Президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета

Актуализацията на бюджета и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелсват единствено мафията и олигархията. За това алармираха днес на пресконференция представителите на партиите в Реформаторския блок. Актуализацията на бюджета се очаква да бъде гласувана утре от Министерски съвет.
Според тях в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва. “Безпрецедентен е дълг, който да се даде във фискалния резерв, това дава индикации за задкулисни разходи”, категоричен бе Димитър Бъчваров от ДСБ. По думите му заемът представлява отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите.
“Категорично сме против актуализацията на бюджета, това е опит на правителството да купи малко време, който ще излезе солено на всички данъкоплатци и бизнеса”, коментира Найден Зеленогорски, зам.-председател на “Движение България на гражданите”.
Реформаторският блок призова президентът да наложи вето срещу актуализацията на бюджета, която по предварителни данни трябва да се гласува още тази седмица. Това, коментира Мартин Димитров от “Синьо единство”, ще извади наяве кой е в управлението и кой е в опозиция, тъй като за преодоляване на ветото са необходими 121 гласа. “Няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, които ту са в опозиция, ту не са”, посочи той.
Заемът ще доведе до нов данък енергийна мафия, предупредиха още от Реформаторския блок. По думите на Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12 % данък в полза на енергийната мафия. Кънев обясни, че изчисленията на блока сочат, че цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5% се отразяват в сметките на гражданите. Останалите се формират от пренасочване на средства вътре в системата и отиват в джобовете на господата Домучиев, Ковачки и прочие за пряко финансиране на техните централи, посочи още Кънев.
От реформаторския блок посочиха като абсурдно решението зелената енегия да не се плаща през сметките, а през НЕК от прогнозиуема търговия с емисии. По думите на Друми Друмев от “Движение България на гражданите” дори и при най-оптимистични прогнози търговията с емисии е в размер от 100 млн. евро, а тук става въпрос за близо половин милиард лева. Вероятно се прави опит за фалит на НЕК, допусна той.
На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с блока, Найден Зеленогорски беше категоричен, че за да си партнираш с реформаторския блок, трябва да си реформатор. По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв. “Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност – партия ГЕРБ има един лидер”, посочи още Зеленогорски. “На този етап не мислим, че нещо се е променило, и не виждам ГЕРБ да са нещо по-различно от другата страна на монетата на задкулисието”, заключи той.
“Не ни интересуват персонални хвалби и намеци, това не е политическо, за нас е важно желанието на българските граждани да променят правосъдието и да изгонят мафията – нещо, което Бойко Борисов и Цветан Цветанов не направиха за 4 години”, пък каза Радана Кънев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...