Пресконференция на НР на ДСБ

Веселин Методиев: Здравейте! Имахме заседание на Националното ръководство на ДСБ съвместно с колегите от парламентарната група, които са от ДСБ. Основната тема на нашият разговор беше свързана с това, което е най-важно за България и хората в България – актуализирането на държавния бюджета. Тъй като това е много голям политически въпрос за всяка държава. За нас това не е лека дискусия. Не е лесен разговор, защото си даваме сметка, че в продължение на много години актуализация на бюджет не се е налагало. За ваше сведение само ще кажа, че нашето правителство през 1997г. беше последния случай след огромната хиперинфлация и разпада на икономиката на държавата да прави бюджет по средата на годината. Това беше при въвеждането на валутния борд. И тъй като ние сме хора с опит, с памет за тези неща проведохме една много задълбочена дискусия. Резултата от тази дискусия е следния.

Ще предложим на колегите си от “Синята коалиция +”, тоест това което се случва сега в Габрово. Ще потърсим мнение на много широк кръг политически субекти, за да изработим окончателно становище по въпроса за актуализация на бюджета. Ще помолим колегите си от СДС да го направим съвместно с колегите от тяхното ръководство, но не само това. Ще ги помолим да потърсим много по-широк кръг мнения с другите колеги, които са се включили в Синята коалиция, както на парламентарните избори, така и тези, които ни подкрепят в Габрово. Където знаете, че след две седмици или малко повече ще има частични избори.

Ще завърша с това, че към тази тема не може да се подхожда хазартно. Не могат да се правят бомбастични изявления. Тъй като с това е свързан живота на хората, всекидневието на нас българите. Затова за нас този въпрос е от огромно значение. Разбира се с г-н Иван Иванов сме готови да отговорим на всякакви въпроси.

Иван Иванов: Позволете ми преди това само да допълня следното. Националното ръководство на ДСБ имаше намерение днес на тази пресконференция да изрази становище по отношение на параметрите на актуализирания бюджет. Вече две седмици, както цялото българско общество, така и ние очакваме този бюджет да ни бъде представен, за да можем да се произнесем ясно по това, което предлага правителството. За момента това още не се е случило. Затова това изявление, което правим и обстоятелството, че до момента нямаме предложен актуализиран бюджет ни дава възможността наистина “Синята коалиция +” да проведе разговори след представянето на бюджета и да излезем с общо становище.

Веселин Методиев: На ваше разположение сме.

Има ли спор по въпроса дали може да се избегне дефицит или по-скоро ще се решава проблема как да го финансираме?

Веселин Методиев: Позицията на ДСБ в миналата година, при правенето на този бюджет беше да се търси вариант с дефицит. Първо да се завърши 2009г. и целият този минус от над 7 милиарда, който беше тогава, който беше докладван от министър Дянков през декември да бъде заприходен на тези, които го бяха направили. Тоест Станишев и компания. Но правителството на ГЕРБ не прие тази наша позиция. В резултат на този вече актуализира бюджет на 2009г. да се направи основа за 2010г., в който също да се търси управление на дефицит. Ще завърша с последното предложение от г-н Костов, което беше сравнително скоро, когато ставаше дума за облигационен заем. Което фактически е запълване на липса на приходи, което е пак дефицит. Тоест сумирайки мога да кажа, че при нас има опит да се прави такова управление, в което да се наваксва дефицит и има опит за постигане на успех за излизане на излишък. Случвало ни се е по неволя и едното и другото.

Има ли полицейщина в държавата, както казва Георги Първанов?

Веселин Методиев: Нищо което казва Първанов няма да подкрепя никога. Това е политически принцип за мен. Защото смятам, че този човек е направил достатъчно много бели, за да има основание той да претендира, въпреки големите претенции, които наблюдавам. Полицейщина в моята представа е злоупотреба с власт на полицията за постигане на политическа цел. Политическа в смисъл, разбирайте, партийно политическа цел. Такава полицейщина е правила партията на Първанов многократно.

Иван Иванов: В продължение на половин век.

Веселин Методиев: Сега има друг вид акции на полицията. Стремеж за борба с престъпния свят. Успехите и неуспехите нека да не ги коментирам аз.

Как си обясняване искането, което идва от Атака за регулиране на лихвите?

Иван Иванов: Ние сме уверени, че предложението, което прави Атака, ще бъде отхвърлено. Ако това предложение бъде възприето това означава срив на българската банкова система, напускане на страна от чуждите инвеститори и изтегляне на чуждестранните банки.

Веселин Методиев: Най-бързият път за падането на валутния борд.

Какъв политически знак е едно такова предложение?

Веселин Методиев: Политически може да бъде прочетено по следния начин. Подкрепящите партии на управлението се раздалечават максимално по въпроса за финансовата политика. И е въпрос на правителството да си избере коя политика да следва. Това е сравнително проста констатация, в смисъл, лесна. И е лесно да се констатира, че ако стане като с новините на турски език, тоест всичко това заглъхва след 20 дена, значи това е някакъв пропаганден опит, който няма дълбок смисъл в себе си. Но вие сами ще прецените като проследите събитията. В някаква степен, извинявайте че ще го кажа, ваш въпрос.
Благодарим ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...