Позиция на ДСБ Русе

ЗА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА
БЕЗ ПРАГ ЗА ПРЕНАРЕЖДАНЕ НА ЛИСТИТЕ
Защо се налага промяна на действащата пропорционална партийна система
за избор на народни представители?
1. Налице е криза в представителността на управлението и държавността.
2. Налице е пропаст между партии и избиратели, изразяваща се в невъзможност за реален избор на народни представители (общински съветници)
3. България е единствената държава – член на ЕС, в която гражданите не могат да избират своите представители в националните и местни законодателни органи.
4. Народните представители и избираемите места в листите, на практика се определят от партийните лидери (ръководства). Така се създава задкулисие, зависимости, корупционна среда, възпроизводство на политическия елит.
5. Липсват възможности за контрол и санкциониране на провалили се народни представители.
6. Ниско качество на състава на Народното събрание, което води до ниско качество на законодателния процес и участие в изпълнителната власт на хора без необходимата подготовка, знания, образование и компетентност.
7. Гласуването само и единствено за партии води до роенето на партии (над 200 парти в България).
8. Налице са ярко изразени обществени очаквания за мажоритарен елемент в избирателната система – избор на личности!
Защо преференциална избирателна система
без праг за пренареждане на листите?
1. Преференциалните системи са най-разпространени в Европа – Холандия, Полша, Чехия, Швеция, Унгария, Италия, Гърция, Швейцария, Италия, Дания, Естония, Литва, Латвия, Финландия и др.
2. Удовлетворяват се обществените очаквания за мажоритарен елемент в избирателната система. Разширяват се правата на избирателите. Повишава степента на тяхната ангажираност и отговорност.
3. Преференциалната избирателна система е насочена към грамотния избирател. Стимулира избирателната активност и се създава територия, върху която да се формира нова политическа култура.
4. Значително се намаляват възможностите за корупция и купуване на гласове. Взаимният контрол е много висок (от всички участници в дадена листа). В случай, че бъде установено купуване на гласове от даден кандидат, то отговорността е на партията, която го е включила в своята листа.
5. Удобна, както за провеждане на парламентарни избори, така и за местни избори.
6. Улеснява се изборният процес по отношение дължината и размера на бюлетината (за всяка политическа сила се гласува с отделна бюлетина).
7. Изключително подходяща за въвеждане на електронно или машинно гласуване.
8. Въвеждането на ПРАГ за пренареждане на листите е опит за запазване на статуквото и е опит за обезсмисляне на преференцията.
9. Всички кандидати за народни представители са равнопоставени. Изключват се отрицателната енергия и всички негативни настроения, които неизменно съпътстват реденето на листи. Решава се проблемът с “магаретата” в листите. Партиите ще намерят своите естествени лидери.
10. Повишава се качеството на състава на бъдещия парламент (общ. съвет).
Общинска организация на ДСБ – Русе, предлага на Националното ръководство и на партия ДСБ да бъде приета като официална позицията за въвеждане в България на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА БЕЗ ПРАГ ЗА ПРЕНАРЕЖДАНЕ НА ЛИСТИТЕ, състояща се в отбелязването на една преференция в кандидатските листи. Кандидатът получил най-много преференции става първи в листата, този с втори резултат – втори и т. н.
С оглед на очертаващата се възможност за формиране на силен десен блок (проект) в България с участието на ДСБ, тази позиция би поставила при равни условия всички партньори, би обезсмислила договарянето на т. нар. избираеми места, би стимулирала конкуренцията за включване в листите на хора, които се ползват с по-голяма степен на доверие и подкрепа и би отворила формацията към гражданското общество.
Отправяме призив за подкрепа от всички партии, медии, НПО и граждани за извършване на предлаганата промяна от 42-то Народно събрание!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...