Позиция на ДСБ София относно находище "Локорско"

Позиция на Демократи за Силна БългарияСофия

Относно: Инвестиционното предложение на фирма „КАМИКО“ ООД за добив и първична преработка на строителни материали – вулкански скали (трахиандезити) от находище „Локорско“ в землището на район „Кремиковци“

             ДСБ-София изразява подкрепа на гражданите от с. Лoкорско и р-н „Кремиковци“, които се противопоставят на инвестиционното предложение на фирма „КАМИКО“ ООД за добив и първична преработка на строителни материали. Предложението противостои на идеите за развитие на района и опазването на защитените територии в него. Поставя се под риск здравето на хората и се нанасят финансови загуби на местната икономика. Концесията застрашава от унищожение над 240 дка горски масиви на 10 км от центъра на София за да се добиват по открит способ, чрез пробивно-взривни работи, инертни материали, които да се обработват на място, без използване на вода. На мястото на гори и зелени площи, които филтрират въздуха и намаляват количеството на фини прахови частици в замърсения далеч над допустимото въздух на София, ще се появи серозен източник на прахови частици, който ежедневно ще произвежда тонове прах. Това се случва дори и след като съдът на ЕС в Люксембург осъди България за безотговорното поведение на държавните и общинските институции по отношение на недопустимото замърсяването на въздуха, с пряка опасност за здравето на населението.

             Поведението на местната власт и институциите на национално ниво показва, че те не изпълнят ролята си на посредници между населението и бъдещите концесионери. Бягството на местната власт, в лицето на г-жа Фандъкова, от всички конфликтни и напрегнати точки в града ни за пореден път показват поставянето на интересите на собствената ѝ партия пред интересите на София. Протестите на хората се неглижират на принципа – всяко чудо за три дни.

               Настояваме кметът на Столична община да обяви публично дали тази концесия е в съответствие с Програмата за качеството на атмосферния въздух в Столична община, приета на 18 май 2017 г. от Столичния общински съвет и с какво допринася за развитието на София, район Кремиковци и район Нови Искър.

                Настояваме за компетентен анализ на РИОСВ относно рисковете за района, ако бъде допусната реализация на проекта.

19622512_10210149903523594_1675270494_n]]>

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...