Предсрочно да въведем еврото? Малоумие е

Няма препоръка от МВФ България да въведе предсрочно еврото. Неясна идея за това е развита в един американски експертен доклад. От това експертно мнение не се разбира какво точно се препоръчва. Поради това следва да разсъждаваме в две посоки:
Първо, може ли да се приеме едностранно еврото? И ако може, редно ли е да го направим? България може да въведе едностранно еврото, но това ще ни причини огромни загуби. БНБ трябва сама да замени цялата левова маса с евро, за сметка на своите резерви. Това ще ни ощети в гигантски мащаби. Само от замяната на парите в обръщение България ще изгуби най-малко 4 милиарда евро. Освен това БНБ трябва да изкупи левовите авоари на фирмите и гражданите от българските банки с евро.
Ако страната ни извърви очертания в Маастрихтския договор път и премине през установения ERMII (валутно-обменен механизъм)ще влезем през главния вход в еврозоната. Тогава Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде тази, която ще замени българските левове с евро. Освен парите в обръщение, тя ще превърне в евро всички левови авоари на фирмите и гражданите. Това е принципната разлика между едностранното евроизиране и официалното влизане в еврозоната.
Затова съвет за едностранна евроизация може да идват само от некомпетентни и злонамерени източници; такива, които не се интересуват от българския интерес.
Второ, експертите може да предлагат България да изпълни изискванията на ERMII и влезе в еврозоната, но да се откаже от представителството си в ЕЦБ и не участва редовно във вземането на решения, отнасящи се до общата монетарна политика на ЕС. Такъв вариант е изключено да бъде реализиран, защото противоречи на Договора от Маастрихт. Нито ЕС, нито ЕЦБ биха приели подобни съвети, още повече, когато идват по неофициални пътища и не държат сметка за нормите в Съюза. В тези норми не е предвидено да има второкачествени членове на еврозоната. Това е причината от Българската народна банка да не обръщат внимание на тази експертиза и да не я коментират.
Слабите нерви и плачевната компетентност на премиера и икономическия министър ги подведоха да коментират и превърнаха експертните хрумки в българска “новина”. Това е жалко, защото България има нужда преди всичко от решителност и висока компетентност, за да проведе активна политика за въвеждане на еврото и да го превърне в един от инструментите за извеждане на страната от кризата. Първа задача на такава политика е да не се позволи на ЕЦБ да създава пречки, макар че се случва да го прави, пред България за влизане в изпитателния срок на ЕRMІІ. Тази задача се решава с активна външна и целенасочена макроикономическа, монетарна и финансова политика. Никой не може да откаже на България, ако тя изпълнява критериите на Договора от Маастрихт и е добре подготвена, да влезе във ЕRM ІІ. В момента сме далеч от изискванията по два параметъра инфлацията и лихвения процент.
Когато правителството на ОДС проектира влизането в ЕС, подготвихме и проект за влизане в еврозоната. Според него през 2009 г. България трябваше ако не да е въвела, то поне да е на прага на въвеждане на еврото. Предполагахме, че инфлацията ще се стабилизира и ще спадне заедно с лихвения процент и това ще даде възможност да получим покана за влизане в еврозоната. За съжаление това не стана. Правителството на Станишев е отчайващо непрофесионално и неспособно на такива решителни действия.
Ако новото правителство проведе компетентно политика, България може да покрие критериите за влизане в еврозоната 2013 г. В първия момент след влизането ще има разочарование у част от хората. Всички ние ще видим колко сме бедни, защото чрез еврото ще можем директно да съпоставим доходите си с тези на нашите европейски събратя. Ще видим жалкия размер на пенсиите, на заплатите си, когато ги получим в евро. Това ще бъде само едно просветване, защото това бездруго се знае от хората. Разликите и сега са драстични, но в новата светлина ще станат по-видни. От друга страна в България ще се влее огромна маса евро. Това ще бъде изключително мощен импулс за икономиката – ще отвори достъпа до кредити и ще намали лихвените проценти.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...