Правителството сътрудничи на монополите

(видео)

Иван Костов: Здравейте. Ние анализирахме процесите на гражданско неподчинение, което неподчинение съвсем ясно и недвусмислено посочи причините за своето недоволство в злоупотребите с господстващо монополно положение на пазара в България.

Причините:

1.Изправеният пред фалит НЕК, заради източените 2млрд. лв. заБелене, които отиват в сметките ни.

2.Много лошите договори на БСП за цена на газа, поради което България е сред 5-те държави с най-скъп природен газ.

3.Правителството и неговите контролни органи – ДКЕВР, КРС, КЗП и КЗК са съучастници при ограбването ни от монополите. Пряко доказателство за това е факта, че ГЕРБ отхвърли предложението на СК да се забрани практиката за договорите от разстояние на телекомите.

Подобна промонополна политика в момента ГЕРБ прилага и по отношение на производството на храни, като умишлено натоварва дребните производители с излишни изисквания и на практика ги изхвърля от пазара.

Решението е:

1.Реформа на енергийния пазар чрез създаване на енергийна борса и конкуренция при доставките на електроенергия за фирмите. Регулирани да останат само цените за домакинствата.

2.Смяна на състава на контролните органи и избор на ДКЕВР от парламента, за да не е пряко подчинен на премиера

3.Въвеждане за всички монополи на нови европейски правила, които пряко да защитават интересите на потребителя.

4.Задължаване на ЕРП-тата да доставят външни удлуги само чрез публични търгове, коит ода подлежат на драконовски контрол от ДКЕВР

5.Забрана кражбите на електроенергия и загубите по мрежата, да се отразяват в сметките на абоната.

Това се решения, които за съжаление ще останат за след изборите. Тази тема ще бъде първата, която ние ще поставим пред президента на днешните консултации, които той започва със СК днес в 14:00 часа и ще й придадем най-високо значение в оставащия период. Защото, макар и времето да е малко, има действия, които могат да бъдат предприети веднага, и ще настояваме президентът поне да има отношение по тези въпроси. Защото гражданското неподчинение може и да затихне, може и да се разрасне повече. Втората тема ще бъде изборния кодекс. Ще поискаме гаранции и разбиране от президента за всички мерки, които ние ще вземем срещу кражбата на гласове от страна на управляващата политическа партия. Третата тема вероятно ще бъде приемането на законите за специалните служби. На ваше разположение сме за въпроси.

Въпрос: Кои са тези действия, които могат веднага да бъдат предприети, без да се чакат изборите? Говоря за ел. сметките.

Иван Костов: Ами вижте, драматична промяна на формулата за образуване и налагане на тези нови правила на доставчиците. Това може да се направи и за сравнително кратко време, въпреки че не е толкова просто. Вижте основния проблем на контролните органи е, че те не знаят защо съществуват. Това е малко преувеличено, но е по същество вярно. Те мислят, че са органи на правителството за насърчаване на производството, на доставянето на електроенергия, на топлоенергия, на телекомуникационни услуги и т.н. А те не са за това. Те са органи за защита на конкуренцията, за защита на потребителите. И да ви дам пример, ако се въведат правилата и се появи конкуренция на пазара на електроенергията, ще се случи същото, което се случи с налагането на европейските правила за регулиране на телекомуникационните оператори и вкарването им в обстоятелства на истинска конкуренция. Какво стана с цените на телефоните разговори? Всички знаете – паднаха. Това е начинът да се преборим с покачващите се цени.

Въпрос: Г-н Костов, как разчитате това, че се бави назначаването на нов председател на ДКЕВР? Има ли това някаква връзка? Освен нещо от Делян Добрев, отново се чу оправданието, че една от причините за високите сметки са дългосрочните договори на “Марица”.

Иван Костов: Аз много пъти пред журналисти обяснявам, че една непроменяща се величина не може да доведе до покачване на сметките. Това е непроменяща се величина, закована още навремето от ДКЕВР по определен начин и не тя е причината. Моят отговор на вашия въпрос се съдържа в първата констатация, която ние правим. Изправеният пред фалит НЕК заради източените 2 млрд. е причината неговите загуби да бъдат вписани като увеличение на цената на електроенергията, както и цената на газа, който се купува от Газпром.

Въпрос: Г-н Костов, можете ли само да коментирате идеята за връщане на ЕРП-та в държавата?

Димитър Бъчваров: Позволете ми да кажа няколко думи по този въпрос, защото това е една изключително лъжлива и измамна политическа теза, с която сега спекулира БСП, Атака и други сателитни партии. Общо взето на левия популизъм. Национализацията първо, всички тези партии знаят много добре, че практически не невъзможна, нито могат да се възтановят сумите, дадени за приватизация, нито това може да бъде одобрено от ЕС и да бъде в съответствие с правилата, нито ще доведе до някакъв резултат, което е най-важното. Защото, вижте, НЕК е държавен, нали. От там бяха откраднати 2 млрд., той е държавен монопол, 2 млрд. лв. които сега са в сметките, които изпразват нашите джобове. Т.е. подобна мярка да върнем намесата на частните дружества с господстващо положение, или както хората ги наричат монополисти, да върнем държавния монопол, за да може едно следващо, както се надяват от БСП, ляво управление отново да източва този сектор, е напълно безсмислено и е възможно да стане, е изключително вредно. Много плитка предизборна теза е това.

Иван Костов: Аз искам да добавя, че в момента в енергийния сектор функционират държавни фирми от типа на НЕК, БЕХ, общински фирми, които държат топлофикационни дружества, частни фирми на български инвеститори, които произвеждат електроенергия в топлоцентралите и чуждестранни фирми, които се занимават както с генерация на електроенергия, така и с нейната продажба. Т.е. на пазара има всичко, но както има различни форми на собственост, така има и нерегулирана и насърчавана злоупотреба с господстващо положение от страна на участващите регулаторни органи. Т.е. проблемът не е във вида на собствеността, която и в момента е най-различна. Проблемът е в това, че няма правила.

Димитър Бъчваров: Искам да добавя само. Вижте примера със софийска топлофикация, която като пинг-понг се прехвърля ту на държавата, ту на общината. Е нали тя е публична собственост. Там подобриха ли се нещата? Не. Там нещата са в много критично положение. Хората протестират с пълно право. Превръщането на контролните органи на държавата в съучастници в грабежа, това е проблема. Чия е собствеността на акциите в случая не определя крайния резултат.

Иван Костов: Аз искам също да продължа, тъй като г-н Бъчваров ни разказа изключително интересна практика в Германия, във връзка с преустройството за подаването на топлоенергия на домакинствата, която е ставала както в България по вертикален път, т.е. щранговете са минавали през апартаментите и са давали възможност за създаване на остри напрежения между хората в различни апартаменти, които косвено се облагодетелстват от това, че минават тези тръби, пък са се изключили. Знаете ги всички тези въпроси, да не ги коментирам. В програмата за икономия на електроенергия и на топлоенергия, изобщо на енергия, трябваше българското правителство да следва, в тези години, толкова много, да следва германското, което е променило, както той ни разказа начина на подаване със съответни промени на системата за топлоподаване в тези блокове и е променило хоризонтална система на подаване на вода. По този начин, където е въведена тази система на хоризонтално подаване на водата, навсякъде няма тези остри напрежения между хората. Това трябваше да бъде част от грижата на правителството за използване на европейските програми за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата.

Въпрос: Проблемите, които са свързани със сметките за тока са важни, но не Ви ли прави впечатление, че изместиха темата за досието “Буда” от медиите?

Иван Костов: Знаете ли ние мислим обратно, че тези теми, които сега се проявяват като гражданско неподчинение, ако бяха дебатирани публично, ако те бяха заели вниманието на гражданските организации, които управляват контрол върху дейността на политиците и управлението на страната, ако не се занимавахме със скандал след скандал, с провал след провал, с разни документи и т.н., ние нямаше да стигнем до гражданското неподчинение, което вече е същинска тема на политиците. Защото всичко останало не е точно тема на политиците, то е някаква друга тема. Ние искаме да кажем, че считаме за пръв път реалността проби през ПР кампанията на ГЕРБ и се прояви в гражданско неподчинение. Това не е подмяна на политическото, това е пробиване на самото политическо на улицата.

Въпрос: Какъв отговор очаквате от управляващите на гражданското неподчинение?

Иван Костов: ПР акции, те това могат. Ще срежат някъде някоя лента, нещо ще покажат, ще сътворят друг скандал, който да отвлече вниманието, ще се надяват това нещо да затихне. То може да намали интензивността си, може и да я засили. Никой не знае.

Въпрос: Виждате ли във вчерашните протести един нов 10 януари, който може да помете управляващите?

Иван Костов: Ами 10 януари не помете управляващите, а след 10.01 събитията. Между другото много хора се упражняват на тази тема – кой какво бил видял, кой не видял, разбрал, недоразбрал. Знаете ли на 10.01 как станаха събитията? Имаше насилие пред парламента и в парламента, а след това имаше организирани протести, на другия ден. След това цялата опозиция организира протести, събрахме се пред паметника на Александър Невски и казахме, че ще протестираме докато това правителство не си отиде. И започнахме протести, които дадоха резултати. От 10.01 до 04.02, когато практически убедихме Николай Добрев да оттегли проекта си за създаване на правителство. Т.е. всичко зависи от енергията и от желанието на хората да протестират.

Въпрос: Виждате ли у хората такава гражданска енергия?

Иван Костов: Никой не може да каже дали това е начало на такива протести или няма да стихнат тези движения. Не може да се каже предварително. Най-малко обаче е редно, тъй като тогава имаше политическа сила, която оглави протестите, което сега пак изглежда с времето е останало незабелязано от някой хора, които са живели в България. Това беше Съюзът на демократичните сили. Ние считаме, че в момента предвид предпоставките за възникването на това движение, на това гражданско неподчинение се крият и в управлението на Тройната коалиция и в управлението на Симеон Сакскобургготски. Да си спомним кой приватизира ЕРП-та с изключителна съпротива поне при нас, в СДС. Не знам дали това някой го е запомнил, но ние имахме 14 страници становище и сме се борили срещу тази приватизация, която практически подмени основните въпроси на енергийната стратегия. Вместо икономия на електроенергия и топлоенергия, продажба на дружествата с цел мнима конкуренция. Ние бяхме против. Не може сега от тези политически сили, които застават в позицията на подкрепящи протестите да се формира политическо лидерство. Би било нередно, би било необоснована лъжа, както казахме.

Въпрос: От Вашите думи излиза, че Ви трябва да оглавите протестите.

Иван Костов: Ние виждаме решението във въвеждането на нови правила при всички – война срещу злоупотребата с господстващо положение, промяна на функцията на тези органи и превръщането им в защита на интересите на потребителите и на конкуренцията. Това казваме ние. Ние не считаме, че в България тези въпроси тепърва трябва да се решават на улицата. Трябва да се решават интелигентно, България все пак е член на Европейския съюз и на НАТО.

Димитър Бъчваров: Ако може да допълня. Преди малко повече от година, ние СК и специално ДСБ, внесохме специални поправки в Закона за защита на конкуренцията, ако си спомняте. Веднага от ГЕРБ бе засечен с техен проект и опаковани и двата проектът бяха избутани в небитието. Ето защо говорим за едно съучастие от страна на правителството и марионетните му контролни органи не за друго. Това вече е абсолютно фокусирана и дефинирана политическа отговорност, това не са някакви обективни проблеми възникнали по някакви технически обстоятелства.

Иван Костов: Да допълня, единствения, който реагира на нашия законопроект, беше кой? Помните ли кой реагира срещу нашия законопроект? Самата комисия за защита на конкуренцията. Защо реагира срещу нашия законопроект? Ето вижте нещата как започват да се проясняват едно по едно. За да може да се участва.

Въпрос: ГЕРБ не проявиха чуваемост и по въпроса с монополите с горивата. Искахте оставката на председателя на КЗК, не е ли време Мартин Димитров, като председател на парламентарната комисия за конкуренцията да каже нещо по въпроса? Защото на изборите знаем какво ще стане. Извинявайте, че променям тона на пресконференцията. Знаем какво ще се случи, едно добро предложение ще бъде провалено.

Иван Костов: Това е констатация.

Въпрос: Днес е последният срок за подаване на кандидатура за ВСС, ще има ли Синята коалиция такава?

Иван Костов: Няма да има, Синята коалиция няма да има кандидатура. Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...