Премиера на книгата "РАДОЙ. Смутителят на реда и тоягата на властта"

На 23.04.2013г. (вторник) от 18.00 ч., в централата на ДСБ на бул. “Витоша” 18 (вход откъм ул.”Кърниградска)” ще се състои премиера на книгата

“РАДОЙ. Смутителят на реда и тоягата на властта”.
Автори: Таня и Стефан Стоянови.
Ще почетем и годишнината от рождението на Радой с чаша вино.
[caption id="attachment_1203" align="alignleft" width="213"] "РАДОЙ. Смутителят на реда и тогата на властта" “РАДОЙ. Смутителят на реда и тогата на властта”[/caption] Книгата съдържа новоткрити документи от архивите на бившата ДС, достъпни отскоро, благодарение на изключителната дейност на Комисията за разкриване на документи и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, които документи осветляват начините и размерите на репресиите, извършени срещу писателя, сатирик и дисидент Радой Ралин и малкия му син Стефан. Съдържат се и множество непубликувани снимки и факсимилета, както и писма от Радой Ралин до тоталитарните институции.
Биографията и творчеството му няма да могат бъдат обяснени извън контекста на преследването му от комунистическите тайни служби.
Опитите за подмяна на събитията от близкото тоталитарно минало са сред причините неудобните поети, писатели, художници, музиканти, артисти и всички останали интелектуалци да са в забвение и днес, заради невъзможността да бъдат откъснати и разказани творческите им биографии, като биват премълчавани комунистическите зверства, извършени над тях непосредствено след 9.9.44г., както и не по-малко осъдителния и смазващ терор в годините на “зрелия социализъм”! Извършителите на тоталитарните безумия в България не просто не се извиниха за нанесените физически, материални и морални поражения, но и днес присъстват като благодетели в учебниците по литература и история , по които учат децата ни в училище, докато имената на истинските творци и радетели за свобода и демокрация са в непростимо забвение!
Досиетата на бившата ДС, макар с обратен знак – като отрицателни явления(според мирогледа на комунистическите функционери) съдържат реалните мащаби на съпротивата на българския народ срещу режима на Тодор Живков и опитите на ЦК на БКП да поднесе на тепсия на България за 16-та република на СССР, както и съпътстващия нечовешки натиск върху народа ни и най-непокорните отстрана на политическата полиция, и е редно тези материали да бъдат цялостно изследвани и оповестени, за да не се повтарят никога повече тези срамни страници в историята ни!
]]>

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...