Предизборни дебати на кандидатите за кмет на София Светослав Гаврийски и Минко Герджиков

Водещ: Тонът в нашето студио надявам се ще бъде задаван от коректността, която вие излъчвате. Моите въпроси ще бъдат задавани към вас, ще имате възможност да отговаряте. Разбира се започваме с най-важния въпрос, кой е истинският десен претендент? Вие, г-н Герджиков, с какво сте по-десен от г-н Гаврийски, за да се борите за десния вот в София?

Минко Герджиков: Аз съм с пазарни убеждения. Партията СДС, която ме подкрепя за милиони граждани на България и на столицата е носител на автентичното дясно начало. Аз съм подкрепен не само от СДС, а от още няколко десни партии, които са парламентарни и извънпарламентарни.

Водещ: С какво сте по-десен обаче от г-н Гаврийски, който също е подкрепен от десни партии? Мнозина биха могли да кажат, че след смяната на ръководството на СДС като че ли г-н Петър Стоянов не особено убедително застава зад вашата кандидатура.

Минко Герджиков: За мен е важно да решавам проблемите на София, които не могат да бъдат решени, нито от леви, нито от десни позиции. Така че това е по-важното, софиянци да застанат зад мен, а не да ги убеждавам, дали съм дясна или лява кандидатура. Аз трябва да бъда кандидатурата, която може и решава проблемите на София.

Водещ: Г-н Гаврийски, с какво вие сте кандидата, който претендира с по-голямо основание, според вас да бъдете десният кандидат на София, отколкото г-н Минко Герджиков?

Светослав Гаврийски: Моята кандидатура, естествено е дясна. Аз съм такъв по убеждение от години, от това което съм показал досега, но аз смятам да съм претендент и кандидата на демократичните сили в София, на трезвомислещите хора, на честните хора и с това, което съм постигнал, и което ще предложа смятам, че ще бъда подкрепен от мнозинството.

Водещ: С какво превъзхождате г-н Минко Герджиков, какъв политически проект стои зад вас, че вие да сте по-добрия десен кандидат от него?

Светослав Гаврийски: Политически проект не бих казал. Аз ще работя за проблемите на София. Издигнат съм от дясна партия, подкрепен съм от десни сили и това, което съм показал досега мисля, че убедително представя, че моите разбирания са десни и се надявам, че ще бъда подкрепен от всички десни хора в столицата.

Водещ: Между другото още двама от кандидатите поне гледат към десния вот, не е тайна. Това са и Бойко Борисов, и Милен Велчев. Вчера дори един от тях го заяви директно в нашето студио. Разбира се, обаче тук въпросът е кой ще получи десните гласове. Мнозина от хората биха гласували на тези избори, срещу днешното управляващо статукво, което намират за лявоцентристко. Кой е истинската алтернатива на това статукво, г-н Герджиков?

Минко Герджиков: Аз пак казах, че най-важното е да бъдат решавани проблемите на София, които дълго време са отлагани, които дълго време не е имало воля да се решават, и срещу които трябваше да се застане и да се започне да се решават, тъй като някои от тях не търпяха отлагане. Аз като експерт не мога да разсъждавам по тези проблеми, ляво – дясно или за статуквото. За мен е важен този въпрос как ще решим проблемът със сметището, с кучетата, с дупките.

Водещ: Кой ви е основният опонент тогава в решаването на тези въпроси? Сега вие казвате по принцип, че основният ви опонент са проблемите на София. Абстрахираме се от тази мисъл, това е така, приемаме, че вие се борите. От кандидатите кой ви е основният опонент, за да ви попречи да решите тези проблеми, които сте си поставили за цел?

Минко Герджиков: Аз не гледам на другите кандидати като опоненти, които ще ми попречат да реша проблема. Ако те представят по-убедителни тези, ако те имат куража и волята, а също успеят да убедят софиянци, че ще могат да ги решат тези проблеми, то това ще бъде само добре за София.

Светослав Гаврийски: Статуквото е изключително важно затова, което ще се случва в София, тъй като начинът на управление на града до този момент е в едно хаотично управление без ясно изразени цели, без виждания как да бъдат решени. Ако говорим затова, което се е случило през тези години можем да кажем, че дори и обещанията на СДС, ако вземем програмата на СДС от 2003 година изборите, там е включено дори, че трябва да бъде построен завод за отпадъци, а този завод все още не е започнат и няма да бъде завършен през този мандат, ако въобще започне. Това означава, че привържениците на демократичните сили са излъгани. Това управление не изпълнява програмата на СДС.

Водещ: Много силна теза в това студио. Светослав Гаврийски, кандидат на ДСБ и още няколко десни партии заяви, че СДС излъгало своите избиратели през 2003 година обещавайки им завод за боклуци. Г-н Герджиков, вие защитавате сега СДС, сложил сте синята фланелка на гърба си. Как ще отговорите на това тежко политическо обвинение от вашия опонент?

Минко Герджиков: Мисля че няма причина да се оправдавам или да давам някакви обяснения.

Водещ: Излъгали сте избирателите си, това казва г-н Гаврийски.

Минко Герджиков: По принцип решаването на проблемите на София наистина трябва да става след една ясна стратегия и трябва да има стратегия не само за София и за нейното развитие. Трябваше да има готов и общ градоустройствен план, по който да се развива архитектурно града, трябваше да има стратегия за отпадъците. Именно с тези неща аз започнах да се занимавам.

Водещ: Кой е виновен за неизпълнението?

Минко Герджиков: Вие знаете, че ние през този месец гласувахме тази стратегия за управление на битовите отпадъци, но ако наистина имаше такава стратегия, то тогава кризата с отпадъците, с боклуците на София нямаше да се случи, тъй като с тази стратегия са изразени много ясно стъпките, които трябваше да бъдат извървени. Кой е отговорен за реализацията на тези въпроси, с какви финансови средства трябва да се направи, и ако това беше направено нямаше да има криза, или най-малко щяхме да знаем кой е виновен.

Водещ: Кой носи вина, г-н Герджиков, защото г-н Гаврийски каза, че виновник е СДС? Сега вие трябва да ни кажете, кой според вас носи вината за неизпълнените обещания.

Минко Герджиков: Аз знам конкретиката на проблема. Знам че заводът за битовите отпадъци трябвало да бъде изграден на територията на Кремиковци. Впоследствие, обаче там е имало проблеми с екологичната оценка, а после вече се появи новият собственик от Индия, който не желае заводът да бъде изграден на тази територия. С това са пропуснати да бъдат усвоени средства по европейските програми и така не е реализиран въпроса. Но за мен отговорът е, че не е имало като че ли воля, може би не е имало желание, може би е имало някаква друга причина, поради която този завод не е бил изграден.

Водещ: Пак политическа воля не е имало в случая. Кои партии са нямали политическа воля?

Минко Герджиков: Това не мога да го кажа, тъй като по това време аз не съм бил в управлението на общината, не знам и как са протекли конкретно въпросите. Това, което аз направи, аз прекърших тази съпротива. Вече имаме 14 предложения инвестиционни, така че оттук нататък, който не иска да спира изграждането на този въпрос няма да може да го направи. Единственото, което ще му се остави е да се избере най-добрата технология за столичани.

Водещ: 2003 година сте бил вече зам.-кмет в София и затова така Светослав Гаврийски нанесе своя политически удар като каза, че СДС не е изпълнило.

Светослав Гаврийски: Аз казвам, че управлението на София не е изпълнило обещанията към избирателите, към хората, които са подкрепили СДС с тази програма. Доколкото програмата, която е съставена тези дни за управление на отпадъците, тя е съставена за няколко дена, набързо. Вие не знам дали сте чели тази програма, г-н Герджиков, защото в нея пише, че в дела за осигуряване финансовите средства пише, че Столична община не е в състояние да намери финансови средства, защото хората са некомпетентни и не зная английски.

Водещ: Кой го е написал това?

Светослав Гаврийски: Това е включено в програмата, на която г-н Герджиков цитира. Аз мисля, че един ръководител, който сериозно се занимавал с тази програма трябвало да е прочел, за да види какво има в нея и да не обижда своите служители.

Водещ: Искате да кажете, че г-н Герджиков е писал тази програма?

Светослав Гаврийски: Тази програма е написана от консултанти. Мисля че ръководството на общината, дори не е вникнало достатъчно в нея.

Минко Герджиков: Съжалявам, че г-н Гаврийски е подведен. Това е проекта, това не е гласувания. Искам да ви представя гласувания проект и ако там този текст липсва, моля да ми се извините. Подведен сте г-н Гаврийски, съжалявам затова.

Светослав Гаврийски: Вие казвате и консултантите казват, че Столична община не е в състояние да привлече инвестиции. Това ръководство не е в състояние да привлече инвестиции.

Минко Герджиков: Тази програма беше направена под методическото ръководство на Министерство на екологията. Ние дадохме всичките базови документи. Този текст не фигурира. Вие казахте преди малко, че това е част от програмата, а сега казвате че не фигурира.

Светослав Гаврийски: Аз не знам дали фигурира, това е оценката за нашата работа.

Минко Герджиков: Аз пак ви предлагам да видим окончателният гласуван текст и ако това фигурира, тогава аз ще ви се извиня.

Водещ: Продължаваме разговорът по тази тема, но искам да канализирам нашия разговор така – кой е отговорен за днешното положение на София, за да има толкова проблеми в тези избори, за да си говорим тук за боклуци, кучета, дупки по улиците и други ред проблеми, кой според вас е истинският виновник. Г-н Гаврийски, пак ще кажа нанесе политически ъперкът тук, като ви накара сега да защитавате СДС или пък да признаете, че те носят вината, за да не се стовари върху вас, защото вие сте само от две години в общинската администрация.

Светослав Гаврийски: Естествено, че управлението на града е виновно за тези проблеми, след като от проблема с боклуците се обсъжда от 1999 година строителството на завода. 2005 година ние нямам завод.

Водещ: Тогава Иван Костов не е бил премиер г-н Герджиков…

Светослав Гаврийски: Тогава правителството е предложило два пъти на кметството да бъде включен този завод в програми, с всичко, с финансиране 70% от ИСПА и двата пъти кметството е отхвърлило предложението.

Водещ: Развийте г-н Герджиков своята идея за модела Софиянски – Костов, която развихте в нашето студио?

Минко Герджиков: Не е отхвърлило, просто не е намерен подходящ терен, а не можеш да кандидатстваш по ИСПА без терен, а също така екологичната оценка не е била положителна. Това е истината. Аз съм се задълбавал в тези въпроси.

Светослав Гаврийски: Истината, аз не казвам, че е трябвало да бъде подкрепен този проект, но истината е, че от преди 6 години се обсъжда въпроса за строителството на завод.

Водещ: Кой носи вината за това, г-н Герджиков, че днес ние водим разговора затова, че боклуците на София няма къде да бъдат преработвани? Вашата оценка каква е? Две години в общината имате поглед върху нещата.

Минко Герджиков: Този проблем не е само проблем на София. Този проблем е проблем и на Атина и на всички европейски градове. Атина 30 години не може да го реши, където и да отидете знаете всеки е готов и иска да произвежда голямо количество отпадъци, обаче е готов на война, ако тези отпадъци трябва да са близо до него. Докато не се намери площадка за изграждане на този завод този проблем ще бъде нерешим. Тук трябва да бъде намесено и правителството. Вие видяхте сега каква съпротива срещаме при всяка една от площадките, където трябваше само да балираме отпадъците.

Водещ: Назовете партиите, партиите са тези, които трябва да носят отговорност. В края на краищата политическата система почива върху този фундамент. Хората гласуват за партии и след това трябва някой да носи отговорността?

Минко Герджиков: За мен не са виновни партиите. За мен проблемът е толкова труден и толкова тежък за решаване, че ако не се намесят всички, да действат в една посока този проблем и сега няма да може да се реши.

Светослав Гаврийски: Защо не е потърсена 6 години това намесване на правителството. В закона за управление на отпадъците има член, в който се казва, че Министерство на екологията може да предложи на правителството да се строят съоръжения за управление на отпадъците. 6 години не е потърсена отговорността на държавата.

Водещ: Каква е вашата оценка за модела на управление в изминалите 10 години с кмет Стефан Софиянски?

Светослав Гаврийски: Независимо кой е бил кмет столицата е управлявана в хаотична ситуация, без да има ясна представа затова, което ще се случва, без да има план за действие на работа без да се осигурени…

Водещ: Обратно на вашата теза, че нехаотично, а твърде систематично са източвани средствата на софиянци.

Светослав Гаврийски: Това щях да продължа. И този начин на управление води до криза, която човек може да заподозре вече…

Водещ: Хаотично управление със систематично източване.

Светослав Гаврийски: Хаотичното управление води точно до това, ако вземем въпросът с боклука е точно това.

Водещ: Част ли е г-н Минко Герджиков от отговорността затова управление на София, което вие…

Светослав Гаврийски: Естествено той е бил кмет две години и финансово отговорен за тези проблеми. Ако трябваше да се решава въпроса през 2005 година, защо в бюджета за 2005 година не е включен нито един лев за решаване на този проблем, а сега в последните дни.

Водещ: С една дума вашата оценка за Софиянски?

Светослав Гаврийски: Слабо, хаотично управление.

Водещ: Вашата оценка за Минко Герджиков?

Светослав Гаврийски: Част от това управление.

Водещ: Г-н Герджиков, каква е вашата оценка за досегашното управление на София? Имате професионалният поглед върху него. Съгласен ли сте с тази оценка на вашия опонент?

Минко Герджиков: Естествено, че не съм съгласен. Г-н Гаврийски много ясно знае, какво е да си мениджър, да си начело на една структура и какво е да си заместник. Всеки има своите отговорности. Във финансовият сектор, за който аз отговарям няма проблем, който да е свързан с нерешаването на проблема за отпадъците. И пак съжалявам, че са ви подвели, защото ние предвидихме около 20 млн. лева г-н Гаврийски през тази година, точно защото знаехме, че ще имаме проблеми с отпадъците и трябва да ги решим. Заповядайте да ви покажа бюджета, аз мисля че го имам и с мен, за да видите, че сумата, която беше определена за ресора екология тя е към 67 млн. лева, само че 37 са отделени за сметосъбиране, сметоизвозване, всички останали средства бяха оставени в резерв.

Светослав Гаврийски: 67 млн. лева са проекта, след това никъде човек не може да намери окончателния вариант на бюджета, за да видим колко средства, за боклуците са били предвидени петдесет и няколко и поради липса на средства вие сте ги намалили на 48 за концесиите, означава че нямате достатъчно средства.

Минко Герджиков: Не ви е точна информацията. Ние бяхме поставили задача на концесионерите за 53 млн. лева, но впоследствие след като се направи обсъждане, вие знаете, че Общинският съвет гласува бюджета, Общинският съвет реши задачата да бъде редуцирана до 48 млн. лева.

Светослав Гаврийски: Поради каква причина, поради това, че нямате пари.

Минко Герджиков: Не е вярно това. Значи ние имаме на наше разположение 67 млн. лева и дори тази цифра ще бъде преизпълнена. Ние сме имали необходимите пари, но така или иначе това беше решението на Общинския съвет, а останалите средства бяха отделени за рекултивация, за изплащане на заплатите на…

Светослав Гаврийски: За рекултивация да, но не и за изграждането на нов завод.

Минко Герджиков: Строителството на нов завод никога не е било от задачите, която ние трябва да решаваме.

Водещ: Стефан Софиянски е част от историята на това управление от историята на демократичните сили. Съгласен ли сте с оценката, която му даде Гаврийски, че е слаб кмет и вие сте негов наследник?

Минко Герджиков: Това ще бъде обида г-н Гаврийски към хората, които три пъти са гласували все пак за г-н Софиянски и те са признали и неговия принос. Аз смятам, че политиците трябва да бъдат съдени не само по това, което са пропуснали или не са направили, а и по това, което са направили.

Водещ: Вие ли сте политическият наследник на Софиянски?

Минко Герджиков: Ако трябва да обобщим модела Софиянски, това според мен е модела на целия български политически преход през последните 15 години с всичките му грешки, с всичките му постижения, с всичките затруднения, с всичката ни опитност и после с всичките резултати.

Водещ: Г-н Гаврийски смятате ли, че е имало корупция в общината?

Светослав Гаврийски: Това, което наблюдаваме и начина на администрацията и управлението, което е на София предполага такива заключения, тъй като това можем да го видим в управлението на фирмите.

Водещ: Част ли е г-н Герджиков от това заключение? Заключението ви за корупция.

Светослав Гаврийски: Това е цялото управление.

Водещ: Г-н Герджиков?

Минко Герджиков: През последните две години няма нито един случай, в който аз или пък г-н Кисьов, тъй като вие знаете че Общинския съвет и кмета са много тясно вързани да имат някакви съмнения относно целесъобразността на сделките, относно начина, по който сме управлявали публичните финанси. Вие видяхте, че докладът на Сметната палата е без забележки. Знаете като финансист, какво значи това за един бюджет.

Светослав Гаврийски: Докладът на Сметната палата е толкова дебел за 2003 година, в който има забележки по всички концесионни договори, че те не са подписани правилно, че вие ги подписвате на концесионния договор веднага, в същия ден се подписва анекс, с който се променя концесионния договор, защото там не може да се изпълняват условията. Вие достигате дотам, че казвате на тези концесионери ние даваме 22% от средствата, които ние можем да вземем, пък той да се оправя, както иска в тях. Къде го има това? Това ли е начинът на управление, това ли са цените, по които, къде са цените, по които се прави оценката.

Минко Герджиков: Отговорът ми е много прост и ясен. Вие говорите за 2003 година. Аз съм започнал да управлявам бюджета от 2004 година. Общинският съвет и ние заедно преценихме, че тези концесионни договори се нуждаят от промяна. Беше направена временна комисия, която видя кои са най-важните неща, които трябва да бъдат променени. Използвайки моят опит в международния преговор ме натовари да оглавя една комисия, която да предоговори тази концесия. Така че, за това, което каза г-н Гаврийски всичко е вярно, но така или иначе, ако се видят резултатите от предоговарянето, мисля че вече нещата са вече по-добре.

Светослав Гаврийски: За комисията за водата, която гледа концесионния договор, двама души от комисията подписват под решение, че веднага трябва да бъде прекратен. Комисията взема решение, че ние трябва да продължим добрата работа за концесионерите.

Водещ: Стоите ли зад мнението на вашия така да се каже човек, който ви е издигнал ДСБ, лидерът на партията, която ви издига, че г-н Герджиков е мултак?

Светослав Гаврийски: Не коментирам, аз казах, че никога няма да нападам и кой където е работил се носи съответната отговорност.

Водещ: Иначе е вярно това твърдение и че дава добър тон в кампанията?

Светослав Гаврийски: Казал съм, че няма да коментирам и няма да нападна никой от своите опоненти.

Водещ: Г-н Герджиков, стоите ли зад своите общо взето призивът, който направихте в нашия ефир, че се борите за десния вот и този десен вот да доведе до обединението на Петър Стоянов и Иван Костов?

Минко Герджиков: Мисля че лидерът на ДСБ малко прекали в нападките срещу мен, но от друга страна едва ли аз съм неговият проблем. Благодаря на г-н Гаврийски затова, че той отново запази добрия тон. Аз съм работил дълги години с него и винаги съм бил с най-добри впечатления.

Водещ: Персоналната атака на Иван Костов, срещу вас вади ли го от дясното пространство? Той атакува десен кандидат, наричайки го мултак.

Минко Герджиков: Не знам, това за мен не е въпрос, който има значение. За мен е важно, наистина да се започне решаването на проблемите за София, които са много сериозни.

Водещ: Стоите ли зад призива да се обединят Петър Стоянов и Иван Костов след тези избори?

Минко Герджиков: Това е работа на политиците. Моята мечта е наистина дясното пространство да бъде обединено по начина, по който обединена десницата в Гърция и Нова демокрация спечели изборите и управлява успешно.

Водещ: Г-н Гаврийски, много силно послание от вашия десен опонент. Вие бихте ли призовали за такова обединение между двамата силни лидери в дясно, Иван Костов и Петър Стоянов?

Светослав Гаврийски: Аз между лидерите не мога да призова да има обединение, между партиите това е техен проблем. Искам да се обединят дясномислещите хора, демократичните хора в София, въобще в България и това е моята цел.

Водещ: Ще има ли място във вашия екип, ако спечелите изборите Минко Герджиков като зам.-кмет?

Светослав Гавр

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...