Позиция на народните представители от Гражданския съвет и ДСБ

Задължително е създаването на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел,под надзор на европейски прокурори от страни с опит в тази сфера като Италия и Румъния. Едногодишният дебат между ГЕРБ и Реформаторския блок дали такъв модел е необходим приключи еднозначно. Доказа се, че ние сме били прави, а ГЕРБ – не. На България е нужен работещмодел на борба с престъпността и корупцията.А такъв модел, видимо, е румънският.

Ще подготвим конкретни предложения за промени в Закона за съдебната власт,за да се създаде,чрез заместник главен прокурор с независим мандат,антикорупционен модел в прокуратурата. На този заместник главен прокурор трябва да бъде подчинен отдел в прокуратурата, който да упражнява надзор на всички обществени поръчки – “български ОЛАФ’.

Ще подкрепим и предложенията на инициативата “Правосъдие за всеки”за отваряне на нов конституционен дебат, фокусиран върху правомощията на прокуратурата.

Ще предложим на правителството конкретен модел за надзор: На база на двустранни споразумениясъс страни-членки, осигурени от българското правителство, в България могат да дойдат прокурори с личен опит в борбата с корупцията, които публично и отчетно да надзирават конкретни дела с висок обществен интерес и корупционен потенциал,като казуса с прекратения търг за автомагистрала “Хемус”. Същите прокурори да упражняват и надзор върху големите обществени поръчки, като консултират съответната прокурорска служба.

Разбира се ще съгласуваме предложенията си с всички парламентарни групи, за да се превърнат в реално решение на 43-ия парламент като реални действия в отговор на европейския доклад и на провала на съдебната реформа от декември 2015 г.

Дебатите по вота на недоверие сатеатър, третата медийна димка, която отклонява вниманието от евродоклада и възможността България да бъде разделена от Румъния в мониторинга. Изводите от доклада обаче не могат да бъдат прикрити. Провалът на реформата в правосъдието вече предизвика тежка вътрешна и външнополитическа криза. Допускането на отделяне на България от Румъния е безпрецедентен провал. По-съществено е обаче, че Румъния ефективно се отделя от България – не по доклад и на хартия, а в реалния живот. В Румъния днес има осъдени политици, магистрати и участници в репресиите на комунистическия режим. И преди всичко – благодарение на реформите, Румъния достигна трето място в ЕС по нови бизнеси и брой дребни предприемачи, а България е последна.

Ние няма да допуснем изводите от доклада да бъдат потулени, а имитацията да подмени реформата. Най-същественият нов елемент в доклада е искането за независим външен надзор върху прокуратурата. Ние приветстваме инициативата на министъра на правосъдието,Екатерина Захариева,да се свърже с Европейската комисия по темата.

17.02.2016
София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...