ПОРЕДНО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ СВОБОДАТА НА ИНФОРМАЦИЯТА – Иван Иванов, в. “Седем”

На 19.02.2009 г. Народното събрание прие скандални промени в Закона за електронните съобщения.

Гласуваният текст в преходните и заключителни разпоредби на закона дава неограничено право на Комисията за регулиране на съобщенията да издава без търг или конкурс разрешения за ефирно излъчване на радио- и телевизионни програми с национален обхват. Тази разпоредба създава възможност за тежка корупционна практика, тъй като става въпрос за разпореждане със строго ограничен честотен ресурс. Той ще бъде разпределян между оператори, чиито собственици са лоялни към управляващите. Нещо повече, някои от тях са спонсори на партиите, които днес са на власт. На първо място това са медийните групи на Ирена Кръстева и Георги Гергов. Нека си припомним, че синът на Ирена Кръстева – Дилян Пеевски, е заместник-министър от квотата на ДПС в министерството на Емел Етем. Уличен в политически натиск над бивши държавни служители, той беше отстранен от поста си, но по-късно по настояване на ДПС Сергей Станишев го възстанови като заместник-министър. Що се касае до Георги Гергов, той е член на Висшия съвет на БСП и с подобаваща наглост заявява, че е трето поколение комунист и първо поколение олигарх.

В Закона за електронните съобщения бяха приети текстове, които са опасни за националната сигурност. Новите разпоредби създават пълен монопол на едно лице върху собствеността на трите мултиплекса, необходими за първия етап от цифровизацията на телевизионните и радиоразпръсквания. Процедурата не предвижда провеждането на търг или конкурс и е в противоречие с чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България, който повелява, че законът трябва да създава и гарантира еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребите с монополизма.

С одобрените текстове се въвежда изкуствено разделяне на собствеността на цифровите мултиплекси от мрежата за разпространение на радио- и телевизионните програми. Това е в пълно противоречие с приетата практика в целия Европейски съюз и лишава страната ни от навлизането на големи външни инвестиции в електронните съобщения.

Мнозинството в Народното събрание без никакви мотиви гласува удължаване на мандата на Комисията за регулиране на съобщенията от 5 на 6 години и необосновано разшири правомощията на председателя на комисията, като му повери еднолично управлението на кадровата политика и на бюджета на този важен регулаторен орган. Нека припомним, че по закон комисията би трябвало да бъде независим и колегиален орган – принципи, които управляващите брутално нарушиха.

Няма съмнение, че Комисията за регулиране на съобщенията, поласкана от разширените й правомощия, ще се възползва от скандалните промени и ще раздаде националния ефир за телевизионно и радиоизлъчване на препоръчани от управляващите електронни медии непосредствено преди изборите.

Това ще бъде мощно оръжие в ръцете на БСП и ДПС за манипулиране на общественото мнение, като се огласяват техни измислени успехи и се очерня българската опозиция. В крайна сметка тези медии ще се окажат патерици на управляващите партии и ще лишат българските граждани от една от най-важните свободи – свободата да получават точна и безпристрастна информация.

“Демократи за силна България” веднага след приемането на закона сезирахме президента на Република България и настойчиво го призовахме в съответствие с неговите правомощия по Конституцията на Република България да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане. Ако той услужливо към съпартийците си не се възползва от тази възможност и законът влезе в сила, ние ще отправим искане до Конституционния съд за отмяна на противоконституционните текстове и ще информираме Европейската комисия за нарушените български закони и европейски правила.

Очевидно една от първите инициативи на новото дясноцентристко управление на България след изборите ще бъде спешната промяна на Закона за електронните съобщения, за да се възстановят отнетите конституционни права на българските граждани.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...