Позиция на ДСБ по приетото от парламента изменение на Закона за водите

Управляващото мнозинство за пореден път със закон даде право на ВиК дружествата да отразяват всички загуби на вода в цената на водата и прехвърли некомпетентността и нежеланието на правителството да се справи с тежките проблеми във водоснабдяването върху гърба на населението. Още девет месеца всички ние ще плащаме за тази безотговорност.
С този акт мнозинството призна, че до края на мандата си няма да се занимава с жизнено важния въпрос за всеки от нас – осигуряването на питейна вода на приемлива цена.
Предишното правителство предаде на настоящото програма за мерките, които трябва да се предприемат в областта на водоснабдяването. Изискваше се само приемственост в изпълнението на програмата. За съжаление правителството “Сакскобургготски” не направи нищо и прекъсна изпълнението на оставените му проекти, независимо от лицемерните твърдения, че качеството на живот е основната му грижа.
Проблемите няма да бъдат решени с така наречения “воден регулатор”, защото той изключва обществен контрол и не защитава обществения интерес. Проблемите ще се решават от малка група чиновници при неясни процедури.
Ние, Демократи за силна България, изразяваме своето категорично несъгласие с продължаващото пренебрегване на жизнено важните въпроси на управлението на водите и водоснабдяването. Ние предлагаме:
– стратегическите и програмни документи, свързани с управлението на водите, да се приемат от Народното събрание след широко обществено обсъждане;
– Законът за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги да бъде основно преработен с цел защита на обществения интерес;
– част от бюджетния излишък за 2004 г. да се насочи към решаване на проблемите на водоснабдяването на населението в най-ощетените с вода общини.
– приоритетите и обектите, за които ще се отпускат средства, да се определят от Народното събрание по предложение на специална парламентарана комисия, създаденана паритетен принцип.
Ние предупреждаваме, че неприемането на нашите предложения ще задълбочи кризата във водоснабдяването.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...