Правителството трябва да предприеме незабавни мерки за справяне с кризата и да представи план за ваксиниране срещу Covid-19

Атанас Атанасов: Катастрофалното несправяне със здравната криза, причинена от Covid-19 е факт. Прогресивно нарастващият брой на заразените и нуждаещи се от болнично лечение граждани доведе до крах здравната ни система и постави в риск обслужването на всички пациенти. Властта се опитва да прехвърли отговорността за кризата върху обществото и да маскира хаоса зад клишета за „гъвкави мерки“. Оценката на здравните експерти на Демократична България е категорична: българското здравеопазване е в колапс, а животът и здравето на българските граждани са подложени на риск. Неконтролираното разпространение на заразата вече има и тежко отражение върху икономиката. За да се предотврати пагубното задълбочаване на кризата, незабавно трябва да се въведат мерки за ограничаване на скоростта на разпространение на заразата, да се мобилизират всички ресурси за спасяване на здравната система и осигуряване на лечение за всички нуждаещи се българи, както и да се осигури пряка и административно облекчена финансова подкрепа за спасяване на засегнатия бизнес.Трябва да се въведат следните краткосрочни мерки до овладяване на увеличението на броя заразени граждани от COVID-19:

1. Преминаване към дистанционно обучение за всички деца до края на 2020г. За родители, които нямат възможност да работят дистанционно и са принудени да вземат неплатен отпуск за гледане на дете трябва да бъде отпусната финансова помощ на дневна или месечна база.

2. Временно затваряне на всички заведения с адекватна пряка финансова компенсация за фирмите и служителите.

3. Стриктни правила за работа на търговските обекти и засилен контрол предвид обичайните струпвания на хора около предстоящите коледни и новогодишни празници. Информационна кампания, насочена към превенция на тези струпвания.

4. Ограничаване на събирането на хора на закрито.

5. Преминаване на администрацията в онлайн-режим на работа.

6. Публична програма за дистанционно излъчване на културни събития от сега до началото на януари и пряко подпомагане на артисти и креативен бизнес.

7. В периода до Коледа да се ограничат празнувания, банкети и събирания и драстично да се ограничи туризма, отново с ясни правила и преки компенсации.

8. Осигуряване на постоянна и сигурна онлайн-платформа за връзка между пациенти, лични лекари, РЗИ и работодатели за проследяване, тестване, изолация и назначаване на домашно лечение при гарантирана връзка и ограничаване на преките контакти.

9. Незабавно изготвяне на Национален план за включване на всички държавни, общински и частни болници в овладяването на здравната криза, който да бъде ясно комуникиран и спазван и да даде необходимата сигурност на българските граждани.

Некомпетентността на управлението се изразява и във факта, че няма план за ваксинирането на населението, който да е представен за обществеността. Правителството отказва да даде отговор на въпроса с кои фармацевтични компании, разработващи ваксини, има сключени договори и дали сред тях са производителите на първата ваксина – Pfizer и BioNTech. Предвид това настояваме да бъдат публикувани договорите на Република България с фармацевтичните компании, разработващи ваксини срещу Covid-19, да бъде заявено ясно, дали българските граждани ще имат възможност да се възползват от първата разработена ваксина, едновременно с останалите граждани на ЕС, както и бъде подготвен и представен план за ваксиниране срещу Covid-19. Несигурността и недоверието в способността на управляващите да изведат България от здравната и икономическа криза вече пораждат напрежение в обществото. Призоваваме правителството да поеме отговорност и да представи ясен план за справяне с кризата или незабавно да подаде оставка.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...