Правителството да замрази Белене

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Синята коалиция за проекта АЕЦ “Белене”

Кризата от Фукушима накара света със загриженост да преразгледа безопасността на ядрената енергетика:

  • САЩ правят оценка за надеждността на своите ядрени технологии;
  • Германия затвори 7 свои централи и спря продължаването на срока на действие на реакторите си;
  • Франция и Испания разпоредиха спешна проверка на всички свои ядрени централи;
  • Щвейцария замрази плановете си за изграждане на нови ядрени мощности;
  • В Италия спряха изпълнението на предизборната правителствена програма за развитие на ядрена енергетика, замразиха проектите и ще решават въпроса с референдум;
  • ЕС разпореди стрес-тестове във всички ядрени централи на територията на Общността. Започна изготвяне на задължителни общоевропейски изисквания за безопасност на ядрените реактори.

Това е отговорност. За 30 години се случиха авариите в Три Майл Айлънд, Чернобил и Фукушима. Човечеството сега търси причините, поради които рискът от атомни катастрофи се оказа почти 100 пъти по-голям от теоретичните изчисления за 1 катастрофа на 10000 години.

Българският премиер е абсурдно изключение от общата тревога. Той напълно безотговорно заяви готовност да строи АЕЦ “Белене”. Няма да припомняме предизборните му обещания да отърве България от едностранната енергийна зависимост от Русия. Няма да припомняме силните аргументи на Синята коалиция срещу проекта “Белене”, които така и не получиха отговор.

Днес, с големи страхове за бъдещето на България, настояваме:

  1. Правителството, без каквито и да е преговори с Русия, да замрази проекта “Белене” до налагането на новите задължителни европейски изисквания за сигурност и безопасност на ядрената енергетика.
  2. Настояваме избраният от правителството консултант HSBCда се съобрази в своето становище с бъдещите стандарти за безопасност на ядрените централи.
  3. Едва след като бъдат изяснени причините за честите ядрени катастрофи, бъдещето на проекта АЕЦ Белене да се реши след референдум, на който българските граждани да преценят убедителността и силата на аргументите на противниците и привържениците му.

Призоваваме българската общественост, неправителствени организации и европейските институции да принудят българското правителство да изпълни изискванията на общата европейска политика за ядрена безопасност.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...