Преодоляхме кризата, сега сме по-силни

– Какво се случва в Реформаторския блок, преодоляхте ли хаоса след вашата оставка като говорител?
– Не е имало хаос, но очевидно имаше кризисна ситуация. Преодоляхме я и по този начин показахме колко сме силни.
– Изглеждате като победител в тази тридневна криза, която заплаши да разцепи коалицията. Такова ли е и вашето усещане?
– Не. Победител е блокът, защото той трябваше да докаже пред избирателите, първо, че е единен. Второ, че може да става по-единен, т.е. да върви по обещания път. И трето, че може да се занимава с избирателите си, а не със странични фактори.
– Да поговорим за страничните фактори. Опитвайки се да се дистанцирате от Борисов, вие признахте, че на практика блокът е бил ръководен от него. Как се е осъществявало това, защо го допуснахте?
– Аз признах много голяма слабост. А силата се доказва по този начин – като признаеш проблемите. Така е в личния живот, в още по-голяма степен важи за политиката. В момента, в който го изречеш, вече не си слаб. И оттук до изборите и след тях в общуването си с избирателите и с Борисов и ГЕРБ блокът ще бъде непрекъснато от силната
страна. Важното, което се случи, е, че Борисов вече е изваден от уравнението.
– Какъв е таванът на амбициите ви?
– Вече няма таван и го казвам сериозно. Като имам предвид времето и ресурса, с който разполагаме, спокойно можем да мислим да се борим за 500 хиляди гласа, което значи поне 40 народни представители и абсолютно незаобиколима роля в следващо управление.
– И РБ няма да е патерица, а тояга?
– Точно казано.
– Нарекоха вашия ход от “рисков”, “силов”, “революционен” до “политическа грешка”. Не рискувахте ли кариерата си?
– Разбира се, че я рискувах, няма никакво съмнение. Но в българската политика отчаяно липсват две неща – смелост и честност. И ако трябва да дефинирам нескромно хода си, той беше безспорно политически смел и безспорно рисков.
– Вие сте единственият номиниран за председател на РБ. Но това означава не само повече власт, но и повече отговорност, която ще трябва да понесете след 5 октомври.
– Показах, че мога да нося отговорност. Готов съм и за същинския момент – за отговорност при слаб резултат. А по отношение на номинацията – предстои ми разговор с моята партия, така че другата седмица ще мога да отговоря на този въпрос.
– Вярвате ли, че наистина е възможно петте партии в блока да се откажат от суверенитета си и да се саморазпуснат, за да се влеят в някакво имагинерно ново образувание?
– Със сигурност не е възможно преди изборите. Нашите партии, макар и за съжаление неголеми, видно от резултатите на последните избори, са доста стойностни. Представляват хора, между които има много общо, но историята ни не е една и съща, така че всички ние имаме нужда от време.
– Обещавате радикална поколенческа промяна след вота в Реформаторския блок. Не си ли създавате така нови вътрешни врагове?
– Аз казвам нещо, което без съмнение българските граждани искат. Да се прави революционно, е голяма глупост. Когато се прави бавно и разумно, е
полезно.
– Радикалната поколенческа промяна бавно и разумно действие ли е?
– Ние отдавна я правим в блока, това не е нещо ново. Но със сигурност в перспектива след изборите на 5 октомври и след местните избори догодина крайният ефект трябва да бъде радикален. По такъв път се върви спокойно, целенасочено и отговорно.
– Зад вас някои виждат сянката на Костов.
– Подобни съмнения са категорично неверни, блокът е обърнал гръб на миналото. Тоест какво виждат някои зад гърба ни, не е важно, защото ние не гледаме зад гърба си.
– А не обръщате ли гръб на дясната си същност, каквито обвинения получихте от вече новите ви конкуренти – коалиция “Десните”?
– Разбира се, че не е отказ от дясната ни същност. Но ако някой смята, че дясно означава да се ровиш в миналото, жестоко се е объркал.
– Защо сте противник на еднопартийното управление? Това не означава ли поемане на ясна отговорност?
– Защото го гледахме допреди една година. И не разбрах как тази отговорност помогна да се промени здравеопазването и правосъдието, да се реформира пенсионната система. Голяма “отговорност” се носеше в продължение на четири години при ГЕРБ, но резултатите ги няма. Напротив, увеличиха се проблемите – корупцията в обществените поръчки, партийната намеса в администрацията. Това не е забравено. Очевидно в България има хора, които искат еднопартийно управление, и те очевидно ще гласуват за ГЕРБ. Няма да ги разубеждавам. Само че има още много хора, които не искат това – малкият, средният, че дори големият български бизнес категорочно отхвърля възможността ГЕРБ да се върне на власт с еднопартийно управление.
Хората, за които на първо място е законността в държавата, също го отхвърлят. Така че всеки да си търси избирателите. Който иска еднопартийно управление, е учтиво и шумно поканен да гласува за ГЕРБ, това е ясно. Само че в България има и други хора и ние няма да ги оставим без представителство.
– Отхвърляте всякаква възможност за сътрудничество с ГЕРБ след изборите, така ли?
– Напротив, отхвърляме еднопартийно управление. Отхвърляме възможността преди изборите и без да сме видели изборните резултати, да обя-вяваме кой ще управлява държавата. Отхвърляме всякакви договорки, защото те се правят зад гърба и на гърба на българските избиратели. И сме готови на базата на много сериозния резултат, който ще постигнем, да преговаряме.
– Вече вярвате ли, че бъдещата ви парламентарна група ще бъде единна?
– Вече да. Имахме нужда от много сериозен разговор, предизвиках го, проведохме го. Но както имах своите съмнения – толкова сериозни, че ги изразих публично, така в момента съм много обнадежден.
– Възможно ли е след седемчасовото пиене на бира в отсъствието на г-жа Кунева да има ревизия на решението на председателите?
– Естествено. Ние постоянно се опитваме да бъдем по-добри и да даваме по-добри решения, така че всичко може да бъде ревизирано.
– Вие имате ли доверие на партньорите си от Реформаторския блок?
– Очевидно е, че беше разклатено и в огромна степен възстановено.
– Защо сте по-остър във Фейсбук, отколкото в публичните си изяви?
– Смятам, че е обичайно. Статусите ми в социалните мрежи не ги пишат пиари. Винаги съм смятал, че в социалните мрежи човек изразява себе си – остро и лично. Там можеш да покажеш наистина малко повече чувства, малко повече емоция. Докато в чисто политическите и официалните изявления има някакъв елемент на дипломация в езика.
– Как приемате критиките от ваши съпартийци?
– Обичам ги.
– Ще изключите ли от партията Илко Семерджиев, който ще се яви на избори от друга коалиция?
– Аз не бих. Да бъдеш член на една политическа сила, а да се явяваш на избори с друга, е ужасна излагация, но всеки е свободен да излага себе си.
– С обжалването на строителното разрешение за “Южен поток” ли откривате предизборната си кампания?
– Не. Темата е от общественинтерес, който ние защитаваме неотстъпно, без оглед дали това ни носи популярност. Убедени сме, че става дума за огромна кражба и тя трябва да бъде спряна. Това, което се случва, е абсолютен абсурд. Премиерът Орешарски казваше, че проектът е спрян, замразен, а в следващия момент българското правителство издава разрешение за строеж на най-скъпата част на проекта с предварително изпълнение. Как може да има предварително изпълнение на замразен проект? В чий интерес е? Това означава, че някакви фирми ще започнат да получават стотици милиони от нашите пари.
– Вярвате ли, че служебното правителство ще успее да се справи с амбициозните задачи, които му възложи президентът?
– Дай Боже да успее, защото България има нужда от това. Безспорно очакваме ревизия. Безспорно от правосъдния министър Христо Иванов, когото познавам като експерт и е помагал на РБ по нашата програма, очакваме тотална публичност. Вярвам, че Даниел Митов може да върне бързо и рязко доверието на партньорите ни от ЕС и НАТО. Вярвам, че Велизар Шаламанов е човек, който може да сложи политиката по отбраната на други релси.
Това би било силно начало, по-нататък ще е нужен по-силен кабинет.
– Нарочно ли пропуснахте Йордан Бакалов?
– Не е нарочно. МВР е много важно, то трябва да гарантира, че вотът ще е честен. Аз обаче съм силно разтревожен, че няма сменени областни управители до момента. Доверието в областните управители на ДПС и БСП е силно разклатено.
– Фигурата на министър-председателя вдъхва ли ви доверие? Не сте коментирали изявлението му за комунизма като светъл идеал.
– Не съм, какво да му коментирам. Съвсем очевидно е, че е много далеч от моите светли идеали. Неприятно ми е да слушам такива неща от български министър-председател, независимо кой е. От друга страна, не виждам причина да се съмнявам в почтеността на г-н Близнашки, което не е малко в българската политика.
– Искали ли сте на среща с президента Росен Плевнелиев постове в определени регулаторни органи срещу подкрепа за него и ГЕРБ?
– Категорично не. Нито в министерства, нито в регулаторни органи, нито г-н Плевнелиев е поставял въобще подобна възможност някой да му упражнява натиск. Обидни са подобни съмнения спрямо него, не спрямо мен.
– Листите ви са почти готови. Вие къде ще водите – в София и Варна?
– Със сигурност ще държа на Варна, не ми е важна София. Аз искам да вляза в битка, а не да вземам сигурното. Не съм такъв човек, мисля, че съм го показал много пъти.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...