Пресконференция на НР на ДСБ

Екатерина Михайлова: Добър ден на всички! Завърши заседанието на Националното ръководство на Демократи за силна България. Основната тема, която разисквахме е свързана с последните обстоятелства, които станаха публично известни – за скандалите и корупционни схеми в средите на съдебната власт. Това което научихме всички ние в рамките на изминалата седмица, в резултат на сигнал от няколко месеца, е че наистина членове на Висшия съдебен съвет са имали странни контакти с едно лице, за което преди това се твърдеше, че “кадрува” във Висшия съдебен съвет. Сега се оказа, че такива контакти наистина е имало и това беше изнесено от Главния прокурор в резултат на разследване, което беше предприето от тяхна страна.
Затова от Националното ръководство на Демократи за силна България искаме да заявим следното: за нас е странно, че след изнесените обстоятелства няма официални реакции или политически изявления от страна управляващите и на институциите. В продължение вече на няколко дни не чуваме никакви заявки или действия, които да бъдат предприети от страна на парламентарното управляващо мнозинство, т.е. голямата политическа партия, която управлява в страната – ГЕРБ. Не сме чули ясни заявки и от министъра на правосъдието. Не сме чули и оттук нататък какво ще се върши от страна разследващите органи в съдебната власт а именно прокуратура. Това е изключително тревожно, защото България всъщност търпи щети именно заради това, че не работи; не функционира съдебната власт в България. Това го знаят всички българи. Българите страдат от липса на справедливост. От друга страна самата страна страда от санкциите, които предприема Европейски съюз към България затова, че нямаме действаща съдебна власт. Знаем за спрените средства от Европейските фондове, което в най-висока степен се дължи на неспособност в борбата с корупцията и организираната престъпност. Този сигнал разрушава доверието към България от страна на Европейския съюз. Този скандал, който избухна и липсата на адекватна реакция.
От друга страна виждаме и още нещо – самата съдебна власт явно не може сама да се справи с проблемите, които има вътре. Няма адекватни реакции, няма нито оставки, нито възмущение от среди, които са вътре в съдебната власт на най-високи нива. Нормалното е да има подобни мерки. Затова ние от Демократи за силна България настояваме за следното: искаме спешно консултации с ръководството на парламентарната група на ПП ГЕРБ; искаме консултации с министъра на правосъдието и с отговорните лица за предвижване на разследването с оглед сигналите, които станаха публично известни. Ние сме готови да извървим пътя дори и до конституционна промяна, но да имаме нормално действаща съдебна власт. Да имаме ефективно разследване. Да има справедливост.
Затова се обръщаме към управляващите, които в рамките на тези няколко дни не предприеха никакви изявления да чуем спешно тяхната позиция. И второ, да проведем консултации, в които да чуем техните и законодателни намерения и какви стъпки ще се предприемат за това да имаме ефективно разследване и съответно да се стига до съдебен процес, който да води до справедливост в страната. Така че, това бяха днешните решения, които предлагаме пред вас. Знаете, ние много отдавна сме за радикални конституционни промени. Разбира се, при наличието на конституционно мнозинство в този парламент могат да бъдат извършени – със съгласието на всички, които гласувахме за излъчването на това правителство. Това прави наистина конституционно мнозинство, което може да предприеме сериозни мерки. Ние настояваме за бързи консултации.
Какви точно конституционни промени смятате, че е необходимо да бъдат направени?
Екатерина Михайлова: Ние сме заявили своята позиция и в предизборни програми, и преди това в позиции на партията. Днес не заставаме и не казваме първо, второ, трето, защото след като искаме консултации искаме да намерим сближаване на позиции. Иначе добре известна във времето е нашата позиция за това, че прокуратурата трябва да мине към изпълнителната власт, както и следствието, за да може да се осъществява контрол върху действията. По съвършено друг начин да се конструира Висшия съдебен съвет, не както е в момента с обикновено мнозинство от парламента, което води до партийни назначения. А втората част, която се излъчва от съдебната власт да бъде всъщност и от представители на следствие, прокуратура и съд, които са различни страни в един процес а накрая съда е този, който присъжда. Тоест ние сме готови с конкретни предложения, но искаме консултации, за да постигнем сближаване в позициите си, а не да заявим, че това е единственото възможно решение. Сигурно ще има и други идеи и други предложения от политическите формации съставящи мнозинството, което излъчи правителството.
В същото време, разбира се, присъединявам се и към нещо, което казахте че има в декларацията на Съюза на съдиите. Незабавни оставки трябва да има на хората, които бяха замесени в този скандал. Тук не говорим за това дали ще има присъда или не; докъде ще стигне едно разследване. Позициите във Висшия съдебен съвет са свързани и с качества, които самия закон е посочил – висок морал и липса на съмнения относно техните действия. В момента всички имаме съмнения за това какво решение ще вземе Висшия съдебен съвет, по който и да е кадрови въпрос. Съмнението е налице. Дори ако питате някой вън сигурно ще ви каже с по-остри думи от това, което аз казвам в случая като съмнение. След като има нещо такова, най-нормалното ако си отговорен пред страната си, пред системата в която работиш, е да се оттеглиш и да дадеш възможност да застанат хора за които няма съмнение. Затова наистина това е една от крачките, и е положителен факта, че в последно време все пак започнаха да се чуват някои гласове вътре в съдебната власт, с желание за промяна, както е Съюза на съдиите. Искам да напомня, че гласовете вътре от висшите магистрати се чуха за мораториум върху назначенията на съдебната власт. В едни консултации с управляващите ние ще поставим тези въпроси и за мораториума и за възможните изменения. И разбира се ще изискваме и бързо разследване.
Атанас Атанасов: Само две изречения ако ми позволите. Нашето желание е да пробием тази политическа тишина по въпроса. Не може такива тежки съмнения – корупционни при кадруването във Висшата съдебна власт в България да излязат наяве и то от устата на Главния прокурор и да има такава тишина между политическите сили. Това е недопустимо. Имаме тежки критики от Брюксел за неработеща съдебна система, корумпирана съдебна система. Има големи очаквания на българското общество за справедливост и промяна в тази посока. И при този скандал има тишина. Нашето желание е политическите сили в парламента да намерят път към промяна на това статукво. Благодаря!
Как си обяснявате тази тишина? Защо мълчат?
Екатерина Михайлова: Надяваме се да спре тази тишина. Ето за това днес ние правим своите изявления. Може би и други ще направят дори и в рамките на деня.
В състояние ли е съдебната власт сама да се контролира?
Екатерина Михайлова: Виждаме че не се справя сама да се контролира.
Предложихте самостоятелна съдебна власт.
Екатерина Михайлова: Съдебната власт обаче е съд. В България се въведе това ново понятие “съдебна система”. Нали виждате разликата. А иначе съдът е този, който правораздава. Няма как прокуратурата да провораздава. Тя само повдига обвинения на база на събрани данни. Накрая отсъжда съда и затова съдебната власт е съд.
Искате оставките само на тези тримата, които излязоха в разпечатките или на всички от Висшия съдебен съвет?
Екатерина Михайлова: Като юрист ще ви отговоря – само на тях. А като политик ще ви отговоря, че нямам доверие на Висшия съдебен съвет и мисля, че това е най-мекото, което може да се каже. Мисля че, някой извън тази зала ще каже по-остри думи.
Атанас Атанасов: Проблемът е, че обществото му няма доверие.
Петър Николов: Вижте. Всяко правителство и всяко ново мнозинство има един период в рамките на 6 месеца до 1 година, в която има голямо обществено доверие и може да прави радикални реформи. Това, че днес говорим по този въпрос е защото Демократи за силна България искаме да повдигнем този въпрос сега, а не след 6 месеца, когато ще е късно. Сега може да се направи промяна. Но тя зависи от консенсус в парламента, от политическа воля на ГЕРБ и на останалите партии, които подкрепиха това правителство. Надяваме се, че ще я постигнем.
Екатерина Михайлова: За доверието се сетих нещо още. Как да говорим за доверие към висшия кадрови орган на съдебната власт, когато висши магистрати членове на този Висш съдебен съвет говорят за това, че трябва да има мораториум върху решенията му. Разбирате ли. То не е въпрос на нас дали ни харесва или не. От самите тях идват тези сигнали, които ни карат да поставим нещата на масата и да поискаме да се стигне до по-решителни действия. И затова се обръщаме и към парламентарната група на ГЕРБ, която е и управляващата партия в България. Защото тук трябва да постигнем и съгласия за определени решения, които трябва да минат и през парламента. Пак ще кажа за нас нещата опират и до конституционна реформа. Много се надявам да има такава воля.
Значи настоявате да се направи мораториум върху решенията докато се направи конституционна промяна?
Екатерина Михайлова: Смятаме че това една възможна идея, ако разбира се това се възприеме от управляващата партия. Ние не можем сами да предприемем подобно действие, но това беше поискано от председателя на Върховния административен съд преди около 2 месеца може би. Вижте, аз пак ще кажа – не искам, ние това го говорихме и в ръководството, да почваме с първо, второ, трето, четвърто, пето, което искаме да се случи. Защото искаме първо консултации. Когато искаме консултации не искаме да отидем на тези консултации с условия: или това правим, или не правим. Искаме тези консултации, за да намерим полезните и за съдебната власт и за страната ни решения. А не да предположим, че непременно това е решението. Може би има друго по-добро решение, което някой друг ще ни предложи да не затваряме рамка. Казваме, че сме чули тези идеи, те ни се виждат нелоши от средите на съдебната власт. Благодаря ви много. Хубав ден.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...