Позиция на ПГ на РБ по повод измененията в КСО

Радан Кънев: Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,
Уважаеми дами и господа народни представители,
Уважаеми колеги от мнозинството,
След среща между представители на правителството и синдикатите, в неделя беше приет меморандум, включващ поредица от мерки, предвиждащ генерална промяна в пенсионния модел, заложен в реформата на пенсионната система от 2000 година. Подчертаваме, че преминаването от задължителен капиталов елемент в пенсионното осигуряване към модел, допускащ обезпечаване на правото на пенсия единствено чрез участие в солидарния стълб, е най-съществената вътрешнополитическа промяна за последните 14 години.
Пенсионната реформа, тристълбовият модел и задължителното участие чрез лично спестяване в капиталов стълб са плод на двугодишен обществен дебат, тристранно сътрудничество и политически консултации, основани на дългосрочни демографски и икономически прогнози и съгласуване с международните финансови институции. Посоката на пенсионната реформа не е била поставяна под съмнение нито от социалните партньори, нито от основните политически сили за повече от десетилетие, макар непрекъснатото отлагане на предвидените в реформаторския пакет мерки да доведоха до тежки изкривявания на пенсионния модел, хронични дефицити в бюджета на ДОО и разколебаване на доверието във втория пенсионен стълб.
Днес, след проведената бърза среща в неофициален формат между част от управляващите и синдикатите, на вниманието ни се представят светкавични промени в КСО, коренно изменящи заложената в пенсионния модел идея. Вместо разумна еволюция на пенсионния модел, ни се предлага прибързан и необмислен отказ от модела с непредвидими икономически и социални последици.
Предложената от група народни представители промяна в КСО влиза в програмата на 43 НС в нарушение на всички норми, предвиждащи процедура за промяна на осигурителното законодателство:
– Не е съгласувана с надзорния съвет на НОИ;
– Не е обсъждана и приемана от МС;
– Не е съгласувана със социалните партньори
– Не е придружена с дори формална оценка на въздействието;
– Парадоксално, но тази промяна не е гласувана дори в Социалната комисия на НС и липсва становище на МТСП по нея.
Независимо от това, предложението е направено и в грубо нарушение на правилата за вземане на решения, договорени между партньорите в мнозинството и между коалиционните партньори. Подобна мярка е в пряко противоречие с програмната декларация на кабинета и предизборните програми на политически партии, които го подкрепят. Тя не е съгласувана нито на ниво МС, нито на ниво ръководства на ПГ от мнозинството, нито в Съвета за развитие към МС.
Колеги вносители,
С това парламентарно поведение вие рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, компромис и политическо смирение, който опитваме да наложим от първия ден на 43 НС. Подобни силови методи и решения с неясна аргументация бяха характерни за предишния парламент и именно те в най-голяма степен допринесоха за бързия и необратим провал на предишното мнозинство и на кабинета “Орешарски”. Ние още не знаем кой предложи Делян Пеевски. Но знаем, че от момента на избора му, управлението, което го предложи, беше компрометирано и оставането му на власт – вредно за държавата и обществото.
И днес ние не знаем кой и защо предлага промените в КСО, какви са аргументите и политическите цели. Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат никаква пряка връзка с бюджета за 2015 година. Вие не можете да се криете зад гърба на финансовия министър и на премиера. Ако предложенията бяха тяхна законодателна инициатива, те задължително трябваше да минат през всички фази на съгласуване и на обществено обсъждане, както и през всички ресорни комисии, като социалната комисия трябваше да е водеща, а не изцяло пренебрегната. Потайният начин за прокарване на тези промени се дължи именно на вашата законодателна инициатива, така че вие носите цялата отговорност за политическите последици от гласуването. С този силов подход, за който не знаете нито аргументите, нито целите, вие поставяте под въпрос мнозинството в 43 НС и стабилността на управлението, на които всички българи разчитат за бъдещето си.
Колеги, всички допускаме грешки, съвършени хора няма. Затова и модерната демокрация е предвидила прибързаните и опасни ходове на изпълнителната власт да бъдат подлагани на парламентарен контрол. Вие тук не представлявате министър Горанов, а десните избиратели в България. Вашето послушание, по силата на което внасяте промени, които не присъстват в предизборната ви програма, правят лоша услуга на управлението. Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех. То ще бъде по-добро от това на БСП, ДПС и Атака, с чиито гласове възнамерявате да прокарате промените, но различно и реформаторско няма да бъде. И животът на българите няма да бъде по-добър.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...