Позиция на ДСБ по приетото от парламента изменение на Закона за водите

Управляващото мнозинство за пореден път със закон даде право на ВиК дружествата да отразяват всички загуби на вода в цената на водата и прехвърли некомпетентността и нежеланието на правителството да се справи с тежките проблеми във водоснабдяването върху гърба на населението. Още девет месеца всички ние ще плащаме за тази безотговорност.
С този акт мнозинството призна, че до края на мандата си няма да се занимава с жизнено важния въпрос за всеки от нас – осигуряването на питейна вода на приемлива цена.
Предишното правителство предаде на настоящото програма за мерките, които трябва да се предприемат в областта на водоснабдяването. Изискваше се само приемственост в изпълнението на програмата. За съжаление правителството “Сакскобургготски” не направи нищо и прекъсна изпълнението на оставените му проекти, независимо от лицемерните твърдения, че качеството на живот е основната му грижа.
Проблемите няма да бъдат решени с така наречения “воден регулатор”, защото той изключва обществен контрол и не защитава обществения интерес. Проблемите ще се решават от малка група чиновници при неясни процедури.
Ние, Демократи за силна България, изразяваме своето категорично несъгласие с продължаващото пренебрегване на жизнено важните въпроси на управлението на водите и водоснабдяването. Ние предлагаме:
– стратегическите и програмни документи, свързани с управлението на водите, да се приемат от Народното събрание след широко обществено обсъждане;
– Законът за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги да бъде основно преработен с цел защита на обществения интерес;
– част от бюджетния излишък за 2004 г. да се насочи към решаване на проблемите на водоснабдяването на населението в най-ощетените с вода общини.
– приоритетите и обектите, за които ще се отпускат средства, да се определят от Народното събрание по предложение на специална парламентарана комисия, създаденана паритетен принцип.
Ние предупреждаваме, че неприемането на нашите предложения ще задълбочи кризата във водоснабдяването.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...