Потресен съм от псевдо политическите решения на Борисов

Управляващите са твърде слаби за непопулярни действия. Това каза Иван Костов пред журналисти, цитиран от агенция “Фокус”.
По думите му ДСБ е предлагало да подкрепи реформи, когато цената им е била много по-ниска. Една от причините идеята да не бъде приета били президентските и местните избори.
Същевременно резултатите от вота показвали, че правителството няма подкрепата на мнозинството от избирателите, за да прави реформи.
Възможното решение за пенсионната реформа Костов вижда в намирането на казус, около който да има национално съгласие. “Според нас той може да бъде следният – пенсионната система отделно, защитаваща солидарния принцип на осигуряване – внасям пари, получавам пенсия, съобразно внесените пари, никой не взема от моите пари, за да дава социална пенсия, да дава добавки на бедните, да посреща други нужди и т. н.”
Допълни: “Който не се осигурява, да е ясно, че държавата го подпомага, но го подпомага по линията на социалното подпомагане. Това подпомагане в никакъв случай не може да бъде равно на пенсията на човек, който се е осигурявал през целия си живот.”
Според него управляващата партия е сама, опряна на вота на шепа ренегати в парламента, а система, при която управляващите правят опити за непопулярни реформи, подкрепени от ренегати, е нестабилна и крие рискове.
Костов смята, че протестиращите имат основание, защото с тях не се е действало по коректен начин. ГЕРБ даде едни обещания на изборите, сключи едни споразумения със синдикатите и не изпълни нито едното, нито другото, обобщи той.
Лидерът на ДСБ посочи, че опитът показвал, че реформите се прокарват в самото начало, а всяко правителство след 2.5 г. не може да прокарва непопулярни мерки.
Костов каза, че псевдополитическите изявленията на Бойко Борисов го шокирали: “Мен ме притеснява, че когато има тежък проблем, вместо политическо решение, чуваме абсурди от неговата уста.” Допълни, че политиците трябвало да са в състояние да дават решения на проблемите на хората.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...
Атанас Атанасов: първият мандат върви към провал
"Като наблюдавам ситуацията, особено от вчера, мандатът на г-жа Габриел отива към провал. Днес...
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПП ДСБ 6-13 май
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Ивайло Митковски: причината да сме в патова ситуация...
Ивайло Митковски: Крайно време е, когато една политическа сила поеме ангажимент и обещае нещо...