Президентът Плевнелиев да бойкотира срещата в Ялта

Председател Анастас Анастасов: Беше поискана думата от името на група.

Господин Асен Агов – от името на Синята коалиция. Заповядайте, господин Агов.

Асен Агов: Благодаря Ви, господин председателю.

Уважаеми народни представители, вземам думата от името на Синята коалиция, за да обърна вниманието на Народното събрание върху един много тревожен случай, който става в страна, която е член на Съвета на Европа. Страна, която има ясни европейски аспирации, страна, която е близка до нас – дели ни само Черно море, което всъщност е границата между нас, но ни събира дългогодишна история.

Във връзка с предишния дебат за българския език – нека не забравяме, че славянският църковен език е пренесен в Украйна (това е страната, за която говоря) именно от България. Това е връзката с предишния дебат.

Особена тревога буди в европейската общественост, би трябвало и в българската общественост, съдбата на бившия министър-председател на Украйна госпожа Юлия Тимошенко. Както е известно, тя беше осъдена, според критиците, в един съмнителен процес на седем години затвор и беше хвърлена в затвора в Харков. Експертиза на германски лекари от авторитетната берлинска болница “Шарите” установи, че тя страда от много тежка форма на дискова херния и се нуждае от спешно лечение. Беше отказано лечение в нормална болница и тя беше препратена в затворническата болница в Харков. При транспорта й върху нея беше упражнено насилие от надзирателите, свидетелство, за което има достатъчно в мрежата и което беше установено от омбудсмана на Украйна, който посети госпожа Тимошенко в болницата. Става въпрос за човешка съдба, а според опозицията в Украйна става въпрос и за чисто политическо отмъщение от сегашната власт в Украйна.

Съдбата на Юлия Тимошенко е важна, защото става въпрос за демократични практики – демократични практики, които Европа изисква от всяка страна, която аспирира да бъде част от интегрирания ни континент. Госпожа Тимошенко в резултат на това насилие обяви гладна стачка. Тази стачка днес продължава тринадесети ден и здравето й е сериозно застрашено. Това събуди тревогата на германския президент – пастора Гаук, който отказа да посети официално Украйна в знак на протест срещу насилието, упражнено срещу госпожа Тимошенко.

Също така, на предстоящата среща в Ялта на президентите на страните от Централна и Източна Европа, която трябваше да подпомогне Украйна в усилията й да се интегрира в Европа, няма да участват в знак на протест президентите на Чешката република, на Словения, на Унгария, на Германия, на Италия.

Синята коалиция призовава българския президент господин Росен Плевнелиев, който също е поканен да участва в срещата на върха в Ялта, да се присъедини към своите колеги от Централна и Източна Европа и в знак на протест да не участва в срещата на върха в Ялта.

Искам да спомена, че на онази част от Европейското първенство по футбол, която ще се организира в Киев, няма да присъстват президентите, държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз, чиито отбори участват в Европейското първенство по футбол. От тази гледна точка е много важно българските футболни власти, българските спортни власти, също да се въздържат в знак на протест от участие в частта от първенството, която е в Киев. Смятам, че този призив на Синята коалиция трябва да намери отклик както в Канцеларията на българския президент, така и в спортните власти на България.

Също така, мнозина външни министри на страните от Европейския съюз повикаха посланиците на Украйна, за да изразят своя протест и своята тревога от съдбата на Юлия Тимошенко. Ние от Синята коалиция смятаме, че и българският външен министър също трябва да предприеме подобни стъпки. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...