Позиция на народните представители от Гражданския съвет и ДСБ

Задължително е създаването на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел,под надзор на европейски прокурори от страни с опит в тази сфера като Италия и Румъния. Едногодишният дебат между ГЕРБ и Реформаторския блок дали такъв модел е необходим приключи еднозначно. Доказа се, че ние сме били прави, а ГЕРБ – не. На България е нужен работещмодел на борба с престъпността и корупцията.А такъв модел, видимо, е румънският.

Ще подготвим конкретни предложения за промени в Закона за съдебната власт,за да се създаде,чрез заместник главен прокурор с независим мандат,антикорупционен модел в прокуратурата. На този заместник главен прокурор трябва да бъде подчинен отдел в прокуратурата, който да упражнява надзор на всички обществени поръчки – “български ОЛАФ’.

Ще подкрепим и предложенията на инициативата “Правосъдие за всеки”за отваряне на нов конституционен дебат, фокусиран върху правомощията на прокуратурата.

Ще предложим на правителството конкретен модел за надзор: На база на двустранни споразумениясъс страни-членки, осигурени от българското правителство, в България могат да дойдат прокурори с личен опит в борбата с корупцията, които публично и отчетно да надзирават конкретни дела с висок обществен интерес и корупционен потенциал,като казуса с прекратения търг за автомагистрала “Хемус”. Същите прокурори да упражняват и надзор върху големите обществени поръчки, като консултират съответната прокурорска служба.

Разбира се ще съгласуваме предложенията си с всички парламентарни групи, за да се превърнат в реално решение на 43-ия парламент като реални действия в отговор на европейския доклад и на провала на съдебната реформа от декември 2015 г.

Дебатите по вота на недоверие сатеатър, третата медийна димка, която отклонява вниманието от евродоклада и възможността България да бъде разделена от Румъния в мониторинга. Изводите от доклада обаче не могат да бъдат прикрити. Провалът на реформата в правосъдието вече предизвика тежка вътрешна и външнополитическа криза. Допускането на отделяне на България от Румъния е безпрецедентен провал. По-съществено е обаче, че Румъния ефективно се отделя от България – не по доклад и на хартия, а в реалния живот. В Румъния днес има осъдени политици, магистрати и участници в репресиите на комунистическия режим. И преди всичко – благодарение на реформите, Румъния достигна трето място в ЕС по нови бизнеси и брой дребни предприемачи, а България е последна.

Ние няма да допуснем изводите от доклада да бъдат потулени, а имитацията да подмени реформата. Най-същественият нов елемент в доклада е искането за независим външен надзор върху прокуратурата. Ние приветстваме инициативата на министъра на правосъдието,Екатерина Захариева,да се свърже с Европейската комисия по темата.

17.02.2016
София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...