ПП-ДБ при Радев: Оставаме опозиция, не виждаме достатъчно подкрепа за приоритетите ни

ПП-ДБ остава опозиция и няма да подкрепи нито първия, нито втория мандат за съставяне на правителство. Това заяви председателят на парламентарната група Николай Денков по време на консултациите с президента Румен Радев. 

Денков отговори, че в момента виждат “скрити разговори за позиции, затова остават в опозиция, която е проевропейска”.

Държавният глава обаче ги попита дали могат да се ангажират с реализацията на третия мандат и дали биха участвали в правителство с мандат на “Възраждане”, които заявиха, че са готови да го получат, за да съставят експертен кабинет.

“Последните три години стана ясно, че е лесно да се свали правителство, но е трудно да се състави. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, нито един път не успя да направи правителство. Ние успяхме 2 пъти и плащаме голяма цена. Ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на политиките, които според нас са важни. Ако за някой друг тези политики също са важни, той трябва да изпълни дълга си към държавата. Това са първата и втората политически сили. Те през цялото време работиха заедно – и когато критикуваха нашите правителства, и когато ги свалиха. Сега продължаваме да следваме приоритетите си, свързани с развитие на бизнеса, качествено образованиие и здравеопазване. Приоритети, които са разпознати, но не виждаме достатъчно подкрепа, за да бъдат реализирани в това Народно събрание. Те не са променени, но не виждаме в тази политическа ситуация как биха се реализирали”, заяви бившият премиер.

Кирил Петков също заяви, че остават опозиция и сега са дали възможността на ГЕРБ да състави правителство.

“Знаем колко е трудно да съставиш правителство. Два пъти поехме отговорността. Избирателите ясно ни дадоха този път позиция на опозиция. Избирателите дадоха възможността на ГЕРБ за мандат за правителство. Ние ще сме проевропейска и антикорупционна опозиция”, обясни той.

Денков добави, че няма как да подкрепят правителство с мандат на “Възраждане”, защото имат голямо различие относно Европейския съюз и развитието на държавата, което не позволява те да бъдат коалиционни партньори.

Атанас Атанасов пък заговори за снимки на снайперисти по оградата на двора на Бойко Борисов и попита президента дали тези мерки са взети от комисия, в която двама от ръководителите са назначени от него.

“В публичното пространство се появиха снимки на снайперисти по оградата на двора на Бойко Борисов. Тези мерки са взети от комисия, в която двама от ръководителите са назначени от вас. Ако има заплаха за мандатоносителя, това е опасно за държавата”, каза Атанас Атанасов.

Държавният глава му отговори, че има информация, но когато има риск за физическо лице, тя не бива да става публична.

“Ще говоря със службите за сигурност и ще изискам информация”, допълни Радев.

Третата политическа сила беше представена от Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Божидар Божанов, Кристина Петкова. Те са последните, които се срещат с президента днес.

Източник: www.offnews.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...