Позиция на ДСБ-София

Демократи за силна България- София приветстваме присъединяването на все повече граждански групи към дългогодишните усилия на нашите представители и привърженици за премахване монумента на окупационната червена армия от центъра на нашия град.

Демонтирането на символа на националното унижение на България –армията, окупирала страната ни и довела на власт престъпния комунистически режим- беше припознато за приоритет от българското общество след непрестанни политически и просветителски действия.

През годините наши представители дори лежаха по арестите и изстрадаха установилата се към момента съдебна практика, според която задържането на граждани за изразяване на политически послания върху това пропагандно съоръжение, което не представлява нито недвижима културна ценност, нито войнишки паметник, е незаконно.

Напомняме този факт на ръководството и служителите на МВР. Същевременно се противопоставяме на всякакви форми на насилие, провокирани от защитниците на символа на насилието над българския народ.

Призоваваме кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова, която лично и чрез политическата си партия десетилетия бранеше този монумент, да престане да бездейства и  да не допуска незаконни нощни протести.

Призоваваме областния управител, г-жа Вяра Тодева, да се въздържа от реториката на терористичната държава Русия, обявила България за вражеска държава, и й напомняме, че все още не е изпълнила Заповед  № САГ-23-РА-20-21/20.03.2023г. на главния архитект на София (влязла в сила още на 06.06.2023 г. с Определение № 4788 на Административния съд, с което е прекратена процедурата по искането на предишния областен управител за спиране изпълнението на Заповедта), а именно – да предприеме незабавни законосъобразни действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника и ограничаване на достъпа до обект „Монумент „Паметник на Съветската армия“.

Подкрепяме акта на поемане на отговорност от г-жа Тодева за финализиране на целия процес по премахване на окупационния монумент, както и това да се случи по законосъобразен начин, така че да се предотврати всякакво обжалване и забавяне или/връщане назад на процеса. Готови сме да окажем всякакво съдействие на г-жа Тодева, включително чрез нашите народни представители и общински съветници, така че заплашително размаханият шпагин да бъде свален час по-скоро, и да престане да поражда насилие и разделение в нашето общество.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...
Два билборда за Навални до посолството на Русия
Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-достойните...
Стоян Михалев: Руският културен център е пропагандно гнездо...
"Няма да има много по-различен състав на Министерския съвет. След като веднъж Николай Денков...
Людмила Илиева: Мрежата около Нотариуса е стара, целенасочена...
В четвъртък се проведе първото заседание на парламентарната комисия за дейността му Мрежата около...