Президентът да забави мандата на ДПС

Иван Костов: Здравейте. Този път аз ще започна, а колегите ще коментират. Имаме позиция в отговор на протестите и тя се състои в следните прости неща:

ПОЗИЦИЯ

На СК в отговор на протестите

Искаме да спрем БСП и ДПС

Президентът:

Да не връчва утре мандата на ДПС;

Тази седмица да направи последен опит след консултации да състави програмно правителство от експерти и по този начин да запази работещ парламента;

При успех на консултациите, ние ще поемем отговорността да внесем това правителство в НС.

Парламентът

Да подкрепи Програмно правителство със следната законодателна програма:

Да промени във всички закони, за да защити интересите на потребителите и санкционира строго злоупотребата с монополно положение

Да избере нов състав на регулаторните и контролни органи без мандат, с възможност да бъдат отзовавани

Да направи възможните промени в Изборния кодекс

Програмното правителство

Да изведе страната от политическата криза

Да проведе честни избори

Да запази финансовата и икономическа стабилност в условията на икономическа и социална криза.

Надежда Нейнски: Аз ще добавя само няколко неща. За нас ключовото в момента е да бъдат проведени честни избори, в които наистина волята на хората да бъде изразена, да бъде върнато доверието в институциите, защото смятаме, че демократичната държава се опира върху работещи демократични институции. За мен едни от най-големите провали на правителството, не само на това, но и на предишните правителства е разрушаването на доверието в демократичните институции. Липсата на работеща прокуратура, работещ КС, все неща, които през последните години стигнаха до абсурд. Това изведе хората на улицата в невъзможност да защитят правата си. Защото те видяха, че държавата не функционира. Протести има в цяла Европа, но разликата между нас и Европа е в това, че в Европа има работещи институции, които могат да отговорят адекватно, докато в България институциите са напълно блокирани, пълни с непрофесионалисти и нещо, което е по-лошо – хора, които са зависими. И в тази връзка за нас едно такова програмно правителство, което ние сме готови да внесем, ще може да бъде еднакво дистанцирано от сегашните схеми на властта и ще може да проведе необходимите реформи, които хората от улицата искат. И това ще бъде единственият начин да се откачим от хаоса и от крайните леви искания, които в момента започват да се появяват по улицата поради факта, че хората не виждат изход от кризата. Благодаря ви.

Въпрос: До миналата седмица Вие настоявахте президента да формира това програмно правителство като просто използва за платформа мандата. Какво се промени от тогава до днес?

Иван Костов: Същото. Това е казано. Президентът да направи последен опит с консултации да подготви програмно правителство.

Въпрос: Но казвате, че Вие ще го внесете.

Иван Костов: Еми трябва някой да го внесе в НС. Той да проведе консултации, той да намери подкрепа, ние ще го внесем.

Въпрос: Г-н Костов и Вие г-жо Нейнски, хората на улицата казват, че не искат “стари муцуни” в НС. С какви идеи и действия ще ги убедите, че носите вятъра на промяната в полза на хората, а не на вас. И имам втори въпрос – Ще си признаете ли грешките, довели до тези събития?

Иван Костов: Вижте, не знам от чие име говорите Вие. Зад нас стоят стотици хиляди гласове на избирателите. Тези гласове ще бъдат повече на следващите избори. Ние изразяваме интересите и защитаваме принципите на тези хора. Ние отговаряме пред тях. В този смисъл е и отговора към Вас. Дали сме загубили доверие не зависи от това какво мисли радио К2, а какво казват избирателите, гласувайки. От тази гледна точка си пестете всички етикети оттук нататък, ако искате да продължите някакъв диалог с нас.

Въпрос: Г-н Костов, журналистите питат, политиците отговарят, а избирателите ще решат.

Иван Костов: Вие не питате. Вие поставяте етикети.

Надежда Нейнски: Това, което искам да кажа е, че ние сме избрани, а не назначени. За нас са гласували определени хора, които ако не ни вярват ще оттеглят доверието си. Примерно може да не сте гласувала Вие за нас, но има други хора, които са гласували. Второто нещо, което искам да кажа е ,че в момента най-важното в България е кои са старите и кои новите лица, защото има доста нови лица, които доведоха ситуацията дотук. Няма нужда да ги давам за пример, защото всички ги знаем. На практика ситуацията в момента е такава, защото управляваха новите лица. Тези нови лица доведоха България до този батак. 12 години са все нови лица. Като започнем от “новия морал” на Сакскобургготски и стигнем до новата десница на Борисов. Затова казвам, че лицата не се делят на нови и стари, а на зависими и независими. Ние сме доказали, че не сме зависими от олигархията, поради което имаме правото да изразим също мнение по въпросите какво трябва да бъде направено в България. И не само да изразим мнение, а сме показали на практика, че не сме зависими. Надявам се новите лица да имат възможността да го докажат.

Въпрос: Г-н Костов, моят въпрос е като допълнение на въпроса на колежката от К2. Чувствате ли се виновен за приватизацията, която вашият кабинет направи и виждате ли някаква връзка с днешните протести с това, което се случи по ваше време.

Христо Панчугов: Само да продължа с отговора на въпроса на предишния Ви колега. Всъщност това, което в момента се случва е отказ от дебат в България. Всички отказаха да коментират основните проблеми, извели хората на улицата. В случая отговорът не е стари или нови лица. В случая отговорът е това кой през годините се е опитвал да реши тези проблеми. И СК и всеки един от нас тук през годините е предлагал решения и свързани с липсата на честни избори в България, и свързани с монополното положение на пазара, и свързани изобщо с начина, по който функционират българските държавни институции. И за нас ключовото в тази ситуация е не просто да бъдат съобщени едни искания от страна на гражданите и всички да се направят, че не са ги чули. Ключът е да започне дебат по решаването на тези проблеми. Ние сме го правили по отношение на закона за детето, както сме го правили по отношение на избирателния кодекс, както го правим и сега по време на дебатите за закона училищно и предучилищно образование. Така че за нас, и това е много важно да се помни, историята е важна. Това кой какво е направил съвсем скоро ще бъде претеглено. Така че това е смисълът на Вашия въпрос. Ние заставаме зад това, което сме свършили и зад всички цели, които сме заявили публично, за разлика от останалите.

Иван Костов: На вашия въпрос отговорът е много прост. Ние създадохме функционираща пазарна икономика. Ако разбирате какво е функционираща пазарна икономика ще си дадете сметка, че тя не може без частна собственост. Не може държавни предприятия да имат функционираща пазарна икономика и България да изпълни критериите и да започне преговори за влизане в ЕС и в момента да получава огромни евро субсидии. Смисъла е създаване на 650000 частни фирми в България. Това оставихме ние. В момента има 175000 с по един човек и общо 366000. Станали са наполовина. Нашата грижа е за тази икономика, за тази икономическа структура на страната от която идва заетостта, идват работните заплати, от която идва всичко.

Въпрос: Г-н Костов, каква ще бъде съдбата според Вас на този обществен съвет, с който президента се опита да проведе консултации миналата седмица. Дали ще успеят протестиращите да си канализират исканията. Има ли смисъл въобше от него. И другия ми въпрос – ако има програмно правителство, то изборите пак ще са на 12 май. Какво ще се промени, каква ще е разликата?

Иван Костов: Специално за 12 май, датата, която е казал президента е казана под условие, че парламента не успее да състави и назначи програмен кабинет. Тогава изборите се насочват за 12 май. Това е смисъла на неговото изявление.

Надежда Нейнски: Аз искам само да добавя нещо. Сутринта прочетох информационните агенции. Направи ми впечатление една от репликите на един от протестиращите, че ще има събиране в зала “Армеец”. Неговата реплика беше – “кои са тези хора, които са платили зала “Армеец”. Ние сме хора с почти никакви доходи и нямаме пари да организираме подобна среща.” Има нещо дълбоко съмнително и опит за употреба, за която вие трябва да бъдете много бдителни. Защото честните и искрени искания на хората не могат и не бива да бъдат употребявани по недостоен начин и много от тях смятат, че зад тях надничат точно представители на монополите и олигархията.

Въпрос: Ако може нещо да уточним. Ако бъде съставен програмен кабинет, означава, че сегашното Народно събрание ще изкара мандата докрай? Това е едното и второто – смятате ли, че БСП и ДПС ще променят позициите си, при условие че президента направи веднъж консултации с тях, свика Консултативния съвет за Национална сигурност, всички казват, че искат служебно правителство и предсрочни избори?

Иван Костов: Не всички в парламента искат служебно правителство, зависи от позицията, в която са поставени. Това правителство може да не е подкрепено от БСП и ДПС, затова тук пише отгоре под “позиция”, че искаме да спрем БСП и ДПС, да не се приеме ултиматума им и да не се разпуска парламента и да отиваме на избори. Това е нашата позиция от политическа гледна точка. Възможно е, ако ГЕРБ промени позицията си, ако президента ги убеди, тогава има достатъчно подкрепа в НС, да се излъчи тогава един такъв програмен кабинет. Нали хората от протестите искат да работи парламента. Ето това е начинът да работи НС.

Въпрос: Според вас има ли друга причина освен дадената техническа президента да не връчи мандата на ДПС в петък, както беше обявено, а да го остави за утре. Има ли причина за забавянето извън обявената, според вас?

Иван Костов: Президента според нас прибърза с желанието си да връчва мандатите с висока скорост, защото това, както се вижда не успокоява протестите, хората остават на улицата и ескалират исканията си. Аз мисля, че причината не е техническа, а просто установяване на факта, ако не се направи последен опит, както ние сме го нарекли тук, след консултации не се състави правителство и да се пресрещнат основните искания, не всички, защото всички не може, но основните, тогава ще излезе, че и той е действал под диктат. Затова според нас е насрочил за утре връчването на мандат. Трябва да го отложи до петък и трябва да насрочи консултации, ако искате с дати да кажа какви са възможностите според Конституцията.

Въпрос: Какво имате предвид с възможни промени в изборния кодекс? Протестиращите казаха, че искат мажоритарен вот, половината, 50 на 50.

Иван Костов: Ето това е невъзможна промяна, тъй като изисква да се направят 120 мажоритарни избирателни окръзи за цялата страна, които могат да се окажат ненужни, ако страната отива на намаляване на народните представители от 240 на 120, което ще се окаже още повече, ако се свика Велико народно събрание. Т.е. има изпълними неща, има неизпълними в исканията. Това, което Вие дадохте например е точно възможност да кажа защо има неизпълними.

Въпрос: Изпълнимите?

Иван Костов: Изпълнимите са редица други техни искания. Много неща могат да бъдат изпълнени. Примерно да се намали таксата за участие в избори, да се прецени отново бариерата, изборната бариера и т.н.

Въпрос: Което значи промени в Закона за партиите.

Иван Костов: Което има, където да се промени. Като говорим, че ще действа парламента той ще се срещне, комисията ще работи с тези хора, те ще излъчат свои компетентни лица и ще се види какво точно е изпълнимо. Те ще видят, работейки вече кое става и кое не.

Надежда Нейски: Аз искам само да добавя нещо, което се сетих във връзка с вашите въпроси. Като лидер на СДС неотдавна, аз въведох гражданските квоти, което между другото беше успешен модел. Така, че ние сме работили по този начин и имаше сериозно гражданско присъствие в нашите листи. Знаете, че ние предлагахме и преференциите, което също е форма на мажоритарен вот. Т.е. има много неща, които могат да бъдат обсъдени и приети, но пак казвам наистина, затова трябва да се седне, за да бъдат открити.

Иван Костов: Благодарим ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...