Премиера на книгата "РАДОЙ. Смутителят на реда и тоягата на властта"

На 23.04.2013г. (вторник) от 18.00 ч., в централата на ДСБ на бул. “Витоша” 18 (вход откъм ул.”Кърниградска)” ще се състои премиера на книгата

“РАДОЙ. Смутителят на реда и тоягата на властта”.
Автори: Таня и Стефан Стоянови.
Ще почетем и годишнината от рождението на Радой с чаша вино.
[caption id="attachment_1203" align="alignleft" width="213"] "РАДОЙ. Смутителят на реда и тогата на властта" “РАДОЙ. Смутителят на реда и тогата на властта”[/caption] Книгата съдържа новоткрити документи от архивите на бившата ДС, достъпни отскоро, благодарение на изключителната дейност на Комисията за разкриване на документи и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, които документи осветляват начините и размерите на репресиите, извършени срещу писателя, сатирик и дисидент Радой Ралин и малкия му син Стефан. Съдържат се и множество непубликувани снимки и факсимилета, както и писма от Радой Ралин до тоталитарните институции.
Биографията и творчеството му няма да могат бъдат обяснени извън контекста на преследването му от комунистическите тайни служби.
Опитите за подмяна на събитията от близкото тоталитарно минало са сред причините неудобните поети, писатели, художници, музиканти, артисти и всички останали интелектуалци да са в забвение и днес, заради невъзможността да бъдат откъснати и разказани творческите им биографии, като биват премълчавани комунистическите зверства, извършени над тях непосредствено след 9.9.44г., както и не по-малко осъдителния и смазващ терор в годините на “зрелия социализъм”! Извършителите на тоталитарните безумия в България не просто не се извиниха за нанесените физически, материални и морални поражения, но и днес присъстват като благодетели в учебниците по литература и история , по които учат децата ни в училище, докато имената на истинските творци и радетели за свобода и демокрация са в непростимо забвение!
Досиетата на бившата ДС, макар с обратен знак – като отрицателни явления(според мирогледа на комунистическите функционери) съдържат реалните мащаби на съпротивата на българския народ срещу режима на Тодор Живков и опитите на ЦК на БКП да поднесе на тепсия на България за 16-та република на СССР, както и съпътстващия нечовешки натиск върху народа ни и най-непокорните отстрана на политическата полиция, и е редно тези материали да бъдат цялостно изследвани и оповестени, за да не се повтарят никога повече тези срамни страници в историята ни!
]]>

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...