Предизборна коалиция може да изпълни общите политически цели на Демократи за силна България и БЗНС-Народен съюз

ИВАН КОСТОВ: Добър ден на всички! По наша покана се състояха разговори с ръководството на БЗНС-Народен съюз. Обсъдихме проблема в каква степен споделяме общи принципи и общи цели в бъдещата си политика и констатирахме наличието на значително сходство в принципите и в оценките, които имаме за миналото, за настоящото управление и имаме много сходни цели и за в бъдеще. Това беше тематиката на нашата среща. Ще дам думата и на г-жа Мозер.
АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Ние от известно време говорим за една такава среща, защото знаете, че БЗНС-Народен съюз настоява за този принцип на демокрацията – диалога. А Вие, следейки работата ни в Народното събрание, знаете, че ние имаме сходни позиции по това, което става там в законодателството и особено по оценката на управлението на Обединените демократични сили, за което аз не мога да се извинявам, направо казано. Вярно е, че не се постигна абсолютно всичко, но времето не достигна. Но все пак модернизацията на България започна, както и модернизацията на българското земеделие, противно на много приказки, които се изказаха междувременно. Тя започна първо с възстановяването на собствеността и след това и с модернизирането на техниката, която тогава започна. Започна и различният поглед към политиката и там, и в другите сектори на нашето управление. Вие знаете, че ние от Народен съюз – БЗНС-Народен съюза и Демократическата партия, сме категорична опозиция, защото считаме, че това управление не бута България напред, а напротив – връща я назад и създава един политически хаос, от който една демократична държава няма нужда и по отношение на партиите, и по отношение на нашия икономически живот, който е в един застой. Казват, че едрият бизнес върви добре, но аз не виждам този бизнес да създава работни места. Напротив, другата година, след като бъдат приватизирани и “Булгартабак” и няколкото останали големи предприятия, фактически безработицата ще се увеличи, като не се взимат мерки тези хора да намерят работа. Така че, с тези няколко думи искам да кажа, че ние имаме много сходни виждания, по това, което беше и в което ние участвахме, и по това, което е сега. Надяваме се, че чрез едно взаимодействие на основата на нашите принципи на равнопоставеност, консенсус и запазване на идентичност, ние ще можем да помогнем на България да продължи пътя на своята модернизация при едно следващо управление, за да могат хората отново да почувстват, че имат реално увеличение на своя стандарт, а не намаление, както е сега. Защото вие разбрахте, че в новия бюджет, след като новите ставки за социални осигуровки влязат в сила (вместо 30 на 70% за осигурявания ще станат 25 на 65%) заплатите ще вървят надолу, а не нагоре и т.н. Вие ги знаете тези неща, но не е зле и ние да ги повторим, за да разберете, че ние не действаме от предубеждение, а го съдим по това, което прави или по-скоро по това, което то не прави в интерес на българския гражданин.
– Обсъждахте ли посещението в Брюксел на г-н Костов и срещите му с лидерите на Европейската народна партия?
АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Не, не сме. Но и аз ще бъда на следващото Политическо бюро в Брюксел и аз мисля, че не е необходимо това да бъде обсъждано. Ние тука се срещнахме, както знаете, с представители на ЕНП, когато бяха тука в София и проведохме един много важен и откровен разговор, защото те искаха да чуят мнението на всички нас и бяха учудени, че някой в център-дясното пространство би могъл да има благоприятно отношение към правителството, защото ние другите сме опозиция на това управление. Но аз се радвам, затова че г-н Костов ще бъде в Брюксел. Тези връзки са винаги полезни, още повече, че ЕНП е много заинтересована от политическата обстановка у нас и иска да помогне на това пространство в следващите месеци и специално при следващите избори. Като казвам помощ, говоря с морална подкрепа, говоря със съвети и с нещо, което ние винаги ще бъдем готови да чуем.
– Казахте, че имате сходни цели. Те включват ли и предизборна коалиция?
ИВАН КОСТОВ: Сходните цели, които сме обсъдили, са първо да бъде осъществена приемственост и да бъдат продължени и завършени реформите и модернизацията на страната. На второ място е, разбира се, спирането на БСП в похода и към пълно завръщане във властта. И на трето, да не допуснем втори мандат на Симеон Сакскобургготски. В тази връзка ние специално обсъдихме преимуществата на една предизборна коалиция, която може да реши тези задачи. Политически цели може да бъдат постигнати. Разбрали сме се да се видим отново и то сравнително скоро – вероятно след нашите пътувания в чужбина и след гласуването на Закона за бюджета, тъй като тогава ще се очертае картината как България ще отиде на избори догодина.
Г-жо Мозер, Вие как виждате тази предизборна коалиция?
АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Тя трябва да бъде основана на тези, принципи, за които ние говорихме. Но ние в момента разисквахме становищата си за това кое е най-добро, за да осигурим това, за което стана на въпрос – продължаване на реформите. Пътят още е пред нас и трябва да продължим да разговаряме и да видим какво трябва да се направи, за да имаме един добър резултат на следващите избори – в името на демокрацията в България. Нека това не Ви звучи като празна приказка, но това е точно така, защото Вие виждате, че в много отношения правовата държава в България е в опасност и ние трябва да направим това, което зависи от нас в интерес на българските граждани. Нека не забравяме, по време на нашето управление имаше по два пъти в годината увеличение с по 10% на заплатите и пенсиите и по една цяла пенсия и заплата. Сега тези увеличения са много по-малки при едно поскъпване на живота, защото то е безспорно. Така че ние имаме основания да работим в тази насока, защото това ще бъде в полза на българските граждани.
Г-жо Мозер, според Вас, опитва ли се сегашният премиер да започне флирт със земеделците? Чухме тази сутрин, че той е изпратил един поздравителен адрес към БЗНС с председател г-н Пинчев. Моля Ви просто за коментар.
АНАСТАСИЯ МОЗЕР: И аз получих поздравителен адрес…
– Но не го прочетохте на конгреса.
АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Не, но го споменахме във вестника, че сме го получили и то беше даже писмо, а не телеграма. Но по-конкретно не са се опитвали да флиртуват с мене от тази страна на политическия спектър.
– Може ли да се каже, че след тази среща Вашите две партии са най-близките сътрудници?
АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Може да се каже, че ние по становищата си сме най-близки.
ИВАН КОСТОВ: По принципи и цели – да.
– А какво Ви пречи, имате ли някакви различия в този момент?
ИВАН КОСТОВ: В този момент не. Не сме констатирали някакви различия, които да отбележим специално.
– Г-жо Мозер, на Вашия конгрес имаше едно допитване сред делегатите и те не посочиха Демократи за силна България като най-желан коалиционен партньор на БЗНС-НС. Как това се връзва с Вашите изявления сега? Вие направихте изявления, че имате общи позиции за ценности и на срещата на 10 ноември.
АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Да, ние и тука казахме тези наши принципи за една коалиционна политика – за равнопоставеност, за консенсусно решение на въпросите и за толерантност и запазване на идентичността. Те бяха потвърдени и от г-н Иван Костов, защото те са основни. Те са били и в центъра на нашата коалиция Народен съюз. Но не забравяйте, че на първо място беше ВМРО в тези допитвания, така че ние ще се съобразим с мнението на нашите структури. Пак ще кажа, там бяха 800 души, резултатите от допитването бяха много шарени. Те съвсем не бяха еднозначни. Вие посочвате първите две. Петдесет на сто от тях посочиха и Демократическата партия като желан партньор. 300 души гласуваха и за ДСБ. Само седем души посочиха НДСВ като възможен партньор. Това за мен, започвайки отзад напред, е по-важно от другото.
­– Добре г-жо Мозер, но тази критика към управлението на НДСВ, която Ви обединява в момента, беше много по-пестеливо изразена на срещата на 10 ноември. Няма ли известно разминаване на позициите Ви сега и тогава?
АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Не, защото срещата на 10 ноември не беше само среща на БЗНС – Народен съюз, а беше една среща с други партии и организации, които си имат своето становище. Ние нашето, слава Богу, сме имали възможност да го заявим пред Вас многократно и да кажем, че това управление не спази обещанията, които даде на българския народ, че излъга българския народ. Мисля, че сме били категорично ясни в тези свои становища и оставяме на другите да имат тяхно мнение. Но ми се струва, че дори и в тази декларация имаше критика на управлението на НДСВ. Така че, недейте да го пропускате и това.
– Г-н Костов, бихте ли коментирали случващото се с генерал Атанасов в момента. Той е под домашен арест от тази сутрин. Беше осъден по “бързата процедура”.
ИВАН КОСТОВ:Това, че той е освободен от задържане под стража само потвърждава, че мярката, която предприе прокуратурата е пресилена, излишна и незаконосъобразна, защото е била отменена от съда. Замяната с друга мярка е могло да бъде направена от самата прокуратура, тя можеше също да направи това нещо. Искам да кажа, че пресиленото задържане на генерал Атанасов очевидно имаше връзка с делото, което мина онзи ден, за да се повлияе на съда и на съдебните заседатели, защото той е заведен под стража в съдебната зала и това неминуемо е имало ефект, който е бил целен вероятно от прокуратурата. А иначе, ние изразихме мнение, и аз мога още веднъж да кажа, че това, което трябваше да направи прокуратурата, беше да провери в каква степен оперативните данни в онзи доклад, за който образува обвинение срещу генерал Атанасов, отговаря на истината. Това е далеч по-важен въпрос от този за изготвянето на доклада, защото той е изготвен от Националната служба “Сигурност”. Това, което не е направено е, че не са проверени оперативните данни – в каква степен те отговарят на истината, и ако те отговарят на истината, какви обвинения трябва да се формират срещу хората, които са засегнати в доклада. Искам да напомня, че много отдавна главният прокурор е заявил, че разполага с този доклад, така че е имало достатъчно време да го направи. Искам да напомня и още един случай. Той е свързан със сигнал за подслушване, който беше изпратен от специалната комисията в Народното събрание до прокуратурата, която констатира реално подслушванена министри от сегашния кабинет, на журналисти, на политици и т.н. Прокуратурата не се е задействала по този сигнал, независимо от авторитетния източник, който я е сезирал. От друга страна, тя повдигна обвинение срещу Атанасов, което е завършило с присъда, заради това, че той не е демонтирал, ако съм правилно осведомен, тези средства, а не защото е провел подслушване. Значи в единия случай се завежда обвинение и се стига до съд за неосъществено подслушване, а от друга страна, за доказано подслушване, при сезиране от Народното събрание, няма нищо. Това трябва да ни прави впечатление на всички.
АНСТАСИЯ МОЗЕР: Както знаете, подобно беше положението по въпроса за злоупотребите със зърното, които бяха доказани, но прокуратурата не беше сезирана, а тя трябваше да се самосезира, ако ние сме една истинска правова държава. Така че виждате избирателното “възмущение” на това управление.
ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...