Позиция относно функционирането и състава на публичните регулатори в Република България

Отлагането на тестовете за устойчивост на застрахователните дружества и пенсионните фондове е следствие от пълната парализа на Комисията за финансов надзор (КФН) и признак за общата криза в публичните регулатори.

Преди всичко, то е пряка заплаха за интересите на голяма част от българските граждани:

Съществуват трайни публични съмнения (в т.ч. споделяни от Министъра на финансите и други висши представители на властта), че при част от пенсионните фондове, значителна част от активите са инвестирани в свързани лица или кухи дружества.

При застрахователите, подобно е положението с инвестирането на резервите, но в допълнение, нивото на резерви е много ниско. По тази причина, някои застрахователи практически не изплащат голяма част от дължимите обезщетенията.

РБ отдавна и многократно настоява за оставката на председателя на КФН Стоян Мавродиев и избор на ново, независимо ръководство на Комисията в пълен състав. Няма как старото ръководство на КФН, което е допуснало и дори насърчава нередностите, да проведе обективна процедура по оценка качеството на активите. КФН е и главният виновник за допускането на кухите сделки със собствеността и проблемите в Булгартабак, увреждане на интересите на инвеститорите и липсата на прозрачност относно действителния собственик.

Кризата в КФН е само елемент от цялостната криза на публичните регулатори в България. Причината е изборът на състава на регулаторите по партийни квоти, без анализ на професионалните качества на кандидатите и преди всичко – без гаранции за независимост. Това доведе до тежък провал при избора на КЗК и необосновано продължаване на дейността на досегашното, компрометирано ръководство на комисията. Вместо да си вземе поука от този провал, фактическото управляващо мнозинство на ГЕРБ, ДПС и АБВ подготвя същата порочна квотна процедура за следващи регулатори, като първи по време е изборът на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Народните представители от ГС и ДСБ призоваваме практиката на квотни партийни договорки да бъде незабавно и еднозначно прекратена. Да се даде възможност за номинации от професионалните общности и гражданския сектор, след което да бъде направен избор въз основа на широко публично обсъждане на професионализма и независимостта на кандидатите. Ние бихме участвали в подобна процедура, но отказваме да носим отговорност за непрозрачни партийни договорки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...