата не получава отговор през реформи и чрез реформи, чрез модернизация на страната. Излизане от кризата с помощта на включване на един мощен политически двигател. Няма политически двигател. От тази гледна точка не можем да кажем, че правителството е действало със същата тази смелост и решителност, с която действа примерно в противодействието на организираната престъпност. Или защита на тази геополитическа ориентация на страната. Тук отсъства и смелост, отсъства и решителност, отсъстват идеи, отсъства компетентност. Това доведе практически до не задвижване на изключително необходимите на страната реформи. Следващата година ще повтори тази по трудности на финансовото управление, на бюджетирането. Тъй като страната няма да бъде реформирана.
Считаме, че има два месеца. Последни два месеца срок, в които тези реформи трябва да бъдат подготвени. Да бъдат вкарани в Народното събрание преди гласуването на бюджета за следващата година. Защото той също ще се сблъска с проблемите, с които се сблъска бюджета през 2010 година.
Същото се отнася и за европейското доверие. Ние виждаме напредък в усвояването на еврофондовете, но той далеч не е толкова решителен и бърз, колкото желаем да го видим. Може би около 750 млн. – 800 млн. от европейските фондове няма да бъдат усвоени. В смисъл няма да влязат в касите на фирмите на общините и изобщо на бенефициентите. Което пък отслабва възможностите да се преодолее кризата.
Това е така съвсем накратко. Имате ли въпроси?

Първата година на едно управление би трябвало да е най-силната. Смятате ли, че ГЕРБ се справиха?

Иван Костов: Вярно е, че първата година на едно управление, особено когато страната остро се нуждае от реформи, се нуждае от голям политически консенсус, за да бъдат осъществени тези реформи. Тази година беше пропусната. Това е по отношение на реформите. Тук наистина нямаше смелост и решителност. Нямаше и компетентност.

А вие през тази година чувствахте ли се като част от управляващото мнозинство или по-скоро като от опозицията?

Иван Костов: Ние не сме част от управляващото мнозинство и не сме и опозиция. Ние сме коректив, който не допусна, примерно, вдигането на ДДС. Ние бяхме едни от тези, които политически изразихме категорично несъгласие проблемите да бъдат решени чрез увеличаване на данъците. Ние бяхме и против увеличаването на акциза на цигарите, ако си спомняте. И сега виждаме, че и това наше предложение беше отразено. Ние по същия начин държим и следващата година бюджета да не се прави с разчети за повишаване на косвените данъци и промяна на плоския данък. И виждаме, че ГЕРБ се съобразяват с това. В много отношения наши корекции на поведението на ГЕРБ се оказаха изключително полезни.
Ние сме силни защитници на българския интерес и особено на интереса за сигурност в енергетиката. И не можем да не отбележим, че правителството се повлия от тези наши позиции.
Ние казвахме, че има огромни разхищения на средства, че няма стратегически инвеститор за Белене. Ние поискахме да има стратегически инвеститор за нова атомна електроцентрала и изграждане на нови блокове. Все решения, които бяха възприети. Това бяха решение, които укрепиха сигурността на страната. Защото, да отворя една скоба, единствените заплахи за сигурността на България дойдоха от енергетиката. Веднъж чрез спиране на доставките на газа, а сега чрез скокообразно увеличаване на цените с близо 1/4. Даже с повече от 1/4, което създава огромни проблеми на всички фирми. Тоест, ние сме били напълно прави в позициите си по отношение на енергийната сигурност. И виждаме, че тези позиции на един гарант на един политически курс бяха успешно отстоявани от нас. В този смисъл и като гарант и като коректив ние допринесохме донякъде да не се допуснат най-големите грешки, да не се отклони страната, по-скоро да бъде върната в курса на европейското и натовското партньорство.
Така че, без да считаме, че сме единствения фактор ние изпълнихме своята задача. От друга страна ние направихме многобройни конкретни предложения за излизане от кризата. Ние разработихме четири части от програма. Може би вие сте ги забравили ще ви ги напомним и ще ви кажем, кое ако е било задействано в определен момент, какъв резултат щеше да има днес. Ще ги чуете тези неща, но нека да завършим и ние тази подготовка, за да бъдем съвсем предметни и конкретни, когато говорим тези неща. Ние не можем да кажем например, че в това отношение нашите позиции бяха възприети. Тоест никъде позициите ни за реформи не бяха подкрепени в пълнота и изцяло, така както ние бихме желали. Нито в администрацията, нито в здравеопазването. Водят се едни непрекъснати битки за това ГЕРБ да бъде тласнат по посока на реформи. И виждаме какво спира ГЕРБ в същото време – лобистки интереси, популизъм. Те са очевидни неща.

Казвате, че няма достатъчно смелост и решителност. Необходимо ли е освежаване на редиците на ГЕРБ, нови кадри, промени в някои министерства?

Екатерина Михайлова: Нови кадри, освежаване… Това е изборът на българските граждани. Те избраха да ги управлява политическа партия ГЕРБ. ГЕРБ пък направи избора да управлява в правителство на малцинство с неполитици. Това беше политическия избор. Така че, нашата критика към тях не е свързана само с това да бъде променен един или друг човек, а за нас е проблема е който излиза след една година, когато наблюдаваме процесите вътре е, че в ГЕРБ има разминаване между хората на ценностно ниво. Като разбиране за това какъв тип политика трябва да се води. Дали дясноцентристка, дали центристка, дали лява. Пример ще дам от миналата седмица и по-миналата по законите за земята, които толкова много се дискутираха. Ние чухме изказвания, които бяха в унисон с нашето разбиране, че частната собственост е ценност и е неприкосновена и трябва да се защитава. И чухме обратни изказвания. Говори се в ГЕРБ, други изказвания, че на първо място трябва да отиде земята при тези, които я обработват. Това са абсолютно различни разбирания и когато са различни няма как да вървят в едно.

Иван Костов: Това са комунистически разбирания.

Екатерина Михайлова: Те че са комунистически … това е Димитровската конституция. Там се появява “земята е на тези, които я обработват, а не на тези чиято е собствеността”. Това е което нас ни тревожи. След тази една година тези различия излязоха пред очите ни. И второто нещо, за което днес говорим, разбира се подкрепяйки добрите неща, второто е, че беше пропуснато време. В тази една година беше пропуснато време за смели реформи. Конституционна реформа за съдебна власт вече изглежда като мираж, защото беше загубено дори конституционното мнозинство, което имаше в старта на парламента. Имаше воля за такава реформа, която е толкова необходима. Сега вече това мнозинство го няма и ако се търси то ще бъде с един много по-малък предмет на промяна, която може да се направи в Конституцията.
В началото голямото доверие към ГЕРБ подкрепата на три парламентарни групи даваше възможност на ГЕРБ да направи едни наистина смели реформи. За съжаление не видяхме много от тях.

Като цяло сте критични повече отколкото сте доволни. Някаква прогноза за есента оптимистична или песимистична ако така вървят нещата както до сега? Каква ще е картината есента и зимата?

Иван Костов: До голяма степен картината за есента и зимата ще зависи от решенията, които ще се вземат с актуализацията на бюджета. Тези решения могат да бъдат по-добри или по-лоши, или много лоши. И затова ние искаме да изчакаме тази седмица, за да направим окончателно своя анализ за това какво може да се случи и ще бъдем честни към хората и ще кажем ясно. Няма да крием политическите си тревоги ако те са основателни. Нито пък ще ги преувеличаваме ако няма достатъчно основание за такива тревоги.
Ние считаме, че не трябва да се изпуска шанса за това управление. Трябва да се направи всичко възможно то да успее. Този шанс е даден на България. Той не е само на ГЕРБ. Нашата страна се опитва да се пребори. И тук вие казвате “повече критични” или чухте само критичното? Но най-важното, което в момента става в България в моите очи и в очите на Демократи за силна България е тази битка с организираната престъпност, в която държавата се опитва да се освободи от мафията. Тази битка е най-важна за българската демокрация. Без нея демокрацията се изроди в олигархично управление. Ние искаме тази битка да завърши и понеже виждаме напредък в тази битка искаме тази битка да завърши. Тя е най-важната в момента за страната. Това, между другото, хората го усещат. Заради това настояваме и да се стигне до политическите корени на тази престъпност. Тоест мафията да бъде изтръгната от политическата система, от политическите партии. Така че ние считаме, че в това направление ГЕРБ се нуждае от нашата подкрепа и ние я даваме и ще я даваме винаги докато те се движат в тази посока.

Да разбираме ли, че според вас Цветан Цветанов е отличника на кабинета и в такъв случай кои са по-слабите в него?

Иван Костов: Целият сектор на правителството в сферата на сигурността ако го гледаме като голям сектор на сигурност стои сравнително добре. Това е и министъра на отбраната, това е и министъра на външните работи. Те са на ниво. В този смисъл успяват да реализират тази политическа линия, която носи на България повече сигурност. Включително и повече сигурност в областта на енергетиката. Независимо от това как се тълкуват изказванията на българският министър-председател и възраженията, които могат да бъдат направени по това което той говори. Ние считаме, че ГЕРБ няма да отстъпи от позицията на защита на българският интерес по всички тези енергийни проекти. И ако дори се появи и малка заплаха за това ГЕРБ да отстъпи от защита на българския интерес първите, които ще бъдат крайно разочаровани и ще обявят това ще бъдем ние – ДСБ и Синята коалиция. В това не трябва да имате никакво колебание. Но ние очакваме, че правителството ще остане вярно преди всичко на политиката на сигурност на страната. Тя е по-важна от всичко останало. Защото ето – лошо договорен газ, лошо предоговорени условия за доставка и ето един тежък шок за българската икономика. Допълнително в момент, в който тя се мъчи да излезе от икономическата криза допълнително тежко обременена с нови ангажименти. Това изцяло се дължи на политиката на “тройната коалиция” и специално на БСП и на нейния екип на Сергей Станишев, на Румен Овчаров, разбира се, и на президента Първанов, който не крие, че стои начело и че е политическото лице на тази политика. С това трябва да се завърши, защото България става заложник. Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...