Правителството организира държавен картел

Позиция

на ПП “Демократи за силна България”

относно достъпа до Природен парк Витоша и ски зона “Алеко”

Политическият натиск на ДСБ, силната обществена реакция срещу промените в Закона за горите и подкрепата към предложенията на СК дадоха резултат – достъпът до Природен парк “Витоша” е възстановен и туристическите лифтове отново работят.

За съжаление обаче, липсата на авторитет и компетентност дава възможност на фирмата монополист да изнудва отново и гражданите, и управлението на града. “Витоша ски”АД се възползва от осигурената й, от мнозинството на ГЕРБ в НС, възможност да злоупотреби с монопола си и да блокира сезона, като не изпълни задълженията си за поддръжка на ски пистите.

Преди два дни министърът на земеделието заяви, че при нужда държавата сама ще осигури обработката на ски пистите. Това обаче е незаконно, защото депутатите на ГЕРБ отхвърлиха предложените от СК и ДСБ поправки в Закона за горите, които даваха това право на общинската администрация, при бездействие на собственика или ползвателя. Именно отхвърлянето на това предложение е отворена вратата за нова злоупотреба с господстващо положение на монополиста.

Затова ДСБ предприема следните три стъпки:

1. Депутатите на ДСБ ще внесат, още на 4 септември, повторно предложенията на СК, които гарантират възможността за българските граждани да ползват пистите и съоръженията на Витоша още този зимен сезон.

2. Призоваваме, управляващото мнозинство на ГЕРБ да разгледа приоритетно и да подкрепи, в комисиите и в парламентарната зала, предложените промени.

3. Общинските съветници на ДСБ в СОС ще внесат предложение да се отделят средства от бюджета на общината и да се задължи кмета да създаде предварителна организация за осигуряването на пълен достъп до ски пистите на парк Витоша по време на новия зимен сезон.

Радан Кънев: Добър ден. Първо много благодарим за присъствието в този вече много отпускарски август. Радваме се на вниманието Ви. Ще Ви запознаем с позицията на ДСБ по двата най-актуални въпроса в момента – развитието на съдбата на ски-зоната на Витоша, на пистите и туризма на Витоша, след приемането на Закона за горите в новият му вид и постигнатото вчера т. нар. споразумение между правителството и част от големите търговски вериги в България. Тъй като ние първи и единствени поставихме въпроса с Витоша, не от гледна точка само на ски-зона, а от гледна точка на много по-важният въпрос за масовия туристически достъп, започваме с тази тема, с която ще Ви запознае д-р Москов.

Петър Москов: Добър ден и от мен, така да ни стане малко хладно със замразяването на цените на някои стоки. Да се върнем на темата за… Тя е много обща тема и е свързана с начинът, по който са формирани отношенията на бизнеса и държавата в България, за това дали държавата защитава обществените права, дали защитава обществения интерес. Бяхте свидетели на начина, по който беше приет Закона за горите, за начина, по който една частна фирма искаше да промени националното законодателство в ползата на собствения си бизнес план и на различни усилия на обществени организации и политически партии да се противопоставят на това. Както каза г-н Кънев, ДСБ беше фактически единствената политическа партия, която внесе конкретни текстове, които да дадат на държавата и общините сила да възпрепятстват злонамерено бизнес усилие в ущерб на обществения интерес. С гордост мога да кажа, че тези наши законови промени, които внесохме бяха съществена част от натиска, който доведе до частично решение на въпроса. За съжаление Ви виждате, че отново сега драмата се повтаря с нови искания, нови желания на концесионера, на правитизатора на лифтовете и заплашват следващия ски сезон. Доколкото, благодарение на поправките, които внесохме в зала, за Закона за горите и бяха отхвърлени от ГЕРБ, и помним това бяха поправки, които даваха възможност и задължаваха общините, на чиито териотории са такива съоражения, да осигурят достъпът до конституционното право на гражданите да ползват природните богатства в природните паркове, в случай, че концесионери, частници или други хора забранят това като спрат лифтове, влекове и т.н. Затова това, което предлагаме ние днес, като решение на този проблем са три конкретни неща:

1. Депутатите на ДСБ ще внесат, още на 4 септември предложенията за поправки в Закона за горите.

2. Ще призовем на нарочна политическа консултация депутатите от ГЕРБ да приемат приоритетно и да приемат тези поправки.

3. Общинските съветници на ДСБ в СОС ще внесат, още през следващта седмица, предложение да се отделят средства от бюджета на общината и да се задължи кмета да създаде предварителна организация за осигуряването на пълен достъп до ски пистите на парк Витоша по време на новия зимен сезон. Най-накрая дървавата и общината трябва да влезнат в ролята си да защитат обществения интерес и ние ще настояваме за това до край.

Радан Кънев: Втората тема, по която искаме да споделим позицията си е, както казах, постигнатото споразумение, при откриването на пресконференцията го поставих в кавички, защото няма правен механизъм, нито правна възможност в българското законодателство за подобно споразумение. По своята същност това представлява тежко нарушаване на Закона за защита на конкуренцията и картел по егидата и натиска на държавата. Като политическа партия с десни икономически виждания и като политическа партия представител на малките, средните производители и търговци, на средния бизнес, ние не веднъж сме казвали, че единствено здравата конкуренция на пазара може да осигури, както честни правила за работа предприемачите, така и добри цени за потребителите. Когато държавата насила създава картел, работи централизирано срещу конкуренцията, се постигат двата обратни резултата – цените ще станат по-високи, а пък търговците в градовете и производителите на продукти, които се продават в големите вериги ще пострадат много тежко и аз ще Ви кажа механизма, по който ще се стигне до тези много лоши резултати. Всички помним т. нар. мораториум на цените на горивата, договорени между премиера Борисов и неговия приятел – собственика на Нефтохим, и всички в момента виждате цените на горивата на българския пазар, които при намаляващи международни цени на петрола са шокиращи. Същият ефект можем да очакваме и от това споразумение. Дали от тримесечното замразяване, т.нар, дали ще бъде спазено не можем да предвидим, може би за определени артикули ще бъде спазено, но при всяко положение то дава възможност за много рязко покачване на цените в критичния есенен сезон на българските потребители и намаляване на цените в най-лекия за потребителите летен сезон. По-тежкия най-вероятно ефект е този, който ще настъпи по отношение на търговците на дребно, не на големите супермаркети, а на малките търговци и на самите производители, защото изцяло това замразяване ще се отрази на тях под формата на тежък натиск за намаляване на техните доставни цени. Като е излишно да припомням, че както търговците на дребно, така и малките производители в България, в огромната си част са главно пред фалит или във фалит, т.е. те не могат да понесат един такъв удар, който ги очаква. По тази причина смятаме, че така предложеното споразумение е една крайно неудачна и опасна мярка, без резулатати или изпълнена с лоши резултати. И сме на разположение за въпросите Ви.

Въпрос: Очаквате ли покачване на социално напрежение превид това, което стана преди един ден? И още един въпрос. Как гледате на евентуален референдум за АЕЦ Белене?

Радан Кънев: По отношение на социалното напрежение аз искам да отбележа, че всички теми, които заемат в момента публичното пространство, важни, актуални, част от тях трагични, за съжаление както знаем, затулиха една огромна тема, която наистина ще се прояви наесен с голяма сила и тя е, че за първи път, в българската история безработицата, расте през юни, това вече са официални данни. Можем да очакваме, че данните ще го потвърдят и за юли и август. Никога, дори в най-тежките години за България през юни безработицата не е била по-висока от април или май. В момента тя се повишава, което означава, че туризмът и земеделието не успяват да компенсират фалита на десетки хиляди малки предприятия, практическия фалит на семейния бизнес като дял от българската икономика. Можем да очакваме, че с края на активния туристически и земеделски сезон ще се проявят реалните изменения на проблема със заетостта, така че – да можем да очакваме и сериозно социално напрежение и сериозно напрежение върху цялата държавна структура – бюджет, социални системи и т.н.

Петър Мостов: За референдума. Хайде да кажем кратко и ясно за референдум по въпроса за атомната електроцентрала “Белене” с абсолютна неяснота дори сред самите управляващи каква е цената, каква е цената на ескалацията, колко струва последно е лъжа, това е лъжа. Да наречеш една лъжа демокрация е още по-голяма лъжа. Трудно е да се обясни конкретно, защо това е лъжа. Но нека да дам един много просто пример: по сложен въпрос, свързан с национална сигурност, свързан със загробване финансово на държавата години напред, изборът трябва да бъде дълбоко информиран. Това е невъзможно да се случи на базата на един масов референдум, на който всеки един от нас, който не е запознат с тънкостите нито на сделката, нито на достиженията в тази насока може да даде своето информирано мнение. Дали да правим референдум за бъбречната трансплантация например, знаете ли? Аз знам – вие не знаете какво съдържа в себе си това, но ако някой ви накара, вие вероятно ще отидете и ще дадете своето мнение. Това не значи, че то ще е умно и, че ще е добре за държавата. А това е лъжа, това е опит на БСП да “яхне” една вълна на фона на всичко това, което се съдържаше в предишния ви въпрос. Т.е. при повишаване на цени, при повишаване на цени на енергийни носители и т.н. ще се излезе с лайтмотива, че една нова такава централа ще ни доведе до благоденствие. Това е лъжа, защото ние от Синята коалиция ясно с факти доказахме, че това е невъзможен, непоносим за държавата дълг, който ще вкара държавата в още по-тежка финансова и икономическа ситуация. Лъжа!

Въпрос: Отново във връзка с Витоша ски, какво имате предвид като казвате, че искате да гарантират достъпа при подобни случаи?

Петър Москов: Т.е. вие се опасявате, ако разбирам правилно въпроса, опасявате се, че ще се върнем в 90-те години, когато по курортите имаше 4 гишета с различни каси. Затова казвам, че нашите законодателни общински инициативи са свързани. Законодателната инициатива, законодателната промяна изискваше в такива ситуации, в който е възпрепятстван достъпа до природни паркове от някакъв частен концесионер и т.н., общината, на чиято територия е съответния парк да поеме управлението на съоръженията, поемайки управлението на съоръженията временно тя е в правото и задълженията да осигури на нас, гражданите ползването на тези природни богатства, затова тези неща са свързани, а конкретно как общината ще направи това, а разбира се с промяна в собствения си бюджет за заделяне на тези средства, нужно е.

Въпрос: Дали може да коментирате решението на КЗК за картел на горивата?

Радан Кънев: Аз не съм запознат с конкретното съдържание на решението все още. Най-вероятно ние по него ще вземем нарочна позиция на ДСБ, тъй като ние винаги сме били много активни по темата. Ние сме участвали със сигнали по тази тема към КЗК, така че това ще е предмет на отделна пресконференция свързана с цените на горивата и с нашето отношение към поведението на КЗК в този случай.

Петър Москов: При всички положения поведението на КЗК да момента е провал. Пак казвам, според собствения й председател тя трябва да е академичен орган. Сега, преди пресконференцията се шегувахме, че ако ДАНС ще разследва цените на хляба, то най-вероятно КЗК трябва да разследва взрива в Сарафово. Това е невъзможност да се управлява, не знаеш кое, за какво служи.

Въпрос: Добре не трябва ли да се създаде парламентарна комисия, която да решава в такива случаи?

Радан Кънев: Сетих се за въпроса – не сме го обсъждали. Доколкото никой от нас не е народен представител в момента, аз не мога да ви дам някакъв ясен, подробен отговор. Но цялото предложение звучи гротескно. Не мога да си представя Синята коалиция да подкрепи подобно предложение. Има държавна комисия, структурирана по силата на закон именно с тези функции. Ако се създаде парламентарна комисия със същите функции след това конституционния съд ли ще контролира парламентарната комисия? Който има отговорности по закон трябва да ги носи и съответно изпълнителната власт трябва да носи своите отговорности като правителство, а не да ги прехвърля на парламентарна комисия с неясни функции – това е “измиване на ръцете”.

Петър Москов: Беше интересен мотива на господин, ако не се лъжа, Червен Кондев, той каза:”Вече няма само управлението и опозицията да носят отговорност за цените”. Знаете ли, това е доста глупаво на фона още повече на темите , които ние дискутираме. Събират се едни хора, правят картел между големите вериги, събират се едни други хора, правят по същество картелно споразумение, за това какви да са следващите 2 месеца цените на горивата. На базата на това някаква парламентарна комисия, при вече сключени от изпълнителната власт картелни споразумения, ще трябва да носи отговорност за картелните споразумения на Мирослав Найденов, откъде, накъде? В крайна сметка това е парламентарна държава и още веднъж припомням: преди 2 месеца по този въпрос и за Витоша ски и за цените на земеделските продукти ние от тази трибуна поискахме оставката на този човек. Този човек е в основата на всеки един лобистки интерес в този сектор. Невъзможно е повече неговото присъствие там.

Въпрос: Имат ли право БСП, сега да искат референдум за ядрената енергетика като при положение, че преди години, когато събраха голяма подписка за АЕЦ Козлодуй и специално за 3-ти и 4-ти блок, внесената подписка в Народното събрание изчезна. Тогава, когато “благодарение” на Симеон Сакскобургготски и неговото правителство, тогава чрез телеграми на Кунева и на Паси бяха решени въпросите…, а сега искат референдум, защо?

Радан Кънев: Въпросът го разбирам в 2 части. Отношението си към референдум по тази тема изразихме много ясно. Вторият въпрос го разбирам като моралното право на БСП да иска такъв референдум. Това е въпрос отнесен към избирателите и симпатизантите на БСП. Ние сме убедени, че в българската политика БСП няма морално право почти на нищо.

Благодарим ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...