Пресконференция на НР на ДСБ

Иван Костов: Добър ден на всички! Първо искаме да поздравим избраният председател на СДС – г-н Мартин Димитров и заместниците Найден Зеленогорски, Вельо Илиев, Светозар Шуманов, Вълчо Чолаков, Цанко Цветанов, Румен Христов и Любомир Ковачев. Да им пожелаем успешна работа. Скоро след формиране на ръководството ние очакваме да започнем разговори и за общото ни явяване на местните избори, така както е според досегашните ни договорености. И от моя страна една много остра реакция срещу създадената от БСП комисия за защита на тези лица от БСП, които са с повдигнати обвинения от прокуратурата. Това е „политически чадър” във формален вид. Вероятно тази комисия е работела досега скрито и сега излиза наяве, защото ако не беше работела скрито нямаше да бъдат провалени много разследвания на прокуратурата и нямаше да бъдат забатачвани. Ние изразяваме възмущението си от, това че по такъв официален начин се осъществява партийна защита от правосъдие. При това предупреждаваме, че изтича информация от Главна прокуратура към тази същата комисия, която дава възможност за предотвратяване и възпиране ефикасността на бъдещите обвинения. Така че очакваме както управляващите, така и Главна прокуратура да вземат мерки, за да гарантират ефикасността на своята работа и никой да не бъде защитаван с такъв „политически чадър” от правосъдието. Сега нашият председател на Вътрешната комисия по европейски въпроси г-н Асен Агов ще коментира.

Асен Агов: При пораженията, които бяха нанесени на България в Европа от предишното правителство изненадващо е че България изобщо получи ресор в Европейската комисия. Още повече като имаме предвид, че беше закрит ресора на досегашния български еврокомисар – Меглена Кунева. Ние смятаме, че ресора който получи българският кандидат – госпожа Румяна Желева е с много висока отговорност в следващите години. Тази отговорност произтича преди всичко от влезлия в сила Лисабонски договор, който предвижда глобална роля на Европейския съюз. От тази гледна точка г-жа Желева ще има много тежката задача да съдейства много активно и с лични качества за изграждането на тази глобална роля. Ние и пожелаваме успех и може да се ползва с подкрепата, струва ми се на нас и на голяма част от българското общество. Претенциите на накои, че България не била получила достатъчно солиден ресор могат да получат следния отговор: същите тези някои нанесли пораженията за които България получи толкова много забележки от Европейския съюз и загуби толкова много пари, вероятно виждат българският комисар по правосъдие и вътрешни работи в лицето на Румен Петков. Или пък виждат българският комисар в областта на енергетиката в лицето на Румен Овчаров. Хора които във всички случаи с нищо не допринесоха за това да има правосъдие и вътрешен ред в България или пък енергетиката ни да бъде съобразена с Европейската енергийна харта и общата европейска енергийна политика.

Иван Костов: Имате ли въпроси?

Информацията която споделихте, че изтича от Главната прокуратура към БСП… По какво съдите за това?

Иван Костов: Личи от поведението на представителя на тази комисия г-н Червеняков, че разполага с такава информация. Която е разбира се класифицирана информация предвид на това че е част от работата на следствието. Това е следствена тайна.От думите му ясно се подразбира, че той е информиран.

Благодарим Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Целта на Борисов е да уязви...
„Отговорността на Бойко Борисов става голяма. Той е опитен играч, не става дума за наиграване. Дърпа...
Людмила Илиева: Насилието няма място между отношенията на...
"Ситуацията в страната ескалира в резултат на случилото се на 16 ноември. Имаме приоритетни задачи,...
Кристина Петкова: Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да...
Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още в деня...
Кристина Петкова: Няма как кметът на София да...
"Няма как кметът на София да носи вина за снощните събития. Този протест е...
Людмила Илиева: От ПП-ДБ внесохме законопроект за отпадане...
Безпредметно е да се обсъждат други варианти за управлението на държавата, посочи тя Вотът...