Правителството занемарява български интерес за 1 млрд. евро

Димитър Бъчваров: Тази извънредна пресконференция е последният повод. При нас постъпиха автентични документи, които показват, че Правителството и министърът на икономиката и енергетиката са бездействали по повод осигуряване на информация и правна защита на българската страна в защитата по арбитражния спор по казуса “Белене” с “Атомстрой експорт”. От консултантската фирма, една от най-големите и престижни “Уайт енд Кейс” (“White and Case”) са изпратили последно предупредително писмо, в което казват, че поради това бездействие се повишават рисковете от лош изход в този спор. Останало е критично малко време, при което трябва да се вземат незабавни мерки, които правителството досега не е предприело, за да се предотврати загуба от 1 млрд. евро иск и много други тежки последствия за националната сигурност, които ще се породят през НЕК и енергийната система на България следствие на този иск. Сигналът е тревожен. Сигналът показва, че българското правителство е в цайт нот, а една елементарна резолюция е забавена от страна на министъра девет дни, въпреки тези критични срокове и никой не знае в момента, как, какви действия са предприети, защитени ли са изобщо българските интереси и дали умишлено, шансовете за защита и за намаляване щетите от неблагоприятните последствия, не са провокирани, вместо да бъдат предотвратени от страна на отговорните министри на Правителството и други длъжностни лица. Искаме да ви припомним факта, който на фона на това, което ви съобщаваме става особено тревожен, че министър-председателят направи изключително не премерено и пораженческо изказване, което след това се помъчи да обяснява и да се оправдава, като допусна директно, че българската страна, едва ли не със сигурност ще загуби този спор, докато мнението на нашия защитник “Уайт енд Кейс” (“White and Case”), съвсем не е било такова по онова време. И във връзка с всичко това ще дам думата на г-н Иван Иванов да допълни позицията на ДСБ.
Иван Иванов: Искам да заявя от името на ДСБ следното, първо: документите, с които разполагам доказват, че правителството укрива важна информация от наетата от България адвокатска кантора, това което защитава нашите интереси. В същото време със свое изявление министър-председателят реално прави услуга на “Атомстрой експорт”. Това уличава министър-председателя, че обслужва интересите на Кремъл, а не на България. Второ: По тази причина министър-председателят, настояваме да представи публично отчет за всички действия предприети от него за защита на българските интереси в арбитражното дело срещу “Атомстрой експорт”. На трето место: призовавам и структурите на гражданското общество с всички възможни законови действия да упражнят контрол върху органите на трите власти призвани да защитават българските интереси в това дело. И на четвърто място: в така създалата се ситуация ние виждаме още един изключително силен аргумент в подкрепа на искането на протестиращите за оставка на Правителството “Орешарски”. Накрая ще ви информирам, че ДСБ, ще подпишем и изпратим сигнал до главния прокурор на Републиката, който да разследва действия или бездействия също, които умишлено са довели до ущърб на интересите на България и могат да доведат до огромна вреда.
Въпрос: Как се сдобихте с тези документи, за които става въпрос? И понеже преди по-малко от половин час ГЕРБ излязоха с подобна позиция в НС, има ли някаква връзка в действията ви и как сте получили подобни документи?
Димитър Бъчваров: Получихме документите от НС днес, те са публично разпространени от депутати и журналисти. А това, че ГЕРБ реагира е по принцип правилно. Ситуацията е много тревожна. Има всички основания да се предполагат умишлени действия. Трябва да се реагира и ние изразихме това в прочетената от г-н Иванов позиция. Никога не сме допускали, че може така грубо да се занемари интерес за 1 млрд. евро и което е още по-лошо да се постави националната сигурност под заплаха, защото загубата на арбитражно дело в такъв размер означава фактически, че НЕК ще фалира. Означава, че българската държава ще бъде натоварена, защото тя е гарант на НЕК по всичките му транзакции, с огромна финансова тежест. Означава дълбоко и организационно разстройство на икономическата среда в страната. Означава безпрецедентно задълбочаване на икономическата и политическата криза. За това е нашата незабавна реакция. Даже бих изразил учудване, че останалите парии в парламента, които и да са те, включително и БСП, след наличието на тази информация, не реагират, не поемат отговорност, не търсят отговорност, а би трябвало да реагират.
Иван Иванов: Искам само да добавя, че двамата с г-н Бъчваров сме членове на инициативния комитет “Не на измамата Белене”, който участваше по един изключително активен начин в референдума на 27 януари. В това отношение ДСБ винаги са били флагман за всички действия на този наистина най-голям корупционен проект на българския преход, на тази най-голяма измама на българските данъкоплатци и само ще отбележа два неща, които са в документите предоставени на нас, а аз разбирам от вас, че са ви предоставени в НС. В единия директно се заявява, че последицата от това бездействие на Правителството, че активите на НЕК са посредством застрашени и малко по-късно, че това ще доведе до опасност потенциална за българските данъкоплатци, т.е всички български граждани.
Въпрос: Казахте, че резолюцията е била забавена. С колко дни? Знаете ли колко правителства са укривали подобна информация?
Иван Иванов: Аз не правя статистика на укриваната информация от българските правителства. Но мога да ви кажа следното – за първи път България се явява страна по арбитражно дело, в което трябва да защитим интересите си, защото в противен случай ще бъдем засегнати с 1 млрд. евро. По тази причина един държавник, ако иска да бъде отговорен пред българските граждани трябва не девет дни, девет часа не трябва да забавя този документ. Това, което каза г-н Бъчваров е само един детайл на цялата тази сага, защото реално в самото начало на писмото се заявява първо, че срещата на представителите на “Уайт енд кейс” ( White and case ) с министър Стойнев се е провела на 9-ти август. Днес ако се не лъжа сме 18-ти септември. И второ – след тази среща, на която те устно са поискали всичко това като документи, списък на свидетели и т.н. са изпратили нарочно писмо с дата 23-ти август и започват с това, че след като са изпратили спешно писмо, от тогава до сега не са получили никакъв отговор. Аз питам това ли е поведението на български министър, за да защити интересите на страната ни? Един месец, който е повече от половината от срока, който се дава, при това срока пред арбитражния съд е строго формализиран – до 25 октомври трябва да бъдат представени всичките аргументи и всички документи. Аз искам да допълня, че по време на посещението на представителите на “Уайт енд кейс” в България те се срещнаха с редица представители, работещи в областта на енергетиката, аз представих няколко документа в защита на българската позиция, които очевидно не бяха представени от официалната изпълнителна власт.
Димитър Бъчваров: Искам също да добавя, че защитата по дело за толкова голям интерес е много голяма по обем и сложност работа. Дори за фирма като “Уайт енд кейс”. Трябва да се систематизират документи, да се направят правни изводи за всеки един от тях, да се вземат показания от свидетели, тези свидетели да се ангажират официално, всичко това трябва да се предаде и да се направи заключителна юридическа обосновка на много задълбочена и широка по обем от страна на защитника. Щом до момента няма никаква реакция, този срок до 25 октомври е изключително критичен. Да, резолюция има от 3-ти септември, това е последното предупредително писмо. Резолюцията е сложена на 11-ти септември, която насочва към по-нататъчни лица в енергетиката, няма да ги споменаваме тук поименно, не това е целта. Това е безпрецедентен случай на реакция.
Иван Иванов: Само ще допълня защо е избрана именно “Уайт енд кейс” – защото това е кантората, която спечели дела на Полша и Чехия срещу руската страна в областта на енергетиката. Макар и в други области на енергетиката. Една от най-силните адвокатски кантори не само в Европа, но и в света. И тревожният тон в писмото показва, че това са хора, които не искат да рискуват своя авторитет и залагат на това, че трябва да спечелят делото на България срещу Атомстройекспорт. Уви българските официални власти нямат същото намерение. За мен това е предателство на националните ни интереси.
Димитър Бъчваров: Разбира се бихме могли да спекулираме много тежко с тези факти. Бихме могли да предположим сценарий, при който умишлено да се загуби този арбитраж, след което на фона на едно задължение от 1 млрд. евро да започнат да убеждават българите, че е по-добре да продължим проекта. Може и други мащабни корупционни схеми да има в този случай, всичко е възможно. Засега ще се въздържим, само казвам как би могло да се коментира всичко това. Но обикновено заинтересованата страна притиска своя защитник да върши работа, да дава отчети, да представи увереност и сигурност на своя клиент, че ще спечели делото. Това е безпрецедентен случай, когато защитника алармира този, който го е наел, че няма никакво съдействие от него. На езика на отношенията в тази сфера и то с такива фирми от мащаба на “Уайт енд кейс” положението е повече от опасно за България.
Въпрос: Според вас кой и под каква форма трябва да понесе отговорността?
Димитър Бъчваров: В политиката има само една форма, която лично министър – председателя направи декларация още в първите дни на своя мандат. Това показва, че той е ангажиран, че следи проблема. Според вас кой е отговорен за тази ситуация? Разбира се, че той и целия кабинет. В такава ситуация се подава оставка незабавно. Но поне се дава отчет на гражданите кой какви ги е свършил.
Иван Иванов: И някак си в този контекст ще припомня двете изявления на Пламен Орешарски, които допълват цялата картина. В едното той заяви, че имал усещането, че трябва да продължим със строителството на АЕЦ “Белене”, усещане, което е против нормалната логика и против законите на страната, защото има решение на НС за прекратяване на проекта и най-малко мин. председателя е този, който би трябвало да дава сигнал за нарушаване на конституцията. Второто, което той заяви е, че е голяма вероятността България да загуби арбитражното дело в Женева. След това притиснат от вас, журналистите, той започна да се измъква от тази ситуация, включително и в НС миналата седмица от отправен към него въпрос. А истината е, че той направи тези изявления, което хвърля тежка сянка върху позицията му. Като министър – председател той е длъжен до последния възможен момент с най-силни и многобройни аргументи да защитава българската позиция. Защото защита на българската позиция означава защита на 1 млрд. евро за българската държава. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...