Правим кабинет в сянка до дни

Петър Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Завършил е Медицинския университет в София. Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Работи в УМБАЛ “Св. Анна” АД в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Учредител на “Демократи за силна България”. От 2007 г. е член на националното ръководство на ДСБ. Той е син на Емма Москова, министър на културата в кабинета “Костов”. Семеен е, с едно дете.
– Няколко дни след изборите преференциалният вот успя да отвори кутията на Пандора в партийните централи, г-н Москов, включително и при вас, нали?
– Краткият ми отговор е – не успя. А смисленият е, че Реформаторският блок стоеше зад такива правила за избори, които включват задължителни преференции. Т.е. това не само не отваря кутията на Пандора и не създава драми, а е инструмент, с който различни хора имат възможност да покажат своите предпочитания. Ние сме единствените, които реализирахме тази възможност напълно. За разлика от случилото се при БСП. Там очевидно става въпрос не за политическо решение, а за обикновена
човешка глупост. Трябва да кажа още, че Меглена Кунева беше един много достоен водач на листата. Тя даде всичко в тази кампания. Резултатите ни сочат, че само 300 гласа не ни достигнаха за втори мандат.
За съжаление преизчисленията процентно отидоха при ДПС като възможност за четвърти техен представител. Така че какво да направим, освен да кажем “Честито!” на всички онези, които са се въздържали да отидат до урните.
– Иван Костов “повлече крак” за преференциалния вот, като обяви, че ще гласува с бюлетината на блока, обаче за Светослав Малинов. Това не бе коректно към общото…
– Г-н Костов в лично качество е изразил свое предпочитание. Такива харесвания показаха още около 30 000 гласоподаватели. Други 20 000 пък дадоха доверие на г-жа Меглена Кунева и т. н. Смятам, че в тези неща нито има виновни, нито потърпевши. Така изглежда демокрацията – хората излизат, гласуват и дават правото на
едни или други да ги представляват. Всички партии в РБ вземат решенията си заедно и ако днес трябва да кажем как да изглежда нашата листа, тя пак щеше да е такава, каквато бе. Кунева е човекът, който изнесе на плещите си кампанията на нашето формирование.
– Преди ден по телефона г-н Костов ми каза, че идеята за преференциалния вот всъщност не е негова, а е родена на площада по време на протестите преди половин година, така ли е?
– Ние всички сме категорично за задължителна преференция и за това всеки гласоподавател да има право на свое персонално предпочитание и волеизявление. Да може всеки да покаже своите симпатии не само към конкретна политическа сила. За блока са гласували и много нов тип избиратели, различни от характерните досега. Между 1/3 и 1/4 от хората, гласували за нас, са изцяло нов тип и като възрастова характеристика, и като демография. Това означава, че блокът вече има свои собствени избиратели. И че хората от протестите и модерните градски хора са повярвали, че има нова политическа сила, която може да върви напред.
– Преференциалният вот, както върви, може и да не просъществува дълго, тъй като наистина разбуни духовете в партийните редици.
– Това е въпрос, пряко обвързан със степента на политическа почтеност в управляващото мнозинство. И по-точно е въпрос на това дали те ще си подадат оставката, ще има ли предсрочни избори и ще правят ли шашкънски номера с изборния закон от гледна точка на някакви неприятности, които им се случиха. Следствията от тези избори са, че правителството трябва да подаде оставка, че трябва да има предсрочни избори и че възможността хората да правят мажоритарен избор работи. Ако управниците решат да пипат Избирателния кодекс в тази посока, това ще е пагубно и ще покаже ясно тяхната политическа непочтеност. Ние смятаме, че възможността за мажоритарно избиране трябва да стане задължител- на. И да може човек да посочи кой му е най-симпатичен. Като да речем прочулият се тези дни номер 15-и на БСП, който е симпатичен младеж и аз бих гласувал за него вместо за Станишев, ако имах пристрастия към тази организация.
– Резултатите от вота у нас се разминават с тези в останалите държави членки от ЕС. Защо сме все наопаки от нормалния свят?
– Първото, което е важно за тези избори и трябва ясно да се каже, е, че онези партии, които залагаха на антиевропейска пропаганда, претърпяха поражения. В известна степен това се отнася и за БСП, чиито привърженици си позволяваха на свои митинги да горят европейското знаме. Те получиха тежка и негативна оценка от българското общество. А “Атака” бе пратена в небитието. Вторият важен извод е, че балансът на политическите сили, които подкрепят правителството, и онези, които искат незабавната му оставка, е коренно променен. Т.е. кабинетът незабавно трябва да си направи изводите и всички да подадат оставка. И третият важен извод е, че блокът ни успя да се докаже.
– Доволен ли сте наистина от постигнатото сега, като се има предвид силното ви присъствие в съвсем близкото минало. Та вие пълнехте площадите и цялата власт бе в ръцете на десните?
– Резултатът – от гледна точка на целите ни – не мога да твърдя, че ме удовлетворява. Но обединението ни вече е извън подозрение по въпроса дали е работеща политическа сила. Доказахме, че сме съюз, който може да постига реални политически цели. И съм сигурен, че занапред резултатите ни ще стават все по-добри. Не забравяйте, че в продължение на месеци бяхме подложени на повсеместна атака. Обърнете се и към социолозите, които ни даваха едва 1,5% подкрепа и ни вещаеха провал. Но този път ние поставихме добро начало. Хората, които превърнаха социологията в машина за манипулации, ще платят своята цена. А Реформаторският блок е траен съюз.
– Възможна ли е реанимация на старото дясно? Какви са вашите следващи стъпки, какво точно и конкретно ще направите, имате ли ясна програма, цели и какви са те?
– Политическите цели на блока вече са ясно дефинирани с конкретни програми и предложения за реформиране в областите на икономиката, администрацията, законодателството, правосъдието и др. В конкретния момент ние съзнаваме, че с днешна дата започваме своята подготовка за парламентарните избори. Това включва работа в организационните ни структури. А в следващите дни ще обявим правителство в сянка, което ще бие яростно по всеки провал на официозното ни управление. Първата и непосредствена задача е да се постигнат бламиране на това правителство и предсрочни избори. Ще си взаимодействаме с всички парламентарни и извънпарламентарни сили, които имат същите цели.
– Кои от дес ния спектър можете да припознаете за потенциални партньори?
– За следващия парламент е нужно да се търси десноцентристко мнозинство и това стана категорично ясно след този вот. Блокът ще влезе в такова единение и ще подкрепи програмно правителство, скрепено с ясно споразумение, така както се прави в държави като Германия и др. Програмите ще са разписани по дни, часове и изпълнители. Кой може да ни бъде партньор към момента, е рано да се каже, но при всички положения, ако партия ГЕРБ е съгласна на такъв тип ясни взаимоотношения, е наш потенциален партньор. Това предполага, разбира се, стъпки и от двете страни. Също така означава партиите, които се обединихме в блока, да излезем постепенно от чувството на самодостатъчност. А за ГЕРБ – да се откаже от много свои досегашни управленски практики. РБ има амбицията и ще се бори за минимум 10% присъствие в следващия парламент.
– Джентълменски говорите за отношенията в РБ, но не се ли опасявате, че са като в онзи виц за българо-руските отношения от близкото ни минало, и при вас делбата все върви не по равно, а по братски?
– Няма да крия, че сред политически активните поддръжници на блока има известно напрежение от резултатите от вота. Но се надявам на политическата мъдрост на ръководството, защото блокът е без алтернатива. Надявам се да не стане жертва на вътрешно-партийни делби. Засега няма такива индикации, иначе вече щяхте да ги знаете.
– Признайте все пак, че повечето от вашите твърди привърженици не одобряваха водачката на листата ви и заради това не гласуваха?
– Пак ще кажа, че блокът е съюз и дългосрочната ни цел е да станем модерна европейска партия. Това е важно и всякакви други настроения трябва да се тушират.
– Вие сте от известен род, от фамилия на интелектуалци, как се отнасяте към политическото лицемерие, носейки и активите, и пасивите на своето наследство?
– Ако кажа, че в 10-те години, през които се занимавам с политика, не ми се е налагало да вземам решения, които не са ми били по душа, ще ви излъжа. Но иначе не практикувам политическо лицемерие. Сега защитавам блока, но причината е, че в началото сме си казали точно и ясно всичко. Искам да продължим напред и да сме алтернатива за мислещите хора. Такава не може да е Бареков, нали?! А за паметта сте права, и не зная дали е известно, че моят чичо, д-р Атанас Москов, през 1947 година е победил Георги Димитров на парламентарните избори, и то в Димитровски район в столицата. После е прекарал 10 години в Белене.
– “Как сте, вашта мамка костовистка” – така ли се поздравявате все още с вашия братовчед – режисьора Теди Москов?
– (Смее се.) Да, така е, още се поздравяваме с тази реплика. Той сега ми е люто сърдит, защото не успях да отида на последните му две постановки. Затова чрез вашия вестник искам да му се извиня и да обещая да наваксам, след като се наспя.
– Намирате ли знаци на съдбата в това, че в разстояние на по-малко от месец любимият ви “Арсенал” след 9 години успя да вземе Купата на Англия, а вие, в едно друго първенство, също се класирах те?
– О, да… Важни са смисълът и красотата в играта. Има термин в английския футбол за пътя на честното постоянно усилие, без компромиси. Така че загубите ни, общо взето, са зад гърба ни, надявам се. И знаете ли, че Борето Лукарски (председател на СДС – б.а.) е лют фен на Манчестър Юнайтед, обаче това не ни пречи да работим добре заедно.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...