Предстоят много отговорни задачи и ние считаме, че те трябва да се решат с широк консенсус

Водещ Владислав Прелезов: ДСБ също се вълнуват за кризата на еврото. Днес лидерът на ДСБ Иван Костов публикува в профила си във Facebook еднадекларация, бих я нарекъл, която гласи следното, ще ви прочета част от нея, тя ще бъде, разбира се, дискутирана на пресконференция на националното ръководство утре, на 14 декември 2011 г. – “Приветстваме съгласието на Брюксел за въвеждане на строги правила срещу бюджетните дефицити в страните – членки на Европейския съюз. Нашата законодателна инициатива за ограничаване на възможността за прекомерен дефицит предхожда с повече от година постигнатото съгласие. Това съгласие още не е конкретизирано. Преговорите за постигане на споразумение между страните от Европейския съюз предстоят”. Сега наш събеседник е Димитър Бъчваров. Той е заместник-председател на ДСБ. Здравейте, г-н Бъчваров.

Димитър Бъчваров: Здравейте.

Водещ: Какво е мнението на ДСБ относно приемането на пакта за финансова стабилност в Европейския съюз? Ще подкрепите ли ГЕРБ в пленарна зала?

Дим. Бъчваров: Да подкрепим ГЕРБ за какво?

Водещ: При гласуването на промените в конституцията за създаването, за приемането на такъв пакт за финансова стабилност?

Дим. Бъчваров:Първо искам да кажа, че ние приветстваме това споразумение на европейските лидери от еврозоната за такъв пакт да го наречем, въпреки че сега се използва термин финансов съюз и т.н., но той не решава въпроса с дълговата криза. Тоест това споразумение ще доведе до оттук нататък известна стабилизация, дългосрочна, на дефицитите в еврозоната и ще стабилизира еврото. Но в момента дълговата криза е изключително сериозна. Предстоят много големи, масирани плащания през 2012 г. на свръх задлъжнелите пет държави. Въпросът с техните дългове и възможността на техните бюджети да издържат на тези плащания не е решен, което застрашава еврозоната и съдбата на еврото все още. В този смисъл постигнатото споразумение е рамково. Тоест до март месец ще трябва да има окончателно решаване на въпросите. . . На въпроси, които при това не решават непосредствената тежест на дълговата криза. В този смисъл. . .

Водещ: Как виждате развитието. . .

Дим. Бъчваров: Не, искам тук вече да отговоря на въпроса ви – да, ние ще подкрепим финансовата стабилност, защото това беше наша идея преди повече от година, но ние искаме на основата на широк институционален и политически консенсус да се решат позициите на българската страна, защото за нас е неприемливо България да поема каквито и да е финансови ангажименти преди да е член на еврозоната, преди да. . . Фактически да приеме еврото като директна валута. И освен това не можем да плащаме по никакъв начиндълговете на страни от еврозоната, натрупани дотук.

Водещ: Интересен въпрос повдигнахте. Как ДСБ ще търси този широк политически национален консенсус, защото в него трябва да се сезират и много сериозни рискове за обикновените хора, за бизнеса, за държавните, публичните финанси, за влоговете също е много важно. . .

Дим. Бъчваров: Точно така. . .

Водещ: Как трябва да се създаде този широк консенсус и широк дебат в обществото, като се вижда, че всяка една политическа партия като че лидърпа чергата към себе си и иска да вземе повечето от идеите и инициативите като за свои?

Дим. Бъчваров: Ами, първо, най-голямата отговорност за този консенсус е на правителството, на управляващата партия, на най-представената партия в парламента и на новия президент. Всъщност министър-председателят и президентът Плевнелиев ще носят много голяма отговорност, за да конструират този консенсус, да го организират практически да бъде постигнат. Президентът, новоизбраният президент. . . Защото тук се засяга националната сигурност, много е важно по какъв начин България ще стъпи в т.нар. пакт за финансовастабилност, какви ангажименти ще поеме, и освен това каква политика ще заеме оттук нататък в практическите въпроси за спасяване на еврото, дори когато не е член на еврозоната България. Защото сме във валутен борд. . .

Водещ: С една дума. . .

Дим. Бъчваров: Точно това, което вие казахте, всяка дестабилизация на еврото може да има тежки последствия върху. . . Непосредствено върху всички граждани в страната, върху бизнеса, върху фирмите. Много отговорни задачи предстоят и затова ние считаме, че те трябва да се решат с широк консенсус. Няма как малка партия, опозиционна, като ДСБ или СДС, или “Синята коалиция”, да организиран това, нали разбирате? Аз мисля, че посочих тези фигури, дори персонално, върху които пада тази историческа отговорност.

Водещ: Благодаря ви за това интервю. Димитър Бъчваров, заместник-председател на ДСБ, в ефира на “Нещо повече” по “Хоризонт”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...