Позиция на ПГ на ДСБ във връзка с разгарящата се война между институциите по повод корупционните практики в столичната “Топлофикация” (03-05-2007)

Във връзка с разгарящате се „война“ между институциите, ДСБ настояваме:

Министър-председателят да се яви в НС и да даде обяснение какви действия е предприел във връзка със скандала между министър Овчаров и съдебната власт.

Народното събрание да състави анкетна комисия с еднакво участие на всички парламентарни групи в нея. Комисията да извърши проверка за действията на министъра на икономиката и енергетиката, както и следствените органи по отношение разследването на корупционните практики в столична „Топлофикация“. Да не се допуска БСП и ДПС да имат мнозинство в тази комисия, защото са пряко замесени в скандала.

Постоянната парламентарна комисия за борба с корупцията да покани и изслуша Главния прокурор за намеса на представители на изпълнителната власт, в това число и министри, в дейността на съдебната власт при разследванията.

ВСС незабавно да открие дисциплинарна процедура за проверка на действията на представителите на следствието,замесени в скандала.

Напомняме, че многократно сме настоявали Румен Овчаров да бъде отстранен от правителството. Правим го и днес.