Политическа оценка на ДСБ за тригодишното управление на НДСВ в областта на здравеопазването

Правителството изостави изпълнението на превантивни програми и практически преустанови провеждането на профилактични и скринингови изследвания на населението.
Констатираме напълно ЗАНЕМАРЕНА ПРОФИЛАКТИКА. Профилактични прегледи се отчитат,но обикновено не се извършват. Неритмично е снабдяването с ваксини в резултат на корупционни скандали при провеждане на търговете за закупуването им. УСЛОВИЯТА НА ТРУД в много предприятия са ЛОШИ с преки последици върху здравето на работещите. Двойственият контрол на храните едновременно от ХЕИ и ДВСК е неефективен,поражда корупция и неясни отговорности. ЛОШОТО КАЧЕСТВО НА ХРАНИТЕ води до нездравословно хранене, особено опасно за подрастващите. Безразборното застрояване и замърсената околна среда са сред основните причини за ЛОША КОМУНАЛНА ХИГИЕНА. АЛКОХОЛИЗМЪТ И ТЮТЮНОПУШЕНЕТО обхващат все по-млади групи от населението. Има опасна тенденцията на НАРАСТВАНЕ НА НАРКОМАНИИТЕ от най-ранна детска възраст. Нищо не може да оправдае абдикацията на правителството от този проблем.
Изреденото до тук има за резултат по-често боледуване и по-тежко протичане на болестите.
В същото време болният човек в повечето случаи не получава навременна и качествена медицинска помощ.
Правителството ОГРАНИЧИ ДОСТЪПЪТ на гражданите до медицински услуги в резултат на въвеждането на “регулативни стандарти”. На лице е НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ на осигурените обусловена от регионални и икономически различия.
Болниците ежегодно трупат огромни дългове. Материалната база е в окаяно състояние. Достъпът до болнично лечение е свързан с НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ПЛАЩАНИЯ,които от изключение се превърнаха в правило.
Цените на лекарствата се увеличиха над два пъти за последните три години. Броят на частично и напълно платените от НЗОК лекарства бе драстично орязан,а нивата на доплащане намалени. Така голяма част от съвременните ЛЕКАРСТВА СА НЕДОСТЪПНИ за повечето българи.
Поскъпването на СТОМАТОЛОГИЧНА ПОМОЩ я превръща в ЛУКС за гражданите.
Задълбочи се ХРОНИЧНИЯТ ДЕФИЦИТ НА КРЪВ и кръвни продукти. Много българи събират пари за ТРАНСПЛАНТАЦИИ И ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА.
През последните три години здравеопазването като цяло и в частност медицинската помощ не се подобриха. Напротив има тенденция на влошаване в повечето области и сектори на системата.
Управляващото мнозинство НЕ ИЗПЪЛНИ ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ ОБЕЩАНИЯ. То няма стратегия и единна политика в здравеопазването .
Министерството на здравеопазването и НЗОК се ръководят от СОЦИАЛИСТИ. Те спряха реформите. Те подменят целите на здравното осигуряване. На лице е тенденция на връщане към СЪВЕТСКИЯ МОДЕЛ на здравеопазване.
Здравната политика на правителството е сведена до нескончаеми битки на различни лобита.
Използва се законодателството и изпълнителната власт за прокарване на лични и групови интереси.
Формира се ЗДРАВНА ОЛИГАРХИЯ.
Изброените факти ясно и недвусмислено доказват ПРОВАЛА НА ЗДРАВНАТА ПОЛИТИКА на правителството Сакскобургготски.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...