Позиция на Синята коалиция относно действия на НЗОК

Позиция на Синята коалиция относно действия на НЗОК

До декември 2012г. финансирането на интензивните клиники се извършваше от Министерство на здравеопазването и беше в размер на 500 лв. на пациент на ден.

От 01. 01. 2013г. с решение на Надзорния съвет на НЗОК тази сума е намалена с повече от 50% и е между 225 и 245лв. в зависимост от тежестта на преминалите болни.

Средната сума, която я изразходвана от големите болници през 2012г. за преминал болен за един ден, е била между 500 и 800лв.

Само стойността на лекарствата и консумативите, изразходвани за един ден през 2012г. от интензивните клиники за един пациент, е по-висока от цялата сума, която НЗОК отпуска през 2013г.

Досегашните нива на финансиране на интензивните клиники от МЗ също беше недостатъчна. Тя формираше ситуация на кадрови отлив от специалността заради ниско заплащане на тежък и високо-квалифициран труд, но осигуряваше възможност за относителна пълноценност на лечението.

През 2013г. с новите финансови правила на НЗОК се компрометира самият процес на лечение на пациентите в интензивните клиники.

Тези управленски решения водят до :

невъзможност за качествено лечение на пациентите в интензивните клиники, според правилата за добра медицинска практика;

формиране на нови дългове на големите болници;

задълбочаване на кадровата криза в специалността анестезиология и интензивно лечение.

С практическото унищожаване на интензивните клиники и с невъзможността за решаване на проблемите в спешната помощ, управлението абдикира от отговорностите си и оголва двата основни фронта, в които се води битката за живот.

За нас това е недопустимо и ще изискаме на следващото заседание на Комисията по здравеопазване изслушване на управителя на НЗОК в присъствието на министъра на здравеопазването с цел формулиране на спешни управленски решения за излизане от тази ситуация.

Настояваме за отмяна на методиката на НЗОК за финансиране на интензивна помощ и възстановяването на нива, не по-ниски от тези от миналата година.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...