Предлагаме по-справедливи данъци

Радан Кънев: Здравейте. Благодаря за вниманието. На днешното Национално ръководство на ДСБ освен разбира се технически въпроси, свързани с предстоящата регистрация за изборите, обсъдихме и важна политическа тема. Тя е, че предизборно – макар и извън кампанията българското публично пространство е залято от вълна на ляв популизъм. Виждаме очевидно включване на вълна предизборна кампания, но представено като конкретни политически предложения. Основно от социалистическата партия, но и от ГЕРБ и от други партии, претендиращи за присъствие в дясното пространство, които включват рязко повишаване на данъчното облагане, рязко повишаване на осигуровките и осигурителните прагове, увеличение на осигурителния максимум и други откровено леви идеи за изземване на повече доход от работещите българи. Тъй като съществува опасност тази вълна от популизъм да създаде лъжовно усещане за консенсус в обществото по тези теми, ние се чувстваме длъжни извън кампания и извън предизборен дух да заявим, че това са опасни послания, че те създават предпоставки за задълбочаване на проблемите, които лъжат, че решават. На първо място безработицата и заетостта – само могат да бъдат загубени и то много работни места по този начин. Това е продължение на политиката на ГЕРБ, която доведе до загуба на работни места и до срив на пазара на труда. На второ място до обедняване на хората чрез изземване на допълнителен доход и допълнително намаляване на потреблението в страната, което е в основата на икономическата криза. И на трето, може би най-важно – продължаване на десетгодишната тенденция върху работещите хора да бъде струпвана цялата тежест на икономическата криза и икономическите трудности. Нашето виждане е точно противоположно. То е, че трябва да се създадат стимули за труд и да се даде възможност на малките предприемачи, на самонаетите, на семейно наетите хора всъщност да извадят обществото ни от кризата. За допълнителни аргументи по темата г-н Костов:

Иван Костов: Аз само ще добавя следното – има абсолютно противоречие между това да заявяват, че ще се създадат 200 000 работни места и че ще вдигнеш с 50% осигурителните вноски, както заявиха от БСП. Тази идея, да напомним на социалистите, заимствана от програмата на президента Оланд за 200 000 работни места в момента е направила така, че Оланд е президентът с най-ниско доверие от всички в историята на Франция. Това са две абсолютно неизпълними неща – вдигането на осигурителните вноски поне в България е показало, че веднага елиминира работни места. И още една идея, която изглежда абсолютно неуместна – да се върне пенсионната възраст там, където беше в началото. Звучи чудесно, но нито една страна в Европа, която се намира в криза не си позволява да мисли за намаляване на пенсионната възраст, за която говорят от БСП. Това наистина са ляво-популистки идеи, които трябва да намерят своя отговор. Това не е решение нито на бедността, нито на създаването на работни места. На ваше разположение сме за въпроси.

Въпрос: Г-н Костов, Вие какви мерки предлагате за изход от бедността и безработицата?

Иван Костов: Единствения начин веднага, непосредствено да бъдат дадени облекчения за най-бедните е, да се осъществи преразпределение на данъчната тежест и намиращите се в най-трудно положение хора да получат реален доход от облекчено данъчно облагане. В размер примерно на 10% , каквато и заплата да взимат. Това е абсолютно възможно, това не води до вдигане на данъчната тежест, това може да се направи само с преразпределение на данъчната тежест. Осигурителните вноски и намаляването на пенсионната възраст са абсолютно ненужни, ако се реши въпроса с безработицата. Няма нужда да бъдат решавани едновременно всички задачи. Не може държавата да си позволи да създаде 200 000 работни места, примерно в администрацията, както обеща Оланд. Но ако държавата даде достатъчно стимули за развитие на частния бизнес и се намали безработицата в страната, това автоматично решава въпроса с приходите в НОИ и няма нужда да се правят всички тези неща заедно. Как ще бъде насърчен българския бизнес ще решат българските избиратели. Искам да върна обратно този въпрос с най-тежкия му отговор към избирателите. Нещо, което си позволявам да правя в периода до изборите. Избирателите трябва да изберат такъв вариант за управление на страната, който веднага създава доверие и ще доведе до намаляване на лихвите, облекчаване на кредита, отпушване на пазарите там, където те са задръстени. Със самия избор на излизането от кризата, избирателя може да създаде силно доверие в страната и надежда, че ще излезем, и тогава действително ще излезем. И обратно – ако не намери този отговор, няма да има и лесно излизане от политическата криза. Без излизане на страната от политическа криза не може да се намерят и стимули за инвестициите. Големите предизвикателства са преди всичко в момента отправени към избирателя. Той трябва да намери правилното решение.

Въпрос: Коя ще бъде третата партия в коалицията ви с НС Единство, с която ще отидете на избори?

Иван Костов: Вижте, ние и трите партии, даже едната още не е подала документи за регистрация, чакаме редовна регистрация. И тогава ще обявим състава си.

Въпрос: Дайте някакъв жокер.

Иван Костов; Със сигурност партия с ярък профил на дясна, антикомунистическа формация. Давам само жокер.

Въпрос: Говорите непрекъснато за избирателя. Нима обръща внимание пролетаризирания избирател на изявите Ви? Кога ще чуят икономическите Ви предложения? Как ще Ви чуят избирателите?

Радан Кънев: Няма проблем да отговоря аз примерно на този въпрос, както и всеки водач на листа, определен от ДСБ. Ние сме вече трети месец в кампания. Стигаме до избирателите, познаваме нашите избиратели, така че можем да разговаряме с тях и лично, можем да разговаряме и през послания. Програмата ни наистина в пълната и редакция не се чете, но ясните политически послания се чуват. Ние в крайна сметка днес дадохме едно такова послание. Знаем, че в България има хора, които работят, които успяват макар и в тази среда да постигнат някакъв резултат за себе си и семействата си, и които издържат цялото общество на практика. Те ни чуват много добре, защото им е достатъчно тежко, за да се интересуват какво се случва в политиката.

Иван Костов: Защитата на интереса на хората в условия на криза е нещо, което те не могат да не чуват, защото те са притиснати от кризата. И откъдето и да дойде защитата, тя е винаги добре дошла. Поставете се в трудно положение и всеки, който покаже, че е готов да сподели, да прояви съпричастност и да ви посочи решение и няма да допусне влошаване на вашето положение, както ние в момента заявихме по отношение на заетите ще трябва да го чуете, защото това е вашия интерес.

Иван Костов: Ще кажа за социално слабите. Мерките, които предлага кабинета, аз считам, че се подеха от хората, които… аз смятам, че българина попринцип съчувства и споделя. Виждам с радост, че тези идеи се поемат от хора, които са готови да отделят примерно пари, за да купят втора закуска. От тази гледна точка в българското общество има солидарност да се помогне на тези, които изпадат в нещо, което аз наричам “неудържима бедност”. Аз очаквах обаче повече от бизнеса да прояви социално съчувствие и разбиране. Защо да не прояви бизнеса съчувствие? Защо да изведнъж всички реагираха като че ли нямат никаква възможност? Тези, които имат възможност могат да проявят съпричастност, могат да отделят от социалните си разходи, а те имат такива, могат да подпомогнат хората изпаднали в най-бедствено положение. Аз мисля, че всъщност част от бизнеса това непременно ще го направи, независимо че някои от представителите му реагираха враждебно на този призив. Аз мисля, че е много естествен призива, той е много европейски, много е присъщ на нашата цивилизация, особено в западна Европа. Ти да виждаш другия, който бедства и да не отделиш и да не го подпомогнеш, независимо дали си човек или фирма, това не е характерно за тях. Има си масово споделяне на проблемите на хората. Това ги и прави по-силни общества.

Въпрос: Бизнеса твърди, че много от задълженията на държавата не са изплатени.

Иван Костов: Този, който твърди това, нали към него това не се отнася. Но този, който може да се чувства все пак поканен да направи такъв акт. Няма лошо в това. Как да си помогне обществото по друг начин? Къде са ресурсите? Последните месеци ние видяхме да нараства депозитите на гражданите и то големите депозити с огромни суми. Защо да не се помогне? Това казвам аз на тази втората част от въпроса.

За изборния борд да ви кажа откровено не знаем и двамата какво е Изборен вот.

Въпрос: За борда не ви ли казаха на срещата ви с г-н Марин Райов?

Иван Костов: Не.

Радан Кънев: Нямаме покана. За момента не сме получили покана, нито ясното в какво се състои избора на Изборния борд. Така че отговорът е висящ. Аз мисля, че хората със сериозен ангажимент за изборния процес в България се знаят, които са се доказали и дори не е нужно ние да ги предлагаме. Но ако се налага, ако правителството чака препоръки, а не е готово само да ги ангажира естествено ще направим такива препоръки.

Въпрос: Как ще коментирате оставката на г-н Константинов?

Радан Кънев: Аз мисля, че нашата позиция по този въпрос беше погрешно разбрана и погрешно интерпретирана. Той направи едно, дори няколко много непремерни изказвания, но ние още преди седмица и тук и после в поредица от медийни изяви, че въпросът не е в човека, а в механизмите за контрол. Така че само можем да си повторим позицията и чакаме механизмите за контрол, а не персонални смени.

Иван Костов: Тъй като той сутринта доста грубо говори по наш адрес или изпусна такава реплика. Аз искам само да ви обърна внимание, че той за 150 дни има 250 публикации в медиите и сайтовете. За 150 дни – 250. Там казва, че е казал една глупост. От тези 250 кое точно е глупостта остана малко неясно за мен поне защото една голяма част от тези изказвания са си чисто политически и са на човек със съпричастност към определена политическа сила. Той върви и прави кампания. Нямам нищо против, но за кое от кампанията съжалява не разбрах. Така че той сам си призна за непремерения си език. Какво да добавя повече?

Въпрос: Дайте прогнози за изборите?

Радан Кънев: Знаете ли, повечето ни прогнози са такива – излиза един човек по телевизията и си говори, каквото му се струва на него интересно или каквото смята, че ще помогне на свои приятели, ако каже. Непрекъснато гледаме такива прогнози, затова и хората им обръщат толкова внимание, затова и имат толкова общо с реалния резултат на изборите. Защото за това няма наука, а има самочувствието на някакъв определен човек.

Въпрос: От ГЕРБ в петък заявиха, че новата Тройна коалиция – БСП, ДПС и ДСБ е популистка и споделиха, че трите партии сте повели “наказателна” кампания срещу г-н Костадинов, за да се стигне до оставката му?

Иван Костов: Отговори г-н Радан Кънев. Ние сме за процедура, ясна и прозрачна процедура, ако има ясна и прозрачна процедура не ни интересува точно кои лица и от тази гледна точка това е направо си е глупаво да ви кажа такова изявление. Първо, защото ние не сме произнесли официално никакви персонални атаки.

Радан Кънев: По отношение на новата тройна коалиция, ГЕРБ са тези, които си ритнаха програмата към тази на БСП и частично зад нея. Така че е най-малко несериозно изказването, да не кажа и по-силна дума. Защото коалициите би трябвало да се правят на база програма. Тези с левите програми в момента са БСП и ГЕРБ, не сме ние.

Въпрос: Някой да не би да се страхува от такава коалиция, както Янев от Стоичков, ако тя се гради на принципни позиции като тази за Михаил Константинов?

Радан Кънев: Всички си имат страхове, сигурно и такива има.

Иван Костов: Ние започнахме пресконференцията си с ясна критика на ляво – популистки елементи в програмните намерения на БСП. Несъвместими са политически с нашите идеи за решаване на проблемите в страната. Така че не може да се говори сериозно, ако сме сериозни хора. Не сме някакви, които просто трябва да изръсят една доза думи и да напълнят там някаква страница със знаци. Ако сме сериозни как така при наличието на една такава дълбока, сериозна разлика във вижданията си за излизането на страната от икономическата криза и социалната криза, как може да задават въпроси за коалиране. На какво отгоре за коалиране?

Въпрос: Имате допирни точки в крайна сметка, като солидарността например.

Иван Костов: Е да де, ама само като общ политически принцип, което е напълно естествено. Защото всички партии по един или друг начин в своя програмен ключ, в начина си на говорене използват солидарността като основен рефер за политическо присъствие. Тя е част от политическата грижа. Без солидарност не работят цял куп системи. Благодарим Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...