ПП-ДБ представи предложения за промени в Конституцията

“Това е версията на “Продължаваме Промяната – Демократична България” на промените в конституцията и те са продукт на многогодишни усилия на демократичната общност. Искам обаче да подчертая, че те стъпват на едно по-широко политическо съгласие. В последните месеци бяха обсъждани на различни нива парламента с колегите от ГЕРБ и ДПС. Надявам се да се види, че зад тези текстове стои висока степен на консенсус, което е гаранцията, че ще изминат цялата процедура в Народното събрание и ще се появят в Държавен вестник”, представи Христо Иванов.

“Повече справедливост. Повече отговорност. Независимост при съдиите. Тези три принципа трябва сменят системата и чувството, че не всички са равни пред закона да остане в миналото. Смяната на тези три принципа ще ни даде и повече от така нужното доверие за влизането ни в Шенген и да продължим пътя си към една нормална европейска държава. Друг важен принцип е да изведем българската култура, писменост и духа на просветата на преден план. Да оставим завет на нашите деца, че България в миналото е дала просвета на голяма част от Европа, и че те са горди потомци на просветители”, заяви Кирил Петков.

“24 май е празник, който обединява. Той е още една причина, освен българският флаг и българският химн, да се чувстваме част от една общност. Това, което можем да дадем на света, е въплътено именно в този празник като празник на българското слово, просвета, култура и на кирилицата като духовно постижение, което ние сме дали на световната култура и което ни обединява с други народи”, заяви Премиерът акад. Денков.

“Промените в Конституцията, които предлагаме, ще се превърнат в основна задача нанастоящето Народно събрание. Сега действащата Конституция беше приета от Великото Народно събрание през 1991 г. и на практика тя беляза прехода от комунизъм към демокрация. Обстоятелството, че към онзи момент бившата комунистическа партия имаше мнозинство, сложи отпечатък върху отделни елементи на държавното устройство. За съжаление пример е съдебната власт и по-точно в прокуратурата, където на практика беше запазен съветски модел на действие на тази институция. Не случайно сърцевината на промените,които ние сега предлагаме, се отнасят именно до главата за съдебна власт иначина, по който се управлява прокуратурата, защото един от водещите проблеми,пред които сме изправени като общество днес е усещането, че законът не се прилага еднакво за всички. Големият ни стремеж е в това да променим основния закон така, че този дефицит да бъде отстранен”, коментира ген. Атанас Атанасов.

“В основата на това усилие стои усещането в нашето общество, че няма справедливост и усещането, че няма ясен път и ясно бъдеще за България. Следващите 6 месеца са нашият шанс да проведем широк обществен дебат за това какво бъдеще искаме да имаме, в каква държава искаме да живеем и как стъпвайки на заветите и на успехите на миналото можем, не само да станем равни на другите европейски народи, както ни е завещал Васил Левски, но и да ги поведем, както е направило първото българско царство”, заяви Асен Василев.


Много е важно да използваме тези промени, за да покажем какво бъдеще искаме да имаме, как можем да помогнем на Европа и на света да се придвижи напред, каква е мисията на българския народ и как тази мисия може да бъде постигната по начин, който използва талантите на всички български граждани и по начин, който разпределя благата справедливо за всички. Нека не пропускаме този шанс.

“Промените в Конституцията ще доведат до подобряване на икономическата среда. Първо, ще осигурят честна и справедлива администрация. Регулаторите повече няма да са бухалки и пречка пред развитието на честния бизнес. Промените ще доведат до просперитет в дългосрочен план – нищо няма да стане бързо, но ще положат добра основа за успешното развитие на България. Втората много голяма крачка е мандатността на кметовете – това е стъпка в правилната посока на дефеодализацията на българските общини. Така ще намалеят неравенствата и България няма да се развива на две скорости”, каза Владислад Панев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...