Позиция относно функционирането и състава на публичните регулатори в Република България

Отлагането на тестовете за устойчивост на застрахователните дружества и пенсионните фондове е следствие от пълната парализа на Комисията за финансов надзор (КФН) и признак за общата криза в публичните регулатори.

Преди всичко, то е пряка заплаха за интересите на голяма част от българските граждани:

Съществуват трайни публични съмнения (в т.ч. споделяни от Министъра на финансите и други висши представители на властта), че при част от пенсионните фондове, значителна част от активите са инвестирани в свързани лица или кухи дружества.

При застрахователите, подобно е положението с инвестирането на резервите, но в допълнение, нивото на резерви е много ниско. По тази причина, някои застрахователи практически не изплащат голяма част от дължимите обезщетенията.

РБ отдавна и многократно настоява за оставката на председателя на КФН Стоян Мавродиев и избор на ново, независимо ръководство на Комисията в пълен състав. Няма как старото ръководство на КФН, което е допуснало и дори насърчава нередностите, да проведе обективна процедура по оценка качеството на активите. КФН е и главният виновник за допускането на кухите сделки със собствеността и проблемите в Булгартабак, увреждане на интересите на инвеститорите и липсата на прозрачност относно действителния собственик.

Кризата в КФН е само елемент от цялостната криза на публичните регулатори в България. Причината е изборът на състава на регулаторите по партийни квоти, без анализ на професионалните качества на кандидатите и преди всичко – без гаранции за независимост. Това доведе до тежък провал при избора на КЗК и необосновано продължаване на дейността на досегашното, компрометирано ръководство на комисията. Вместо да си вземе поука от този провал, фактическото управляващо мнозинство на ГЕРБ, ДПС и АБВ подготвя същата порочна квотна процедура за следващи регулатори, като първи по време е изборът на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Народните представители от ГС и ДСБ призоваваме практиката на квотни партийни договорки да бъде незабавно и еднозначно прекратена. Да се даде възможност за номинации от професионалните общности и гражданския сектор, след което да бъде направен избор въз основа на широко публично обсъждане на професионализма и независимостта на кандидатите. Ние бихме участвали в подобна процедура, но отказваме да носим отговорност за непрозрачни партийни договорки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...